Konkurssi
Kuva: Getty Images
25.4.2023 klo 13:10
Uutinen

Tilastokeskus: Lopettaneiden yritysten määrä kasvoi loppuvuonna hieman – ”Viimeaikainen konkurssikehitys antaa kuitenkin aihetta huoleen”

Vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä lopetti toimintansa hieman yli 8 000 yritystä, kertoo Tilastokeskus.

Vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä toimintansa lopettaneita yrityksiä oli 8 137. Lopettaneita yrityksiä oli 1,5 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin vastaavana aikana, kertoo Tilastokeskus.

Vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä toimintansa aloitti 8 964 yritystä. Aloittaneita yrityksiä oli 0,3 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin vastaavana aikana.

Suomen Yrittäjien ekonomistin Petri Malisen mukaan tilanne on säilynyt kohtuullisena ottaen huomioon kaikki viime vuoden tapahtumat ja niiden vaikutukset, kuten voimakkaan inflaation ja korkojen nopean nousun.

– Viimeaikainen konkurssikehitys antaa kuitenkin aihetta huoleen, erityisesti jos kehitys jatkuu samanlaisena. Tilanne vaatii erityisen tarkkaa seurantaa ja tarvittaessa kykyä reagoida nopeasti tilanteeseen, Malinen sanoo.

Suomen Asiakastieto kertoi huhtikuun alussa, että vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä kaikkiaan 676 yritystä oli asetettu konkurssiin. Määrä on korkein viidentoista vuoden tarkastelujaksolla ja peräti 30 prosenttia suurempi kuin viime vuonna.

Pahimmassa kurimuksessa on rakennusala.

– Kolmessa kuukaudessa konkurssiin on asetettu yli 150 rakennusliikettä, joista kolmannes rakensi taloja. Mukana on useita pitkään toimineita rakennusliikkeitä, joilla on parhaimmillaan ollut useiden kymmenien miljoonien eurojen liikevaihto ja kymmeniä työntekijöitä, Suomen Asiakastiedon Jaakko Nors kommentoi huhtikuun alussa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus