Tilintarkastajat povaavat vaikeaa vuotta
Tilintarkastajabarometri perustuu tilintarkastajien arvioihin asiakkaidensa taloudellisesta tilanteesta ja tulevaisuuden näkymistä. Kuva: Getty Images
11.1.2024 klo 10:00
Uutinen

Tilintarkastajat povaavat vaikeaa vuotta – “Tuntosarvet osoittavat suunnan tiukasti alaspäin”

Tilintarkastajien näkemyksiä mittaavan tilintarkastajabarometrin mukaan vuonna 2024 investoinnit vähenevät ja epävarmuus lisääntyy monella toimialalla.  

Tilintarkastajabarometri povaa yritysten toiminnan jatkuvuuden ongelmien lisääntyvän ensi vuonna jopa enemmän kuin mitä niiden odotettiin lisääntyvän pahimpaan korona-aikaan syksyllä 2020. Myös investointien odotetaan vähenevän korona-ajan arvioita jyrkemmin. Toiminnan jatkuvuutta vaarantavat heikentyneen taloustilanteen ja korkojen nousun lisäksi rahoituksen riittävyys.  

– Valitettavasti tilintarkastajien tuntosarvet osoittavat talouden suunnan olevan tiukasti alaspäin. Vuoden 2024 talousnäkymissä ei barometrin perusteella juuri ilonpilkahduksia ole luvassa. Lähinnä finanssi- ja sote-ala näyttävät pärjäävän, Suomen Tilintarkastajat ry:n toiminnanjohtaja Sanna Alakare kertoo tiedotteessa.

Tilintarkastajabarometri perustuu tilintarkastajien arvioihin asiakkaidensa taloudellisesta tilanteesta ja tulevaisuuden näkymistä.  

Konkurssiuhan alla olevien yritysten määrä vaihtelee barometrin mukaan huomattavasti toimialoittain. Rakentamisen, kuljetuksen ja varastoinnin sekä majoitus- ja ravitsemistoiminnan aloilla tilintarkastajista jopa puolet kertovat, että heidän asiakkaissaan on ainakin joitain konkurssiuhan alla olevia yrityksiä.

Barometri ennustaa hyvin tulevaa

Barometrin kertoo, että vielä viime vuonna liikevaihto kasvoi suurimmalla osalla toimialoja. Investoinnit ja henkilöstömäärä ovat silti laskeneet useimmilla toimialoilla. Etenkin rakentaminen kärsii talouden epävarmuudesta. Alakareen mukaan viitteitä tästä oli nähtävissä jo vuoden 2023 tilintarkastajabarometrissa, ja vuoden 2024 barometri osoittaa, ettei rakentamisen kriisi ole hellittämässä. 

– Barometrin arviot ovat aiemmin osuneet oikeaan. Vuosi sitten julkaistussa tilintarkastajabarometrissa oli jo selkeitä viitteitä rakennusalan vaikeuksista, ja kulunut vuosi on sen karulla tavalla osoittanut todeksi. 

Barometrin vastaajien enemmistön mukaan Suomessa on hyvät kasvun edellytykset, mutta eri mieltä olevien osuus on kasvanut viime vuodesta. Tilintarkastajien ja asiakasyritysten keskusteluiden aiheina ovat tilintarkastuksessa esiin nousseet havainnot ja yleisestä taloustilanteesta selviäminen.

Tilintarkastajat tarkastavat vuosittain yli 100 000 yrityksen taloustiedot. Vuosittain julkaistava tilintarkastajabarometri on tehty vuodesta 2019 alkaen. Kyselyn toteutti Aula Research Oy Suomen Tilintarkastajat ry:n toimeksiannosta ja sen otos on kerätty aikavälillä 16.10.- 15.11.2023. Kyselyyn vastasi 279 jäsentä, jolloin vastausprosentti on 24.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus