YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Timo Kuukasjärvi: Hyvä tonttitarjonta sekä jouhevat kaava- ja lupaprosessit pitävät yritykset kunnassa
Sillä, miten kunta suhtautuu yrityksiin, on suuri merkitys yritysten investointipäätöksiin. Jos kunnan maankäyttöpolitiikka on järkevää ja kaava- ja lupaprosessit sujuvat, on pohja pitkäaikaiselle menestykselle jo luotu. Tätä kannattaa kaikissa Varsinais-Suomen kunnissa miettiä, kun valmistaudutaan kuntavaaleihin.
Kunta suunnittelee maankäyttöä muun muassa yleiskaavalla ja asemakaavalla, kunnan strategioilla ja ohjelmilla, maapolitiikalla ja rakennusjärjestyksellä. Maankäytöllä kannattaakin tukea uusien yritystonttien kaavoittamista ja mahdollistaa rakennusten sujuvaa käyttötarkoitusten muuttamista tilanteen niin vaatiessa.
Yritysten hankkeisiin tarvitaan kaavoituksen lisäksi usein erilaisia selvityksiä ja lupia: esimerkiksi rakennuslupia, maa-aineslupia ja toimenpidelupia. Käsittelyajat kannattaa määritellä mahdollisimman lyhyiksi ja sellaisiksi, että yritykset voivat luottaa annettuihin arvioihin. Digitalisaatio onneksi mahdollistaa hyvät ja tehokkaat viranomaispalvelut ja hankesuunnittelun.
Kunnan kannattaa laatia ja hyväksyä rakennusjärjestys, jolla annetaan paikallisista oloista johtuvia määräyksiä ja ohjeita. Rakennusjärjestyksen määräykset voivat koskea rakennuksen kokoa, rakennuspaikkaa, rakentamistapaa ja esimerkiksi istutuksia, aitoja ja muita rakennelmia.
Kunnalla on harkintavaltaa myös siinä, kuinka byrokraattinen se lupa-asioissa on. Kunta voi esimerkiksi linjata, vaatiiko kioskin, lavan, hiihtohissin, varastoalueen tai parkkipaikan rakentaminen, mainoskyltin pystyttäminen tai energiaremontin toteuttaminen rakennusluvan, toimenpideluvan, toimenpideilmoituksen vai voiko toimenpiteen tehdä ilman ilmoitusta.
Oman kotikuntani Liedon menestyksessä yrittäjäystävällisyyttä mittaavissa tutkimuksissa nämä tontti- ja lupa-asiat nousevat vuosi toisensa jälkeen aina esille. Silloin tällöin kuulee yrittäjän tympääntyneen pitkiin käsittelyaikoihin nykyisen toimipisteen sijaintikunnassa ja kehuvan isoon ääneen kuinka sujuvaa asiointi voikaan olla kuntarajan toisella puolella. Jos yritys näin muuttaen pysyy Varsinais-Suomen alueella, ei meille kokonaisuuden kannalta ole kotikunnan vaihto vielä kovinkaan iso ongelma. Valitettavasti osa yrityksistä voi muuttaa pidemmällekin ja osalta jää merkittävätkin investoinnit tekemättä ja uudet työpaikat näin syntymättä aivan turhaan!
Näitäkin asioita yrittäjät miettivät, kun valitsevat, ketä kuntavaaleissa äänestävät.
Timo Kuukasjärvi
Varsinais-Suomen Yrittäjien hallituksen jäsen
Teksti on osa Varsinais-Suomen Yrittäjien kuntavaalimielipidekirjoitus-sarjaa.