YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

17.9.2024 klo 13:49
Uutinen

TJ-pagisee: Yrittäjä, Suomen talouden selkäranka!

Hallitus sai nopeasti budjettiriihen päätökseen. Vaikka leikkauksia on luvassa, niin on myös panostuksia kasvuun. Itä-Suomikin oli otettu huomioon ja esimerkiksi Turun Sanomat uutisoi; Itä-Suomen liikenteeseen jättipotti. Pitää kuitenkin muistaa, että tällä hallituskaudella ei ollut osoitettu määrärahoja tieverkkoon. Valtatie 23 Karvion kohdalla lähtee vihdoinkin liikkeelle ja Karjalan radan kehittämiseen on esitetty 90 miljoonan euron valtuutta ja 10,5 miljoonan euron määrärahaa. Myös Joensuu-Nurmes rataosuuden kriittisimpien kohtien parantamiseen on esitetty määrärahaa.

Elokuussa järjestimme perinteisen kansanedustajien yritysvierailupäivät. Viesti yrityksistä oli selkeä, että tieverkon kuntoon pitää panostaa. Saavutettavuus on äärimmäisen tärkeää pohjoiskarjalaisille yrityksille. Yrityksissä toivottiin tulevalle syksylle myös lakkorauhaa. Osaavan työvoiman saanti nousi myös monessa paikkaa keskusteluun. Riveriaa kiiteltiin varsinkin Outokummussa, jossa metallialan ammattilaisia koulutetaan. Heinävedellä korostettiin Riverian tuomia ja kouluttamia ulkomaalaisia työntekijöitä. Ilman heitä, olisi yritystoiminta jo loppunut, koska osaavaa työvoimaa ei alalle löydy kotimaasta.

Isommissa yrityksissä nousi esille aluepolitiikka ja toive, että heillä olisi mahdollisuus sijoittua jatkossakin Itä-Suomeen. Huolena oli miten taataan riittävät panokset, ettei menetetä tulevaisuuden uskoa.

Hallitus kiinnittää budjettiriihen päätöksen mukaisesti erityistä huomiota Itä-Suomen mahdollisuuksiin toteuttaa energiaintensiivisiä investointeja. Uutena avauksena oli budjettiriihessä, että kohdennetaan 9 miljoonaa euroa Business Finlandin myöntövaltuutta luovien alojen tutkimus- ja kehitystoiminnan tukemiseen. Hallitus myös käynnistää luovien alojen kasvustrategian valmistelun hallitusohjelman mukaisesti. Lisäksi vuonna 2025 Business Finlandin T&K-rahoituksen valtuutta nostetaan 94 milj. eurolla. Pienten- ja keskisuurten yritysten kasvu- ja investointimahdollisuuksia parannetaan. Finnvera kohdentaa rahoitusta TKI-panosten aikaansaamaan liiketoimintaan ja kansainväliseen kasvuun sekä suurten investointien ja mikroyritysten kasvuhankkeiden rahoittamiseen. 

Suomen talous on kuralla ja lääkkeeksi tähän tarvitaan rohkeutta ja uskoa panostaa suomalaisiin yrityksiin, jotka luovat työpaikkoja ja tuovat valtion kassaan veroeuroja.

Talouden elpymistä voidaankin edistää yritysten kasvuun kannustamisella. Investoimalla esim. uusiin teknologioihin, innovaatioihin, infraan sekä koulutukseen. Pitää myös muistaa, että kansantaloutemme on riippuvainen viennistä. Kilpailukykyisillä tuotteilla yritykset pärjäävät vientimarkkinoilla. Uusien vientimarkkinoiden avaamiseen tarvitaan myös rahaa ja resursseja.

Kiitos sinulle yrittäjä, joka yrität ja pidät Suomi Oy Ab:n rattaat liikkeessä. Yrittäjänä olet Suomen talouden selkäranka luoden kasvua ja hyvinvointia meille kaikille!

Merja Blomberg
toimitusjohtaja