YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

1.10.2024 klo 10:17
Uutinen

Toimialan murroksen käänteet kannustivat hoitoalan monitaiturin yrittäjyyteen

Ensiapukouluttajana ja kyläsairaanhoitajana tunnettu korpilahtelainen Hanna Tiihonen haluaa tuoda palvelut asiakkaan luokse. Ensiapukoulutuksista löytyi kivijalka yrityksen perustamiseen.

Tiihonen on ehtinyt työskennellä yli 30 vuotta erilaisissa sote-alan tehtävissä.

-Kaikki juontuu vuoteen 1986, kun 16-vuotiaana koulussa kuulin, että SPR:ltä oli käyty puhumassa rinnakkaisluokalle ensiapujutuista. Aloin penkoa tietoa ja päädyin mukaan SPR:n Jyväskylän osaston nuorisoryhmän toimintaan.

EA-harrastus vei mennessään ja Tiihonen kouluttautui ohjaajaksi nuorisoryhmään, jota veti pari vuotta. Täysi-ikäisyyttä hän odotti kuin kuuta nousevaa, koska se avasi portit varsinaiseen EA-toimintaan.

-Tiesin että siellä pääsee oikeisiin ensiapupäivystyksiin, jotka erityisesti kiehtoivat mieltä. Jatkossa olin kaikki viikonloput päivystämässä, ja käytännössä jokaiselle viikonpäivälle riitti jotakin EA-ryhmän toimintaa. Meillä oli siellä tosi hyvä porukka, Tiihonen kehuu.

Ajatus ensiapukoulutusten vetämisestä kyti mielessä, mutta tiukat säännöt edellyttivät kouluttajalta sairaanhoitajan koulutusta. Tiihonen kouluttautui lähihoitajaksi ja siirtyi ensiapuryhmästä vapaaehtoisen pelastuspalvelun eli Vapepan toimintaan.

-Hälyttelin ryhmiä kasaan ja toimin yli 10 vuotta Vapepa-johtajana erilaisissa etsintä- ja suuronnettomuustilanteissa yhteistyössä poliisin kanssa.

Lasten syntymän aikoihin vapaaehtoishommat jäivät, mutta oman lapsen sairauden kautta sairaanhoitajan tutkinnon hankkiminen nousi taas Tiihosen mieleen.

-Tilanne eskaloitui työkkäriin, kun äitiysloman jälkeen kyselin töitä. Käytännössä sieltä naurettiin pihalle, että lähihoitajalle ei töitä löydy, kyllä kannattaa lähteä lukemaan sairaanhoitajaksi. Hain, pääsin ja sillä tiellä ollaan.

-Luulin että vain ensiapu saa minut syttymään, mutta kyllä sairaanhoitajan työkin vei mennessään. Olen työskennellyt kunnalla, järjestössä ja erikoissairaanhoidossa. Oikeastaan kaikkialla muualla paitsi en valtiolla, Tiihonen nauraa.

Kyläsairaanhoitajan liikkuvat palvelut

Korpilahden pohjoisilla kylillä tunnetun kyläsairaanhoitaja-palvelun idea on Tiihoselta lähtöisin.

-13 vuotta sitten muutimme maalle ja lapsen hoidon takia etsin täysipäiväisen työn sijaan jotakin joustavampaa. Kun kyläyhdistyksessä etsittiin ideoita Sitran hankerahoituksen hyödyntämiseen, ehdotin kylähoitajan hommaa ja sehän löi läpi saman tien.

Tuolloin lähihoitajana toiminut Tiihonen teki viiden viikon kylähoitajakokeilun aikana yli sata asiakaskäyntiä. Palvelu oli erityisen tärkeä huonosti liikkumaan pääseville vanhuksille, joille matalan kynnyksen liikkuva kotihoito on arvokas myös kohtaamisen takia.

-Myös kylärokotukset jäivät tästä hankkeesta elämään eli influenssarokotukset olen hoitanut kylillä kohta kymmenen vuoden ajan, Tiihonen kertoo.

Onnistuneen kylähoitajakokeilun jälkeen palvelulle haettiin kuumeisesti jatkoa, mutta kyläyhdistyksellä ei ollut mahdollisuutta palkkaamiselle eikä kaupunkikaan lähtenyt tukemaan toimintaa.

Hankerahoituksiin perehtyneen kyläaktiivin, Paula Määtän avulla saatiin vielä vuoden kestänyt jatkohanke, jonka aikana Tiihonen investoi hoitovälineisiin ja pääsi tarjoamaan maksuttomia kyläsairaanhoitajan palveluita.
Hankkeen jälkeen kyläsairaanhoitajan toiminta jatkui kotisairaanhoitopalvelu Mediverstaan alla, kunnes hyvinvointialueen muutosten myötä toiminta ajettiin alas.

Tiihosella oli kuitenkin monta rautaa tulessa: kolme työtä, SPR:n kurssit, opiskelu ja takataskussa ensiavun ja terveystiedon kouluttajan pätevyys.

-Yrittäjyys sytkytti takaraivossa, mutta näin skenaarioita katastrofista, jossa homma ei toimi, menetetään koti ja toimeentulo, hän nauraa.

Y-tunnus tilaukseen

Kouluttajakollegojen esimerkit toiminimiyrittäjyydestä antoivat Tiihoselle henkistä tukea yrityksen perustamiseen, ja kouluttaminen tuntui kaikin puolin mielekkäältä valinnalta kokopäiväiseksi työksi.

-Kesällä 2024 tuli ensimmäinen koulutuspyyntö yritykseltä ja kysymys, että mitenkäs laskutus. Se oli viimeinen niitti, että nyt firma pystyyn, ja seuraavana päivänä laitoin Y-tunnuksen hakuun.

Tiihonen on innoissaan yrittäjyydestä.

-Huomaamatta teen aamusta iltaan yrityksen asioita, mutta en koe työmäärää taakkana, koska teen kaiken itselle. Tässä sitä ollaan 30 vuoden pohdinnan jälkeen!

Tiihonen haluaa tehdä ensiapukoulutuksia kokonaikaisena päätyönä, ja nyt alkaa näyttää hyvältä. Rennolla otteella vedetyille ensiapukoulutuksille on kysyntää. Työrauhan takaamiseksi ympärille on rakentunut hyvä tukiverkosto.

-Halusin ehdottomasti neuvovan kirjanpitäjän ja käytössäni on Procountorin laskutuspalvelu, jotta pystyn keskittymään omaan tekemiseeni. Olen myös hyödyntänyt Jyväskylän kaupungin Yritysklinikan ja Keski-Suomen Yritysidean palveluita.

Toimialueena Tiihosella on tällä hetkellä Keski-Suomi, mutta myös muualle keikkailu onnistuu.

-Homma on edennyt vauhdilla ja hauskaa on ollut, tuore yrittäjä iloitsee.

https://www.hannatiihonen.fi/