YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Toimiiko netti? Mihin verot maksetaan? Etätyöstä ulkomailla tuli yleistä – Lue vinkit järjestelyihin
Yhä useammassa yrityksessä etätyötä tehdään myös ulkomailla. Asianajajat Ville Alahuhta ja Jussi Herrainsilta kertovat, mitä kaikkea järjestelyissä tulee ottaa huomioon. Barcelonassa työskennellyt Kristiina Nyholm antaa omat käytännön vinkkinsä sujuvaan etätyöhön.
Ville Alahuhta ja Jussi Herrainsilta Bird & Bird Asianajotoimisto Oy:stä ovat koronan aikana neuvoneet yhä useampia yrityksiä etätyön järjestämisessä ulkomailla.
− Etätyö etenkin Espanjasta käsin on tullut suosituksi. Etätyön tekeminen ulkomailta saattaa vaikuttaa yksinkertaiselta, mutta siihen liittyy paljon asioita, jotka tulee ottaa huomioon, Jussi Herrainsilta muistuttaa.
Yleensä etätyön tekeminen lähtee työntekijän toiveesta. Esimerkiksi puoliso on ulkomaan komennuksella, ja toivotaan, että voisi tehdä sieltä käsin töitä.
− Työnantaja kuitenkin lopulta päättää, onko etätyö mahdollista ja millä ehdoilla. Jos työntekijöitä olisi lähdössä useita ulkomaille, kannattaa tehdä yrityskohtainen etätyöohjeistus, Ville Alahuhta neuvoo.
Etätyön pelisääntöjen määrittely minimoi epäselvyyksiä ja on järkevää myös Suomessa tehtävän etätyön osalta.
Herrainsilta sanoo, että laajasta etätyömahdollisuudesta on tullut yksi houkuttelevuustekijä rekrytoinnissa.
− Joustavat järjestelyt voivat olla iso vetovoimakysymys.
Vinkit etätyöhön ulkomailla:
- Lainsäädäntö ei estä etätyötä ulkomailla, mutta sen onnistumiseen pitää tehdä erilaisia järjestelyjä. Yleensä se on mietittävä kunkin etätyöläisen osalta erikseen. ”One size does not fit all.”
- Muista selvittää ainakin: Sosiaaliturva, verotus työnantajan ja työntekijän näkökulmasta, työlainsäädäntö, työterveyshuolto, henkilöstöedut, vakuutukset, työturvallisuus, työluvat ja ilmoitusvelvollisuudet.
- Pysy kartalla kohdevaltion lainsäädännön ja verotuksen muutoksista.
- Pääsääntöisesti etätyöläinen maksaa veroja Suomeen lyhytaikaisesta ulkomaan etätyöstä huolimatta. Veronmaksuvelvollisuus myös kohdevaltiossa on kuitenkin aina syytä selvittää.
- Jos yhden tai usean työntekijän etätyö ulkomailla kestää pitkään, yrityksellä voidaan katsoa tällöin olevan kiinteä toimipaikka ko. maassa. Jos kiinteä toimipaikka muodostuu, verotus toimitetaan Suomen ohella myös etätyövaltion verosäädösten mukaiset. Huonoimmillaan on riski työnantajan kaksinkertaisesta verotuksesta. Tilannetta arvioidaan tapauskohtaisesti, ja siihen vaikuttavat etenkin etätyön kesto sekä etätyötä tekevän henkilön työtehtävät.
- Pääsääntönä on, että ulkomailla työskentelevä kuuluu työskentelyvaltion sosiaaliturvan piiriin ja työnantaja maksaa maksut ko. maahan. Työntekijälle voidaan kuitenkin hakea A1-todistus, jonka perusteella työntekijä pysyy etätyöjakson ajan Suomen sosiaaliturvan piirissä. Työskentelyvaltiolla on merkitystä sosiaaliturvan määräytymiseen.
Työarki normaalia, vapaa-ajalla seikkailua
Viestintäasiantuntija Kristiina Nyholm työskenteli viime syksynä neljän kuukauden ajan Barcelonasta käsin. Pontimena maiseman vaihtoon oli puolison opiskelu kaupungissa.
− Korona-aika osoitti, että täysin etänä tehtävä työ onnistuu, joten työ ulkomailta ei vaatinut isoja valmisteluja. Isoin huoli oli nettiyhteyden toimiminen, mutta vuokra-asunnossamme oli hyvä yhteys, joten ongelmia ei ollut.
Työrutiineihin sujahti uudessa ympäristössä nopeasti eikä työarki eronnut normaalista juurikaan.
− Yllättävän vähän ulkomailla työskentely vaikutti mihinkään, kaikki sujui samalla tavalla kuin Suomessakin. Ikkunasta toki näkyi aurinko eikä lunta.
Kristiinan neuvot Espanjassa työskentelyyn:
- Tarkista, kuuluuko majoituksesi hintaan nettiyhteys. Jos kuuluu, kuinka tehokas on?
- Nettiyhteyden hankkiminen itse saattaa Espanjassa vaatia paikallisen henkilötunnuksen, jonka saaminen on hankalaa.
- Selvitä, miten kännykän netin käyttö onnistuu ja mitä se maksaa.
- Varaa alkuun aikaa järjestelyille, jos jokin asia ei sujukaan helposti.
- Selvitä, missä tietokoneen voi tarvittaessa korjata tai hankkia esimerkiksi uuden virtajohdon.
- Muista aikaero, kun kalenteroit tapaamisia.
- Selvitä itsellesi sopivin matkavakuutus. Sen maksimipituus saattaa usein olla kolme kuukautta.
- Etsi samaa kieltä puhuva lääkäri ja hammaslääkäri.
Tiina Rantakoski
tiina.rantakoski@yrittajat.fi