Vilja Kyynäräinen on Armidan yrittäjä ja Yrittäjien tuore jäsen.
13.12.2022 klo 14:12
Uutinen

”Toinen yrittäjä ymmärtää” – yhteisö sai Vilja Kyynäräisen liittymään Yrittäjiin

Taivassalolaisen viime vuosituhannen muotiliike Armidan yrittäjä Vilja Kyynäräinen lähti Yrittäjiin ollakseen omiensa joukossa.

Armida on vintage-liike Taivassalon vanhassa yhtenäiskoulussa Kustavintiellä – yrityksen käytössä on koulun vanha 200-neliöinen jumppasali. Yrittäjä Vilja Kyynäräisen piti alun perin avata putiikki maaliskuussa 2020, mutta kaikki muistavat vielä, mitä silloin tapahtui.

– Korona ja täyssulku tulivat juuri ennen kuin ehdimme avata. Olin vuokrannut keskustasta tilan ja tehnyt suunnitelmat ja maalannut seiniä. Ehdin jo ajatella, että kotielämä loppuu ja nyt alkaa jotain uutta. Lopulta saimme Armidan ovet auki heinäkuussa 2020, kertoo perhevapailta ja maatilan pyörittämisestä vintage-liikkeen yrittäjäksi hypännyt Vilja Kyynäräinen.

Hän kertoo olleensa aina innostunut värikkäistä, persoonallisista vaatteista ja historiasta.

– Olen myös esteetikko ja ollut aina kiinnostunut kaikesta kauniista. Käytin vintage-vaatteita jo ennen kuin se oli muotia, hän naurahtaa.

Vuonna 1980 syntynyt Kyynäräinen kutsuu Armidaa ”viime vuosituhannen muotiliikkeeksi”. Lisäksi valikoimassa on kodintekstiilejä ja kankaita.

– On hauska ajatella, että päällä olevat vaatteet ovat itseä vanhempia ja niillä on tarina.

Mikä minusta tulee isona?

Kyynäräisen aviomies on sähköalan yrittäjä ja perhe viljelee edelleen myös maata Länsitalon tilalla Taivassalossa.

– Kun oli lasten kanssa kotona, oli enemmän aikaa miettiä mikä minusta tulee isona. Päätimme, ettemme lähde laajentamaan karjankasvatusta vaan luovumme siitä, ja niin päätin avata Armidan, Kyynäräinen kertoo.

– Tavallaan olen ollut yrittäjänä pitkään. Vuodesta 2007 olen ollut maaseutuyrittäjä ja opiskelin alaa ennen sitä.

Yhden mutkan tuoreen yrittäjän matkaan teki keväällä 2021 se, että vanha leipomo, jossa Armida avattiin, myytiin yllättäen ja vuokralaiset joutuivat etsimään uudet tilat. Puskaradion kautta kaupalle löytyi uusi koti vanhasta Trappulan koulusta Saariston Rengastien varrelta.

– Kesä 2021 meni hienosti – suomalaiset matkustivat koronan takia kotimaassa ja saaristossa. Kesä on meidän sesonki, kun 1700 asukkaan Taivassalon asukasmäärä moninkertaistuu.

Armida muutti vielä koulun sisällä atk-luokasta 200-neliöiseen jumppasaliin kuluvan vuoden keväällä.

– Muutot on nyt hetkeksi tehty, Kyynäräinen naurahtaa.

Yhteistyötä tarvitaan

Nyt Vilja Kyynäräinen kokoaa Armidaan muun muassa vaatemuseota, ja suunnitelmissa on myös syksyllä avatun verkkokaupan kehittäminen. Talvikaudella kivijalkaliike on auki lauantaisin.

Armidan rekkeihin huolitaan ainoastaan hyvälaatuisia ja hyvin huollettuja vaatteita. Asiakkaista suurin osa tulee Taivassalon ulkopuolelta. Käytettyjen, laadukkaiden vintage-vaatteiden kysyntä on kasvussa, kun ihmisten ympäristötietous on kasvanut.

– Buumi näkyy. Mutta meillä käy ennen kaikkea nuorta väkeä, jotka arvostavat laatua ja jotka haluavat erottua. Halutaan vaatteita, jotka pitävät ryhdin ja joilla on tarina. Onhan se hienoa nähdä, kun vaikkapa vanha morsiuspuku lähtee uusiin häihin.

Jouluostoksille Armadaan kannattaa suunnata muun muassa lahjakorttien ja laadukkaiden, huollettujen vintage-aarteiden perässä.

– Meillä on myös vintage-joulutekstiilejä, Kyynäräinen kertoo.

Taivassalo on hänen mukaansa hyvä paikka asua ja yrittää. Vaikka maailmantilanne ja esimerkiksi energiakriisi huolettavat kaikkia yrittäjiä, on Taivassalon Yrittäjissä hyvä meininki.

– Nyt on tärkeää, että yrittäjät pitävät yhtä ja tehdään yhteistyötä ja käytetään palveluja läheltä. Samalla on tärkeää, että pidetään itsen lisäksi vähän huolta kaveristakin. Moni ulkopuolinen ei välttämättä ymmärrä, että yritys nukkuu siellä yrittäjän tyynyllä ja valvottaa vieressä. Sen kanssa ollaan naimisissa yhtä lailla kuin aviopuolison. Mutta toinen yrittäjä ymmärtää tämän.

Suvi Uusitalo-Sirén