24.3.2023 klo 04:27
Uutinen

Tommi Mäki lisäisi paikallista sopimusta työpaikoilla

Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjät nostavat näin ennen eduskuntavaaleja esiin jäsenehdokkaiden ajatuksia omissa mediakanavissaan (kotisivut, sosiaalinen media ja uutiskirjeet). Tänään esittelyssä Kokoomuksen Tommi Mäki.

• Mitä äänestäjien pitäisi tietää sinusta?

Olen 31- vuotias yrittäjä, poliitikko, järjestövaikuttaja ja toiminnan mies Pohjanmaalta. Toimin aikaisemmin usean vuoden ajan Vaasan Yrittäjien hallituksessa ja Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjien varapuheenjohtajana. Tällä hetkellä olen Vaasan kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja, johon tulin valituksi Kokoomuksen ääniharavana kuntavaaleissa 2021.
Tällä hetkellä työskentelen osakkaana lukuisissa eri toimialojen yrityksissä. Näihin lukeutuvat mm. tapahtuma-alan yritys, ravintola-alan yritys, kiinteistöyhtiö sekä maahantuontialan yritys. Toimenkuvaani kuuluu mm. yritysten kehittäminen, operatiivinen johtaminen, brändäys ja markkinointi sekä hallitustoiminta.
Politiikkani pohjautuu yritteliäisyyden ja ahkeruuden lisäämiseen sekä käytännönläheisiin, mahdollistaviin päätöksiin. Minulla on kokemusta politiikasta jo yli viidentoista (15) vuoden ajalta aina paikallistasolta valtakunnan politiikkaan.
Perheeseeni kuuluu kihlattu, jonka kanssa asumme Vaasan keskustassa.
Olin ehdolla myös 2019 eduskuntavaaleissa, jolloin edustajan paikka jäi noin 400 äänen päähän. Olen aina puhunut pohjalaisalueiden siltojen rakentamisen ja yhteistyön puolesta. Viime eduskuntavaaleissa 2019 saamani vahva tuki laajasti pohjalaismaakunnista, niin Pohjanmaalta, Etelä-Pohjanmaalta kuin Keski-Pohjanmaaltakin olikin henkilökohtaisesti erityisen suuri asia. Mieltä lämmitti erityisesti se, että sain 2019 vaaleissa vaasalaisena kaupunginvaltuutettuna Vaasan lisäksi myös Seinäjoella kokoomuslaisista ehdokkaista toiseksi eniten ääniä.
Vaikuttajana, järjestötoimijana, yrittäjänä ja runsaasti vapaaehtoistyötä tehneenä olen ollut etuoikeutettu saadessani kohdata eri elämäntilanteissa olevia ihmisiä. Olen aina halunnut kuunnella ihmisiä ja kehittää ihmisten ajatusten pohjalta omaa toimintaani ja omia mielipiteitäni. Kokemukseni ja verkostojeni kautta tunnen käytännön arjessa kiinni olevan tekemisen ja yrittämisen laajasti eri toimialoilta. Katso lisää: tommi20sek_some.mp4 (dropbox.com)

• Mitkä ovat ne kolme keskeistä toimea tulevalla eduskuntakaudella, jotka pitäisi mielestäsi toteuttaa?

Sosiaaliturva kaikessa muodossaan pois työnantajien harteilta valtiolle ja paikallisen sopimisen sekä työehtosopimusten remontti. Paikallinen sopiminen koskemaan kaikkia yrityksiä, eikä vain niitä, joiden kohdalla työnantaja- ja työntekijäliitot ovat tämän sallineet. Tehdään työehtosopimuksesta työntekijän oikeus, jota saa noudattaa tai sopia toisin.

Pohjalaisalueiden infrahankkeet, joihin lukeutuu tiestön sekä raideliikenteen merkittävä parannus ja niiden kehittäminen. Suurhankkeena Merenkurkun sillan rakentaminen Vaasasta Ruotsiin yli seuraavan hallituskauden. Infrahankkeiden investointipoteista tullaan kilpailemaan laajemminkin lähivuosina niin EU:n verkkorahoista kuin globaalien hankkeiden markkinalla. Työskentelen itse rilaisten hankkeiden parissa jo valmiiksi yksityisellä puolella, joten minun on helppo hypätä kansanedustajan saappaisiin aluettamme puolustamaan mm. liikenne- ja viestintävaliokuntaan.

Ihmisten ostovoimaa tulee lisätä siten, että jokaiselle palkansaajalle jäisi nykyistä merkittävästi enemmän palkasta omaan käyttöön. Ihmisten nettovarallisuutta tulee saada nostettua Suomessa. Tämän toteutamme keventämällä palkkaverotustamme merkittävästi. Työn vastaanottaminen ja työn tekeminen on samalla saatettava entistä kannattavammaksi. Palautetaan ansiosidonnaisen työssäoloehto 12 kuukauteen, lyhennetään ansiosidonnaisen kestoa 200 päivällä ja porrastetaan ansiosidonnainen työttömyysturva. Perintö- ja lahjavero poistettava mm. sukupolvenvaihdosten helpottamiseksi. Ylin rajaveroaste 50 % jokaisesta tehdystä työtunnista.

• Millainen hallituspohja olisi mielestäsi ihanteellinen?

Oikeistohallitus, joka kykenee tekemään tärkeitä ratkaisuja seuraavalla hallituskaudella. Hallitukseen mukaan ainakin Kokoomus ja RKP alueemme suurista puolueista. Eri puolueiden tavoiteohjelmien perusteella ottaisin mukaan hallitukseen lähtökohtaisesti myös Perussuomalaiset ja Keskustan. En kuitenkaan täysin poissulje KOK + SDP yhteistyötä ja näiden pohjalle rakennettavaa hallitusta, mikäli SDP suostuu Kokoomuksen tärkeisiin tavoitteisiin.