Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Tuhannet yritykset menettivät y-tunnuksensa
Kaupparekisteristä poistettu yritys ei voi harjoittaa liiketoimintaa. Kuva: Getty Images
22.8.2024 klo 12:23
Uutinen

Tuhannet yritykset menettivät y-tunnuksensa – Eivät reagoineet viranomaiskirjeisiin: ”PRH ei pakita päätöksestään”

Tilinpäätöspoistosta voi valittaa. Se on ainoa tapa saada y-tunnus takaisin. 

Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) kertoi keskiviikkona poistaneensa kaupparekisteristä noin 3 600 osakeyhtiötä ja osuuskuntaa, jotka eivät toimittaneet tilinpäätöstään kaupparekisteriin määräaikaan mennessä.

PRH on pitkin vuotta muistuttanut poistomenettelyssä olevia yrityksiä toimittamaan tilinpäätöstietonsa, jotta rekisteristä poistamiselta vältytään. Nyt poistetut yritykset eivät ole toimittaneet tietoja useista kehotuksista huolimatta.

Yksikön päällikkö Marko Peltonen PRH:sta ei ole suoranaisesti yllättynyt kaupparekisteristä poistettavien yritysten määrästä.

– Poistomenettelyjä aloitetaan useamman kerran vuodessa. Määrä on linjassa siihen nähden, paljonko tilinpäätöspoistoja on tehty aikaisemmin tänä vuonna, hän kertoo.

Yrityksiä on poistettu kaupparekisteristä tilinpäätöksen toimittamatta jättämisen vuoksi jo ennen viime vuoden kesäkuussa voimaan tullutta kaupparekisterilakia, mutta uuden lain myötä PRH ei enää palauta yhtiöitä rekisteriin. Ensimmäiset uuden lain mukaiset poistot tehtiin vuoden 2023 joulukuussa.

Viimeisimmällä poistokierroksella yrityksille lähetettiin 7 065 kehotusta.

– Yrityksiä poistettiin 3 562 ja kehotusmerkintään reagoi 1703 yritystä. Kesäkuussa 2023 alkaneissa poistomenettelyssä on tähän mennessä poistettu yhteensä 7 705 yritystä. Kehotuksia kyseisenä aikana on lähetetty 15 538, Peltonen selvittää.

Poistaminen tarkoittaa käytännössä sitä, että yritykselle myönnetty y-tunnus lakkaa.

Mahdollisuus valittaa

Peltonen arvioi, että useimmat rekisteristä poistetuista yrityksistä eivät ole toiminnassa, koska ne eivät reagoi viranomaisten lähettämiin kirjeisiin eivätkä toimita tilinpäätöksiä.

– Tilinpäätöksen toimittaminen tulee suoraan laista ja yrittäjän tulee se tuntea.

Kaupparekisteristä poistaminen tarkoittaa, että yritys ei voi harjoittaa yritystoimintaa. Nyt poistetut yritykset voi tarkistaa PRH:n verkkosivulta. Kaupparekisteristä poistaminen perustuu osakeyhtiö- ja osuuskuntalakeihin.

Poistaminen tarkoittaa käytännössä sitä, että yritykselle myönnetty y-tunnus lakkaa.

– Näin ollen yrityksen pitäisi käytännössä lopettaa toimintansa, koska se ei pysty toimimaan ilman y-tunnusta, Peltonen jatkaa.

Rekisteristä poistettu yritys voi hakea muutosta päätökseen valittamalla Helsingin hallinto-oikeuteen, joka voi päättää PRH:n päätöksen kumoamisesta ja yrityksen (ja y-tunnuksen) palauttamisesta takaisin kaupparekisteriin. Tänä vuonna valituksia on tehty 125 kappaletta.

– PRH ei pakita päätöksestään, ellei ole tapahtunut menettelyvirhettä, joka huomataan jälkikäteen. Silloin asia tarkistetaan uudelleen.

PRH on havainnut, että Helsingin hallinto-oikeuteen valittaneiden yritysten lausuntopyyntöjen joukossa on ollut yrityksiä, jotka ovat keskinäisiä kiinteistöosakeyhtiötä, vaikka ne on merkitty kaupparekisteriin osakeyhtiöinä.

– KKOY:lla ei ole lain mukaan velvollisuutta toimittaa tilinpäätöstä PRH:lle. Nämä yritykset ovat palautettu viran puolesta rekisteriin. Jos poistomenettelyyn joutunut yritys on keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö, suosittelemme tällaista yritystä olemaan suoraan yhteydessä meihin. Yhtiöillä on ollut velvollisuus ilmoittaa yhtiömuotonsa merkittäväksi kaupparekisteriin viimeistään 1.6.2024 ja tätä ennenkin, jos viranomainen on asiaa tiedustellut, Peltonen kertoo.

Jälkikäteen toimitettu tilinpäätös ei Peltosen mukaan ole peruste palauttaa yritys rekisteriin.

– On syytä tiedostaa, että poistomenettely kestää useita kuukausia. Yrityksen velvollisuus on järjestää toimintansa niin, että viranomaiskirjeisiin reagoidaan ajoissa.

Jos yritys on poistettu rekisteristä, PRH ei enää valvo sen toimintaa. Sen jälkeen verottajan vastuulla on tarkistaa, onko yritys verovelvollinen.

Näin laki määrää

Lain mukaan yrityksen on toimitettava tilinpäätös kaupparekisteriin kahdeksan kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä. Tämän jälkeen toimitetuista tilinpäätöksistä peritään 100 euron käsittelymaksu. Jos tilinpäätöksen toimittamisesta kuluu yli vuosi, yritys on vaarassa joutua poistomenettelyyn.

Peltonen kertoo, että poistomenettely aiheuttaa viranomaiselle merkittävästi töitä.

– Työmäärä on iso, koska menettelyssä on mukana useita tuhansia yrityksiä. Se edellyttää paljon kirjeitä ja muistutuksia. Pyrimme toki käyttämään mahdollisimman pitkälle automatisoituja järjestelmiä.

Jos yritys on poistettu rekisteristä, PRH ei enää valvo sen toimintaa. Sen jälkeen verottajan vastuulla on tarkistaa, onko yritys verovelvollinen.

Laissa määrätään, että osakeyhtiön tilinpäätös on laadittava valmiiksi neljän kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä. Tämän jälkeen tilinpäätös tulee vielä vahvistaa viimeistään puoli vuotta tilikauden päättymisen jälkeen. Käytännössä tämä tarkoittaa, että tilinpäätös hyväksytään osakeyhtiön yhtiökokouksessa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen