Soteri-rekisteri on edelleen pahoin ruuhkautunut
Uudet yksityiset sotealan yrittäjät ovat jumiutuneet ruuhkaiseen Soteri-rekisteriin. Kuva: Getty Images
15.7.2024 klo 11:41
Uutinen

Tuhansia ammattilaisia jonottaa edelleen sote-ruuhkassa – ”Valviran vastaus todella hämmentävä”

Valviran ylläpitämä Soteri-rekisteri on edelleen pahasti ruuhkautunut.

Yksityiset sosiaali- ja terveysalan palveluntuottajat joutuvat edelleen odottamaan rekisteröintihakemustensa käsittelyä kuukausien ajan. Rekisteröintihakemusten käsittely on edelleen pahasti ruuhkautunut.

Palveluntuottajia velvoittaa laki, jonka mukaan yksityiset palveluntuottajat eivät saa aloittaa toimintaansa ennen kuin palveluntuottaja ja sen palveluyksiköt on rekisteröity Valviran ylläpitämään Soteri-rekisteriin. Soteri otettiin käyttöön tämän vuoden alussa.

Helsingin Sanomat kertoo, että Valviran mukaan heinäkuun alussa käsittelyjonossa oli noin 3 690 hakemusta. HS:n mukaan pahimmat ruuhkat ovat Etelä-Suomen aluehallintovirastossa, jonka jonossa on 1 500 hakijaa. Sosiaali- ja terveysministeriö kertoi viime viikolla, että kaikkien aluehallintovirastojen rekisteröintiasioita hoitavat virkamiehet on nyt velvoitettu vuoden loppuun asti käsittelemään myös Etelä-Suomen aluehallintoviraston alueen rekisteriasioita.

Valviran johtaja Helena Mönttinen sanoo HS:ssa, että uuden sotevalvontalain muutos oli ”valtaisa etenkin yksityisille elinkeinonharjoittajille”.

– Vaikka muutosta yritettiin ennakoida, niin se ei varmaan kenellekään kunnolla avautunut, miten suuri tämä muutos oli.

Mönttinen arvioi HS:lle, että ollaan syksyssä ennen kuin lopulta tiedetään, millaisia hakemusten käsittelyajat olevat.

Samaan aikaan sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset eivät voi tehdä työtään, koska ennen työn aloittamista palveluntarjoajien on oltava merkittynä Soteri-rekisteriin.

– Valviran vastaus lukuisiin Suomen Yrittäjien pyyntöihin ja vaatimuksiin on todella hämmentävä. Mitään lainsäädäntömuutosta ei ole valmisteilla, ja lomatkin painavat nyt päälle, hämmästelee Suomen Yrittäjien elinkeinopolitiikan johtaja Harri Jaskari.

– Muutosta ei myöskään kuulemma osattu ennakoida. Kun on selkä ongelma, sitä ei ratkaista voivottelemalla ja toivotaan, toivotaan -asenteella. Se ratkaistaan tekemällä kokonaan uusi asento, Jaskari jatkaa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus