YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

30.3.2020 klo 10:25
Uutinen

Tuhat yrittäjää kertoi tilanteestaan: “Vaikka konkurssia ei tulisi, en tiedä millä rahalla elän lähikuukaudet”

Tuoreen kyselyn mukaan 52 prosenttia yrittäjistä uskoo, että yrityksen liiketoiminta pysyy käynnissä koronakriisin aikana. Osa suhtautuu lainanoton lisäämiseen vastentahtoisesti.

Feedbackly Oy:n toteuttaman kyselyn tulokset tukee viime viikolla julkaistun Yrittäjägallupin viestiä siitä, että merkittävä osa suomalaisista yrityksistä on joutunut vaikeuksiin koronakriisin seurauksena.

Feedbackly teki kyselyn Yrittäjä.io -Facebook-ryhmässä. Kyseessä on Suomen suurin yrittäjille tarkoitettu virtuaalinen yhteisö, jossa mukana noin 18 000 yrittäjää. Yrittäjä.io tuottaa lisäksi Yrittäjä-blogia ja Yrittäjä-akatemiaa.

Tutkimukseen osallistui noin 1000 yrittäjää. Kyselytulosten perusteella kriisi on iskenyt etenkin niihin yrittäjiin, joilla on pelissä oman taloutensa lisäksi myös oma elinkeino. Noin 30 prosenttia vastaajista pelkää kriisin vievän heidän liiketoimintansa konkurssiin, jos suoraa rahallista tukea ei ole saatavissa.

Kiinteät kulut pahin riski

Pahimmassa tilanteessa kyselyn mukaan ovat palvelualan ja ravintola- ja majoitusalan yrittäjät sekä hoito- ja kauneusala, joiden liiketoiminta on käytännössä loppunut kokonaan.

Tämän lisäksi suurimmassa vaarassa ovat ne yritykset ja yrittäjät, joilla kiinteät kulut ovat suuret mutta myynti on voimakkaasti sidoksissa markkinoihin. Yrittäjät ennustavat myös, että kriisi laajenee nopeasti myös muille toimialoille, kun talous alkaa yskiä ja kuluttaminen vähentyy.

Kyselyyn vastanneista yrityksistä kymmenet kertovat, että ovat jo joutuneet lopettamaan toimintansa kokonaan.

Hallituksen julkistamat tukipaketit ovat vastaajien mielestä hyvä alku, mutta niiden koko ei riitä. Finnveran tukimahdollisuuksia kritisoidaan, koska ne ovat lähinnä lainoja.

”Laina on vain lisää suolaa haavoihin, sillä lopulta yrittäjä maksaa kaiken korkoineen ja se vaikeuttaa liiketoiminnan jatkamista entisestään”, eräs kyselyyn osallistunut yrittäjä toteaa.

”Tärkeintä nyt olisi saada selkeää tukea mm. työllistämiskuluihin, jotta saadaan pidettyä ihmiset töissä. Onneksi tukipaketin kasvattamiseen on myös reagoitu.”

Tulot eivät välttämättä riitä elämiseen

Vaikka yrittäjä pystyisikin välttämään konkurssin, taloudellinen tilanne voi olla niin haastava, etteivät tulot riitä elämiseen. Kyselyyn vastanneet yrittäjät miettivät, millä elävät lähikuukaudet, kun tuloja ei ole.

“Varsinaista konkurssia ei varmasti tule, koska ei ole sellaisia kiinteitä kuluja, jotka ajaisivat tämän yksinyrittäjän osakeyhtiön alas. Kokonaan eri asia on, pystyykö nostamaan palkkaa”, eräs yrittäjä kertoo.

Kyselyn mukaan 52 prosenttia yrittäjistä luottaa siihen, että yrityksen liiketoiminta pysyy käynnissä, mutta myynti laskee. Ainoastaan kolme prosenttia kertoo, että pystyy kasvattamaan liiketoimintaansa. Vastanneista 16 prosenttia ei osaa sanoa, mihin suuntaan tilanne kääntyy.

Kyselyn virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Yrittäjägallup: Maksuvaikeuksissa 23 prosenttia yrityksistä

Viime viikolla julkaistun Suomen Yrittäjien Yrittäjägallupin mukaan yli puolella yrityksistä asiakkaiden määrä ja myynti ovat vähentyneet koronakriisin seurauksena. Yli kolmannes työnantajayrityksistä on käynnistänyt lomautukset. Maksuvaikeuksiin on koronan takia joutunut 23 prosenttia yrityksistä.

– Vaikutus yrityksiin on dramaattinen. Se ei ole ihme, sillä talous on isolta osin pysäytetty tartuntataudin hallitsemiseksi. Se näkyy nopeasti yritysten kassojen kuivumisena ja siinä, että yritysten on pakko lomauttaa henkilöstöä. Tukitarve on valtava, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Selvästi yli puolella vastaajista myynti ja asiakkaiden määrä on vähentynyt. Lähes neljänneksellä yrityksistä on ollut koronan takia maksuvaikeuksia. Työntekijät eivät ole päässeet töihin 13 prosentissa yrityksistä.

Tulosten perusteella 27 prosentissa yrityksistä myynti on vähentynyt koronan takia yli 50 prosenttia. Kahdeksalla prosentilla myynti on pysähtynyt kokonaan. Kaupan alalla lähes 40 prosenttia on menettänyt yli puolet myynnistään.

Eniten ongelmia on ollut yli kymmenen henkilöä työllistävissä yrityksissä. Toimialoista eniten kärsii kauppa (85 prosenttia). Vähiten kärsii rakentaminen, mutta sielläkin yli puolet vastaajista on kohdannut ongelmia koronan vuoksi.

Kantar TNS selvitti vaikutuksia Suomen Yrittäjien pyynnöstä. Vastaajia oli kaikkiaan 1183. Kysely tehtiin 18.–24.3.2020.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Avaa pop-up -ikkuna