YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Tulorekisteri on pienyrittäjille työläs – Viranomaiset lupaavat parannuksia vielä tänä vuonna
Vuodenvaihteessa käyttöön otettu tulorekisteri on lisännyt etenkin pienyrittäjien työmäärää. Yrittäjien viesti on kuitenkin mennyt perille, ja tulorekisteristä vastaavat viranomaiset ovat luvanneet parantaa sitä vielä tämän vuoden puolella.
Hankepäällikkö Arto Leinonen valtiovarainministeriöstä sanoo tulorekisteriin liittyvien ongelmien yllättäneen, vaikka valmistelussa tehtiin yhteistyötä palkkahallinnon asiantuntijoiden kanssa.
– Yrittäjiä ovat harmittaneet tietojärjestelmän puutteet ja kireät määräajat, jotka tulevat suoraan lainsäädännöstä. Julkisuudessa ovat olleet esillä muun muassa ennakkopalkat, matkakulujen korvaukset ja tietyt vähäisinä pidetyt suoritukset, Leinonen kirjoittaa artikkelissaan.
Leinosen mukaan nyt on tärkeää kuunnella palkkahallinnon näkemyksiä ja tehdä niiden perusteella korjausliikkeitä.
– Kukaan ei esimerkiksi halua, että ennakkopalkkojen maksaminen vähenisi tai että pieni jääkiekkoilija ei voisi ottaa vastaan vähäistä esinelahjaa. Emme myöskään halua, että suoritukset liikkuisivat hitaammin, jotta tulorekisteriin ei tarvitsisi tehdä niin monta ilmoitusta.
Leinonen lupaa, että tulorekisterin käytettävyyttä parannetaan tämän vuoden aikana.
– On tärkeää, että saamme parannettua pulmallisimmiksi koettuja asioita jo tänä vuonna, sillä tulorekisterin myöhästymismaksun soveltaminen alkaa ensi vuoden alusta.
Suomen Yrittäjät on välittänyt yrittäjien palautetta ongelmista tulorekisteristä vastaaville viranomaisille.
– Yrittäjien ensikokemukset tulorekisteristä ovat olleet osin kitkeriä, sillä ilmoittamisen hankaluuksien ja lisääntyneen työmäärän takia hallinnollinen taakka on kasvanut, Suomen Yrittäjien veroasioiden päällikkö Sanna Linna-Aro sanoo.
Yrittäjien mukaan tulorekisterin ilmoitusmäärää tulisi karsia esimerkiksi siten, että kustannusten korvaukset voisi ilmoittaa kuukausittain.
– Luontoisetujen ilmoittaminen on epätarkoituksenmukaista ja vaivalloista esimerkiksi siinä tilanteessa, jossa yrittäjälle ei makseta rahapalkkaa. Ennen yrittäjä on voinut ilmoittaa koko vuoden puhelinedun, 240 euroa, yhdellä kertaa, mutta nyt ilmoitus 20 euron edusta tulee tehdä joka kuukausi.
Yrittäjien mielestä myös etukäteen ilmoitettavien tietojen aikaikkunaa tulisi laajentaa selvästi nykyisestä 45 päivästä.
Puhelinedusta uusi ohjeistus
Tulorekisteri on tarkentanut ohjeistustaan puhelinedun ilmoittamisesta. Uuden ohjeistuksen avulla helpotetaan ilmoittamista työsuhteen alkaessa ja tilanteessa, jolloin henkilölle ei makseta muuta tuloa.
Kun työntekijä on saanut puhelinedun heti työsuhteen alkaessa, mutta ensimmäisen vajaan kuukauden rahapalkka maksetaan vasta seuraavan kuukauden palkanmaksun yhteydessä, ensimmäisen kuukauden puhelinedun voi ilmoittaa samalla ilmoituksella kyseiseltä kuukaudelta maksettavan rahapalkan kanssa. Puhelinetua ei siis tarvitse ilmoittaa erikseen heti, kun työntekijä on saanut edun.
Toinen ohjeistuksen kohta koskee puhelinetua henkilöille, joille ei makseta muuta tuloa.
Jos puhelinetu käsitellään palkanlaskennassa tammikuussa etukäteen koko vuodelta, voidaan puhelinetu ilmoittaa myös tulorekisteriin etukäteen kerran vuodessa.
Näin voidaan toimia, kun maksettava tulo ei ole työeläke-, työttömyys- eikä työtapaturma- ja ammattitautivakuutusmaksujen alaista, kuten YEL-vakuutetuilla osakkailla. Edellytyksenä on myös, ettei henkilölle makseta mitään muuta tuloa tai ole annettu muuta etua.
toimitus (at) yrittajat.fi