YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
“Tuntui isolta summalta, mutta oli sen arvoista” – Monen yrittäjän YEL riittää alle 800 euron vanhempainrahaan, Lotta päätti tehdä toisin
YEL-työtuloa kannattaa nostaa, jos tiedossa on esimerkiksi vanhempainetuuksien hakeminen.
Kaupallisen alan työt taiteilijan yrittäjyyteen vaihtanut Lotta Sirén odottaa parhaillaan ensimmäistä lastaan. Sirén perusti osakeyhtiönsä vuonna 2019 taiteen myymisen ympärille. Viime vuonna ajankohtaiseksi tuli perheen perustaminen, jolloin Sirén alkoi valmistautua tulevaan äitiyslomaan.
Yrittäjyytensä alkuvaiheessa Sirén oli asettanut YEL-työtulonsa matalaksi eikä se olisi riittänyt Kelan vanhempainrahaan.
– Toisena yrittäjävuotena myyntiä tuli mukavasti ja aloin miettiä, että nyt saisi tulla perheenlisäystä. Nostin silloin YEL-työtuloa selvästi korkeammaksi noin 45 000 euroon ja samalla varmistin, että se riittää myös vanhempainrahan saamiseen. Maksoin YEL-maksua yli 700 euroa kuukaudessa. Se tuntui isolta rahalta, mutta oli sen arvoista.
Jäätyään äitiyslomalle Sirén lopetti YELin maksamisen ja jatkaa sitä palatessaan takaisin töihin. Vanhempainrahaa hän saa ensimmäisiltä kuukausilta hieman yli 2000 euroa ja lopuilta kuukausilta noin 1800 euroa.
– Ehtojen mukaan sunnuntaisin saa tehdä töitä ilman, että se vaikuttaa Kelan tukiin. Jos tarvitsen enemmän rahaa, voin siis tehdä hieman töitäkin.
Sirén korostaa, että hän on myös säästänyt rahaa, joten kaikki ei ole YELin varassa.
– Suosittelen maksamaan YELiä reilummin, jos haluaa varautua esimerkiksi sellaisiin riskeihin, että joutuu jonkin tuen piiriin. Samalla suosittelen myös säästämään siinä ohessa, jotta rahaa on myös omassa säästössä.
”Luullaan, että YEL-maksussa on kyse vain eläkkeestä”
Helsingin Uusyrityskeskus ry:n toimitusjohtaja Valentin Babitzin on säännöllisesti tekemisissä yritysideoiden ja aloittelevien yrittäjien kanssa.
– Kaikessa yritystoiminnassa on riskejä, joita olisi hyvä ennakoida. Suunnitelmallisuus vähentää riskiä. Yritysneuvonnassa kartoitetaan muun muassa sitä, millaisia riskejä liiketoiminnassa voi tulla eteen.
Babitzinin mukaan monella tuoreella yrittäjällä on väärä kuva YEL-maksusta.
– Luullaan, että yrittäjäeläkemaksussa olisi kyse vain eläkkeestä, vaikka näin ei ole. Jos nuori miettii esimerkiksi perheen perustamista, YEL vaikuttaa jo lähitulevaisuuteen. YEL-maksulla yrittäjä määrittää oman sosiaaliturvansa tason. Maksettu summa korreloi saatavaa etuutta.
Jos yrittäjä haluaa päästä kiinni ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan Yrittäjäkassan jäsenenä, YEL-vakuutusturvatason pitäisi olla vuodessa vähintään 13247 euroa. Tällöin maksettava YEL-vakuutusmaksu uuden aloittavan yrittäjän kohdalla on 208 euroa kuukaudessa.
Iso osa saa vähimmäispäivärahaa
Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén pitää YEL-työtulon nostamista aiheellisena, jos tiedossa on elämänmuutoksia, jotka edellyttävät esimerkiksi etuuksien käyttöä.
– Perheenlisäystä suunnitellessa on hyvä pohtia, onko YEL-työtulo asetettu lain edellyttämällä tasolle ja millaiset etuudet voimassa olevalla työtulotasolla saa. Olisi mahtavaa, ettei ainakaan taloudelliset syyt estäisi yrittäjän täysipainoista uuden elämän ihmettelyä ja ihastelua.
Isolla osalla yrittäjistä YEL-työtulo on tasolla, jolla vanhempainetuudet maksetaan yrittäjälle vähimmäispäivärahan suuruisena. Tällöin etuuden suuruus on noin 726 euroa kuukaudessa.
– Vanhempainetuudet ovat vähimmäistasolla aina, kun niitä edeltävä keskimääräinen YEL-työtulo ei ylitä 12 452 euroa, Hellstén muistuttaa.
Kuva: Getty Images
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi