19.12.2022 klo 09:57
Uutinen

Uunituore K-kauppias ja jäsenyrittäjä Jimi Wirén: “Meidän yrittäjien pitää tukea toinen toisiamme”

Joulukuun alussa Uudenkaupungin K-Market Pikkuherkun kauppiaana aloittanut Jimi Wirén liittyi ensitöikseen Yrittäjien jäseneksi. Samalla hän päätti lähteä mukaan tarjoamaan K-jäsenetua muille jäsenyrittäjille.

K-Market Pikkuherkussa käy kuhina. Kauppaan astuessaan pääsee heti joulutunnelmaan, sillä ensi vilkaisulla voi jo bongata joulusuklaat ja muut sesongin tuotteet. Myös Pikkuherkusta löytyvällä Postin pisteellä on asiakkaita noutamassa pakettejaan.

Luvassa on ensimmäinen joulu ja sen tuomat joulukiireet uuden kauppiaan Jimi Wirénin johdolla. Vaikka edessä ovat kiireiset viikot ja uudella kauppiaalla edelleen paljon uutta omaksuttavaa, välittyy ulospäin rauhallinen ja kokemusta huokuva meininki.

Voi sanoa, että olen ollut kaupassa töissä koko ikäni, sillä myös isovanhempani ja vanhempani ovat olleet kauppiaita, Wirén kertoo.

Painetta uravalinnan suhteen ei perheeltä ole Wirénin mukaan koskaan tullut, vaan ainoastaan positiivista kannustusta.

Nuorempana käytin kaiken aikani kaupassa työskentelyyn ja vapaa-ajalla urheilemiseen. Jossakin vaiheessa aloin myös todella pitämään kaupassa työskentelystä ja aloin pohtimaan aidosti uraa kauppiaana.

Kauppiaaksi pääsy ei kuitenkaan tapahdu sormia napsauttamalla.

Työn monipuolisuus parasta

Ennen kuin K-kauppiaaksi voi päästä tulee hankkia useamman vuoden monipuolinen kokemus kaupan alalta sekä päästä mukaan Keskon järjestämään kauppiaskoulutukseen. Edellytys koulutukseen pääsyyn on, että uralle pyrkivä löytää myös kaupan, joka sitoutuu valmentamaan omalta osaltaan kokelasta. Lisäksi on läpäistävä soveltuvuuskokeet.

– Kun valmennus on käyty, jäädään odottamaan, että Keskon puolesta tarjotaan kauppiaspaikkaa. Minulle tarjottiin mahdollisuutta lähteä Pikkuherkun kauppiaaksi, ja olen tästä tyytyväinen. Täältä on hieno aloittaa, Wirén sanoo.

Parhaimmaksi asiaksi Jimi kertoo työn monipuolisuuden. Nyt kauppiaana työtehtävien kirjo on vielä aikaisempaakin mielenkiintoisempaa.

Kanssakäyminen erilaisten asiakkaiden, teollisuuden edustajien ja tavarantoimittajien sekä tuottajien kanssa on erittäin antoisaa. Omilta vanhemmiltani olen oppinut, miten tärkeää on ylläpitää hyviä suhteita asiakkaisiin ja yhteistyökumppaneihin. Tätä aion myös kauppiaana vaalia.

Ennen kauppiasuraa Wirén ehti työskennellä myös muiden kuin vanhempiensa omistamissa kaupoissa. Niistä hän kertoo saaneensa uudenlaista näkökulmaa ja tapoja tekemiseen. Viimeisimpänä työpaikkana toimi Naantalin Supermarket Ellenissä, jossa hän toimi lihamestarina.

– Omien vanhempien kauppiaskokemuksesta on ollut paljon apua, sillä olen voinut nakittaa joitakin hommia heidän hoidettavakseen. Äiti (Terhi Wirén) on myös ollut innoissaan, kun on päässyt muistelemaan vanhoja juttuja.

Oman urapolkunsa suhteen Jimillä on melko selkeät sävelet.

– Pidän Pikkuherkkua erinomaisena kauppana aloittaa kauppiasura. Olen tyytyväinen kaupan kuntoon ja sijaintiin. Pienillä muutoksilla tulen tekemään siitä vielä oman näköisemmän. Myöhemmin toivon, että löydän sopivan kaupan lähempää Turkua.

Heti mukaan Yrittäjiin

Kauppiaaksi ja yrittäjäksi ryhtyessään Wirén päätti myös välittömästi liittyä Yrittäjien jäseneksi.

– Jäsenyyden kautta pystyn tuoreena yrittäjänä kartuttamaan omia verkostojani sekä tarvittaessa saamaan apua myös Yrittäjien neuvontapalvelun kautta. Mielestäni on myös arvo sinänsä, että joku taho valvoo ja ajaa meidän yrittäjien etua.

K-jäsenetua Wirén päätti tarjota, koska haluaa tukea toisia yrittäjiä sekä kannustaa heitä käyttämään omia lähipalveluitaan.

– Meidän yrittäjien pitää tukea toinen toisiamme, Wirén sanoo.

Inkeri Sundberg