YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

10.9.2021 klo 09:00
Uutinen

Tuore kysely paljastaa koronan karut vaikutukset – Aleksi Lydman kertoo vaikeasta vuodesta: ”On siunaus, että olen pystynyt tekemään töitä”

Tuore Yrittäjägallup päivittää koronakriisin vaikutuksia yrityksiin. Yksinyrittäjä Aleksi Lydman toivoo, että pääsee pian esittelemään tuotteitaan tapahtumiin.

Tuoreen Yrittäjägallupin mukaan koronakriisi on iskenyt pahimmin pieniin työnantajayrityksiin. Lähes kolmannes 5–9 henkeä työllistävistä ja noin neljännes 2–4 henkeä työllistävistä yrityksistä kertoo, että asiakasvirrat ovat vähentyneet ja tuloksentekokyky on heikentynyt.

Yli viidenneksessä yrityksissä asiakasvirrat ovat vähentyneet ja tuloksentekokyky on heikentynyt. Noin kymmenes kertoo, että yritys on velkaantunut.

– Kriisi on iskenyt lujimmin pieniin työnantajiin, joista monet olivat ahtaalla jo ennen kriisiä. Heillä on selvästi enemmän ongelmia kuin muilla yrityksillä. Heillä on usein myös vähemmän keinoja sopeutua vaikeuksiin, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Vuodesta 2017 lähtien päätoimisena yrittäjänä toimineen Aleksi Lydmanin toiminimi on käynyt viime kuukausina puolikierroksilla, sillä yrittäjälle tärkeitä messutapahtumia ja myyjäisiä ei ole järjestetty.

Lydman on kuvittaja, joka on tehnyt kuvituksia kirjoihin ja painaa erilaisia itse tekemiään kuvituksia lukuisiin tuotteisiin kuten lahjatavaroihin, kangaskasseihin ja tennareihin. Hän on käynyt tapahtumissa esittelemässä ja myymässä tuotteita. Yritys tunnetaan Kenkämaakari-markkinointinimestään.

Lydmanin taloutta on kiristänyt se, ettei hänen yrityksensä ole saanut kustannustukea. Syynä on alle 2000 euron rajan jäänyt kustannusten määrä. Lydman on joutunut karsimaan kaikki ylimääräiset kulut yritykseltä, koska tulot ovat vähentyneet. Hän aikoo tehdä valituksen päätöksestä.

– Tuotteet ovat omassa varastossa. En vuokraa ulkopuolista varastoa. Oma tuotekehittely on jäänyt kokonaan. Isompia projekteja kuten omaa kirjaa täytyy katsoa ensi vuonna uudelleen.

Terveyshuolet lisäsivät taakkaa

Yrittäjägallup osoittaa, että yritysten yleistilanne on edelleen parantunut. Silti edelleen 41 prosenttia yrityksistä kertoo, että myynti on koronaviruksen vuoksi vähentynyt.

Viime kuukaudet Lydman on ollut pääsääntöisesti verkkokauppansa varassa.

– Viime vuosi meni vähän siinä, ettei tiedetty mikä on maailman meno. Eläteltiin toiveita, että tämä vuosi olisi normaali. Kun tapahtumat aukeavat, uskon että siitä työt lähtevät rullaamaan. Siihen on pakko luottaa. Tapahtumat ovat yksinyrittäjälle toisaalta iso satsaus. Mietityttää, saako niistä oman panoksensa takaisin.

Lydmanin elämää ovat varjostaneet myös perheen sairastumiset. Ne ovat vaikuttaneet yrityksen kehittämiseen.

– Itseltäni on leikattu aivokasvain lapsena. Olen elänyt sen kanssa koko elämäni. Tänä vuonna hankaluudet sen kanssa ovat lisääntyneet. Sikäli on ollut siunaus, että olen pystynyt tekemään kotoa käsin töitä.

Epävarmuus selviämisestä lisääntynyt

Suurin muutos edellisestä Yrittäjägallupista on raaka-aineiden hintojen vahva kasvu. Teollisuudessa 67 prosenttia ja rakentamisessa 52 prosenttia kertoo raaka-aineiden hinnannoususta.

– Raaka-aineiden hintakehitys aiheuttaa yhä enemmän tulosongelmia. Se korostaa maltillisen palkkapolitiikan merkitystä, Mikael Pentikäinen sanoo.

Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen on niin ikään huolissaan.

– Raaka-aineiden hintojen nousu voi aiheuttaa nimenomaan pienille yrityksille vaikeuksia, koska niillä ei ole hinnoitteluvoimaa.

Yhä useampi Yrittäjägallupiin vastannut yritys on vakuuttunut, että se selviää koronakriisistä. Toisaalta vastaajien joukossa on aiempaa enemmän niitä, jotka eivät osaa sanoa, selviääkö yritys.

– On tärkeää, että tukitoimia jatketaan, kunnes kriisi on oikeasti ohi. Silta on luvattu rakentaa kriisin yli. Sitä ei saa katkaista kesken matkan, Pentikäinen sanoo.

Kantar selvitti Yrittäjägallupissa yritysten tilanteita Suomen Yrittäjien toimeksiannosta 11. kertaa koronakriisin aikana. Tutkimuksessa haastateltiin 1040 yrittäjää ja yrityksen edustajaa.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi