YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

13.9.2018 klo 10:03
Uutinen

Tuore raportti: Maahanmuuttajat työllistyvät yrittäjinä, mutta toiminta usein pientä – ”He eivät yritä pakosta”

Etlan julkaiseman raportin mukaan maahanmuuttajayrittäjät työllistävät itsensä yrittäjinä samaan tahtiin kuin kantasuomalaiset. Suomen Yrittäjien asiantuntija kaipaa enemmän rohkeutta maahanmuuttajien työllistämiseen.

Ulkomaalaistaustaisilla yrittäjillä on osassa Suomea jo merkittävä rooli yrittäjinä. Etlan julkaiseman tutkimuksen mukaan vuosien 2006 ja 2014 välisenä aikana ulkomaalaistaustaisten työntekijöiden määrä on kasvanut Suomessa lähes 90 prosenttia. Samaan aikaan ulkomaalaistaustaisten yrittäjien määrä on noussut 92 prosentilla.

Etlan tutkija Paolo Fornaro on tutkinut ulkomaalaistaustaisten yrittäjyyttä Suomessa. Hänen raporttinsa Immigrant Entrepreneurship in Finland paljastaa, että ulkomaalaistaustaiset työllistävät itsensä Suomessa siinä missä kantasuomalaisetkin.

Raportin mukaan työllistämisessä on kuitenkin eroja eri kansalaisuuksien välillä. Turkkilaiset työllistävät itsensä yrittäjinä muita useammin. Fornaron mukaan yksi syy on kulttuuri.

– Kiintoisaa olisi tietää, missä määrin maahanmuuttajia ’työnnetään’ yrittäjiksi siitä syystä, että töitä on muutoin vaikea löytää. Toisaalta on myös olemassa selvästi vetoakin yrittäjyyteen, eli itsensä työllistäminen yrittäjänä on joissakin kulttuureissa hyvin arvostettua, Fornaro sanoo Etlan tiedotteessa.

Tulotaso eroaa kantasuomalaisista

Maahanmuuttajien tulotaso eroaa kantasuomalaisista yrittäjistä, mutta Fornaro katsoo tämän aiheutuvan lähinnä toimialakohtaisista eroista. Maahanmuuttajien yritykset ovat usein pieniä ja vähemmän tuottavia. Moni yrityksistä keskittyy Uudellemaalle.

– Yrittäjäksi ryhdytään jossain määrin väkisin. Kun työmarkkinat eivät muutoin työllistä, jää jäljelle yrittäjyys, Fornaro jatkaa tiedotteessa.

Maahanmuuttajat ryhtyvät Suomessa ja muualla Euroopassa yleensä palvelualan yrittäjiksi. Yleisintä liiketoimintaa on ravintolayrittäjyys.

”Pakko” ei läheskään aina ole syy yrittämiselle

Suomen Yrittäjien maahanmuuttajahankkeesta vastaavan Kaisu Keisala-Kasejan mukaan yrittäjyys kiinnostaa yhtä lailla maahanmuuttajia kuin kantasuomalaisia.

– Kaikkien tutkimusten mukaan syy yrittäjäksi ryhtymiselle ei suinkaan ole ”pakko” koska töitä ei ole, vaan yrittäjyys yksinkertaisesti kiinnostaa. Moni maahanmuuttajan perustama yritys myös työllistää ja heitä on monilla eri aloilla yrittäjinä tarjoamassa omaa asiantuntemustaan. Palveluammattien yrittäjyys on yleisaesti ottaen kasvussa, ei pelkästään maahanmuuttajien keskuudessa.

Keisala-Kasejan mukaan eri aloilla kaivataan asennemuutosta maahanmuuttajien palkkaamisessa.

– Jos yrittäjyys on ainoa keino työllistää itsensä, se kertoo siitä, että eri tahoilla kaivataan asennemuutosta. Yrittäjien tulisi rohkeammin palkata maahanmuuttajia. Maahanmuutttajia tulisi palkata rohkeammin ja huomioida heidän kansainvälinen osaamisensa.

Suomen Yrittäjien maahanmuuttajahankkeessa selvitetään maahanmuuttajayrittäjien kohtaamia haasteita ja ongelmia ja etsitään keinoja, miten yrittäjäjärjestö voisi olla heidän tukenaan tekemällä Suomesta paremman maan yrittää.

Hankkeeseen liittyy tapahtumia Helsingissä ja Turussa marraskuussa. Tällä hetkellä käynnissä on kevytmentorointipilotti Helsingissä yhteistyössä NewCo:n kanssa.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi