YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

27.3.2020 klo 11:04
Uutinen

Tuoreen Yrittäjägallupin karut luvut kertovat koronakriisin vakavuudesta: Palkitun kampaamoketjun liikevaihto romahti, kaikki liikkeet suljettiin

Yrittäjägallupin mukaan 73 prosenttia yrityksistä on ongelmissa koronan takia. Maksuvaikeuksissa on runsaat 20 prosenttia.

Tuore Yrittäjägallup avaa lukuina koronaviruksen vaikutuksia pk-yrityksiin. Tulosten perusteella yli puolella yrityksistä asiakkaiden määrä ja myynti ovat vähentyneet. Jo yli kolmannes työnantajayrityksistä on käynnistänyt lomautukset. Maksuvaikeuksiin on koronan takia joutunut 23 prosenttia yrityksistä.

– Vaikutus yrityksiin on dramaattinen. Se ei ole ihme, sillä talous on isolta osin pysäytetty tartuntataudin hallitsemiseksi. Se näkyy nopeasti yritysten kassojen kuivumisena ja siinä, että yritysten on pakko lomauttaa henkilöstöä. Tukitarve on valtava, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kiteyttää.

Kantar TNS selvitti vaikutuksia Suomen Yrittäjien pyynnöstä. Vastaajia oli kaikkiaan 1183. Kysely tehtiin 18.–24.3.2020. Tuloksissa eivät näy vielä hallituksen tuoreimpien rajoitustoimien vaikutukset.

Selvästi yli puolella vastaajista myynti ja asiakkaiden määrä on vähentynyt. Lähes neljänneksellä yrityksistä on ollut koronan takia maksuvaikeuksia. Työntekijät eivät ole päässeet töihin 13 prosentissa yrityksistä.

Eniten ongelmia on ollut yli kymmenen henkilöä työllistävissä yrityksissä. Toimialoista eniten kärsii kauppa (85 prosenttia). Vähiten kärsii rakentaminen, mutta sielläkin yli puolet (55 prosenttia) on kohdannut ongelmia koronan vuoksi.

Menestynyt kampaamoketju koki kovan iskun

Vuonna 2018 Valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon pokannut perheyritys Beautyhair Sirpa Mansner Oy sulki viime keskiviikkona kaikki 15 liikettään. Yrityksellä on noin 90 työntekijää.

– Lomautimme kaikki huhtikuun ajaksi. Ajatuksena tällä hetkellä on avata liikkeet 2. toukokuuta. Emme toki voi tietää, missä vaiheessa epidemia silloin on, toimitusjohtaja ja osaomistaja Nina Olander-Villegas sanoo.

Hallitus on esittänyt, että lomautusilmoitusaikaa lyhennetään nykyisestä 14 päivästä viiteen päivään. Myös määräaikaisten työntekijöiden lomautukset ovat poikkeustilanteessa mahdollisia.

Esitys astuu voimaan mahdollisimman pian, mutta ei kuitenkaan takautuvasti. Muutokset ovat voimassa kesäkuun loppuun saakka.

Hallitus linjasi myös, että yhteistoimintalain piirissä olevat, vähintään 20 henkilöä työllistävät yritykset voivat käydä lomautuksia koskevat yt-neuvottelut nykyistä nopeammin.

Yrittäjämediat haastatteli runsas vuosi sitten kampaamoyrityksen perustajaa Sirpa Mansneria.

Myynti vähentynyt yli puolella yrityksistä

Jopa 27 prosenttia Yrittäjägallupiin vastanneista yrityksistä myynti on vähentynyt koronan takia yli 50 prosenttia. Kahdeksalla prosentilla myynti on pysähtynyt kokonaan. Kaupan alalla lähes 40 prosenttia on menettänyt yli puolet myynnistään.

– On selvää, että yritysten tilanne on koko ajan heikentynyt.

Vaikka kriisi on vasta puhjennut, jo 35 prosenttia työnantajavastaajista kertoo joutuneensa aloittamaan työntekijöiden lomautukset. Tämä tarkoittaa noin 35 000 työnantajayritystä. Eniten on lomautettu kaupan alalla ja toiseksi eniten teollisuudessa.

– Arvioimme, että lomautusten piirissä on nopeasti jopa 300 000 työntekijää. Se on valtava haaste työttömyyskassoille, Pentikäinen sanoo.

Tulosten perusteella 28 prosentilla työnantajayrityksistä työntekijöitä oli jäänyt koronatilanteen vuoksi pois töistä, vaikka he eivät olisi sairaana. Näistä yrityksistä 61 prosenttia oli maksanut työntekijälle palkkaa kyseisessä tilanteessa.

Pentikäinen: Lisää tukitoimia tarvitaan

Pentikäisen mukaan nykyinen tuki ei riitä yritysten pelastamiseen.

– Olemme vasta kriisin alkumetreillä, ja moni yritys on jo polvillaan. Siksi on erittäin tarpeellista, että eduskunta päätti nostaa yritysten suorat tuet miljardiin. Se riittää alkuun, mutta lisätuen tarve on ilmeinen, kun kriisi pitkittyy, Pentikäinen sanoo.

Myös yritysten lainoitukseen pitää saada vauhtia. Tällä hetkellä prosessi ei toimi riittävän hyvin eikä nopeasti.

– Valtiovalta takaa, pankit jakaa -periaate pitää saada toimimaan. Samalla pitää muistaa, että monelle yritykselle ja yrittäjälle lisävelka ei ole järkevä vaihtoehto. Kun näkymät ovat epävarmat, velkavankeus on vaaran tie.

Pentikäinen esittää, että hallitus toteuttaa seuraavaksi laajalti vaikuttavia ja helposti jaettavia suoria tukia. Yrittäjät esittää työnantajatukea (valtio hoitaa 3 kk työnantajien sosiaaliturvamaksut) ja yrittäjätukea (valtio hoitaa 6 kk yrittäjien eläkemaksut).

– Myös yrittäjän työttömyysturvan nopea edistäminen on välttämätöntä, hän sanoo.

Lisäksi tarvitaan muita toimia: Yritysten verojen palautus hakemuksesta, kotitalousvähennyksen laajennus, Finnveran sääntöjen muokkaaminen, starttirahajaksojen pidentäminen, vuokrien alentaminen ja julkisten hankintojen aikaistaminen.

”Olemme yksin tässä kriisissä”

Mansnerin perheen kampaamoyritys on kärsinyt koronaviruksen takia nopeasti ja paljon.

– Ei täällä kukaan käy. Liikevaihto on romahtanut.

Toimitusjohtaja Nina Olander-Villegas ei näe muuta vaihtoehtoa kuin liikkeiden pitäminen kiinni.

– Tällä alalla ollaan vain ja ainoastaan lähikontaktissa. Asiakkaiden ohella myös oma henkilökuntamme altistuisi jatkuvasti. Meillä ei ole etätyömahdollisuutta.

Yrityksessä toivotaan, että vuokranantajat tulevat vastaan. Vielä niin ei ole tapahtunut.

– Pyynnöistämme huolimatta apua ei ole vielä tullut. Hallitukselta toivomme apua palkkojen maksuun. Nyt ainoa ohje on, että ottakaa velkaa. Eikä mikään vakuutus korvaa. Ihan yksin olemme tässä kriisissä, Olander-Villegas pahoittelee ja toivoo hallitukselta apua etenkin terveille, työllistäville yrityksille.

Hän pitää täysin mahdollisena, että koronakriisi voi johtaa ketjun liikkeiden määrän karsimiseen.

– Olemme menestyvä yritys ja tosi isoissa vaikeuksissa. Mitä tämä on sitten muille, jotka alun perinkin olivat heikommassa tilanteessa, Olander-Villegas kysyy. Hän ihmettelee, miksi hallitus ei ole määrännyt kampaamoja suljettaviksi.

– Monessa maassa niin on tehty. Viruksen leviämisen kannalta sillä olisi iso merkitys. Kampaamoissa altistuvat kaikki. Sama koskee hierojia ja kauneushoitoloita.

Näin kysyttiin

Yrittäjägallupin toteutti Kantar TNS Oy Suomen Yrittäjien toimeksiannosta. Kyselyyn vastasi 1183 pk-yrityksen edustajaa.

Tutkimus toteutettiin monimenetelmätutkimuksena, jolloin osa vastaajista osallistui tiedonkeruuseen sähköpostikyselyllä ja osa Gallup Forum -internetpaneelin kautta. Tiedot kerättiin 18.–24.3.2020.

Kuva: Beautyhair Sirpa Mansner Oy

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Avaa pop-up -ikkuna