YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Pirjo Niskasen reumadiagnoosi johti suositun kahvilan myyntipäätökseen
– Työ ottaa niin paljon käsien päälle, ettei se enää onnistu, Pirjo Niskanen sanoo. Kuva: Hanna Turunen
2.10.2024 klo 16:11
Uutinen

Turistien kehumat munkit leipoo jatkossa joku muu kuin yrittäjä Pirjo Niskanen: ”Huonona päivänä joka taikinan kohdalla pitää itkeä”

Reuma vei yrittäjä Pirjo Niskasen työkyvyn.

Lähellä Sotkamon keskustaa sijaitseva Pirjon Makuparkki on tunnettu ruisleivästä ja etenkin munkeistaan. Yrittäjä Pirjo Niskasen, 64, mukaan ne ovat saaneet jopa kansainvälistä huomiota.

– Niitä on lähtenyt Eurooppaan Saksaa ja Ranskaa myöten. Turistit ovat kertoneet, että täältä saa ehdottomasti parhaat munkit mitä mistään.

Nyt munkkiresepti on tarjolla toiselle yrittäjälle, sillä Niskanen on myymässä yritystään. Makuparkki on laajemmassa julkisessa myynnissä nyt toista viikkoa. Sitä ennen myynti-ilmoittelua kokeiltiin vain paikallisesti.

– Tuli seinä vastaan, Niskanen kertoo kysyttäessä myynnin syytä.

Äskettäin Niskasella diagnosoitiin reuma, joka estää työskentelyn leipomossa ja jatkamisen yrittäjänä. Yrittäjä tekee leipomuksista valtaosan itse.

– Tämä työ on käsillä tekemistä. Jos ei kykene niin ei kykene. Minulla pitäisi olla aina apuri vieressä, jota voisin pyytää nostamaan asioita. Työ ottaa niin paljon käsien päälle, ettei se enää onnistu.

Niskanen on valmis toimimaan uuden yrittäjän apuna jonkin aikaa, jos terveys antaa myöden.

Kyselyitä päivittäin

Pirjon Makuparkki on toiminut nykyisessä sijainnissaan Sotkamon Tokmannin tiloissa 15 vuoden ajan. Niskanen perusti yrityksen vuonna 1998.

Nyt hän toivoo, että ostaja löytyisi pian.

– Eihän tämä (myynti) mukavalta tunnu, varsinkaan jos en saa yritystä kaupaksi. Sitten joudun vaan panemaan ovet kiinni.

Myynti on lähtenyt liikkeelle lupaavasti, sillä kyselyitä on yrittäjän mukaan tullut päivittäin. Niskanen on valmis toimimaan uuden yrittäjän apuna jonkin aikaa, jos terveys antaa myöden. Hän ei näe ongelmana edes menestyksekkään munkkireseptin hyödyntämistä uusissa käsissä.

– Uudesta yrittäjistä on tietysti kiinni, haluaako hän muuttaa konseptia vai pitää sen entisellään. Kaikki voidaan tehdä samalla tavalla kuin nykyisin, sitä ei estä mikään.

“Ennen lääkkeiden saamista kädet turposivat välillä palloiksi. Silloin niillä ei voinut tehdä mitään.”

Pirjo Niskanen, yrittäjä

Mies ja lapset apuna

Niskanen on nauttinut yrittäjyyden mukanaan tuomasta vapaudesta ja itse leipomisesta, jossa hänellä on apuna aviopuoliso, poika, tytär ja lapsenlapsi. Heistä poika ja lapsenlapsi ovat vakituisia työntekijöitä, tytär osa-aikainen.

Pariskunnan työpäivä alkaa aamuyöllä kahden jälkeen. Poika tulee auttamaan yleensä kahdeksan aikaan aamulla.

– Päivät vaihtelevat. Kun on huono päivä niin joka taikinan kohdalla pitää itkeä. Tulee niin paljon kipua käsiin.

Tilanne on hieman helpottunut sen jälkeen, kun Niskasen reumalääkkeet alkoivat tehota. Yleensä teho alkaa 3–6 kuukautta lääkkeiden käyttöönoton jälkeen.

– Ennen lääkkeiden saamista kädet turposivat välillä palloiksi. Silloin niillä ei voinut tehdä mitään, yrittäjä kertoo.

Asiakkaat harmissaan

Niskanen tarjoaa Makuparkissa myös lounasta. Vakioasiakkaat ovat olleet harmissaan yrityksen myymisestä.

– He kysyvät, että missä he jatkossa käyvät syömässä. Onneksi Sotkamossa on muitakin paikkoja, Niskanen sanoo.

Aikaisemmin hän tarjosi myös pitopalvelua, mutta voimien huvetessa tilauksia ei ole enää otettu vastaan.

Jos Niskanen saa yrityksen kaupaksi, hän siirtyy eläkkeelle. Virallinen eläke odottaa joulukuussa.

– En olisi hevillä luovuttanut, mutta pakko se on. Jatkossa leivon korkeintaan itselleni.

“Kun yrityksen dokumentointi ja taloushallinto ovat kunnossa, ostaja pystyy ottamaan yrityksen haltuun nopeastikin.”

Anneli Komi, Yrittäjät

”Julkinen myynti nopeuttaa aina prosessia”

Suomen Yrittäjien omistajanvaihdostoiminnan päällikkö Anneli Komi on pahoillaan sotkamolaisyrittäjän puolesta.

– Tämä on hyvin ikävä tilanne. Yritämme viestiä yrittäjille paljon siitä, että yritys olisi hyvä pitää aina myyntikuntoisena. Kun yrityksen dokumentointi ja taloushallinto ovat kunnossa, ostaja pystyy ottamaan yrityksen haltuun nopeastikin.

Komin mukaan yrityksen myyntiä voi jouduttaa käyttämällä asiantuntijaa apuna ostajan etsimisessä ja olemalla itse aktiivinen.

– Yrityksen myynnin voi nähdä kuten minkä tahansa tuotteen tai palvelun myynnin. Tuotteelle, eli yritykselle voi tehdä ostajaprofiilit, segmentoida potentiaaliset asiakkaat ja suunnitella myyntiprosessin. Julkinen myynti nopeuttaa aina myyntiprosessia eli esimerkiksi julkisilla kauppapaikoilla ilmoittelu voi auttaa. Potentiaalisiin ostajiin kannattaa olla suoraan yhteyksissä, Komi neuvoo.

Hän kehottaa yritystä myyvää yrittäjää kontaktoimaan myös oman sidosverkostonsa ja mahdollisuuksien mukaan käydä verkostoitumistapahtumissa.

– Löysin itse verkkokaupalleni ostajan siten, että laitoin yrityksen somekanaviin ilmoituksen myynnistä. Se vauhditti prosessia niin, että ostaja löytyi muutamassa viikossa. Kannustan rohkeasti julkiseen keskusteluun, sillä yrityksen myyminen on osa normaalia yrityksen liiketoimintaa.

Suomen Yrittäjät tarjoaa jäsenilleen omistajanvaihdoksen neuvontaa valtakunnallisesti. Valtakunnalliseen omistajanvaihdoksen neuvontapuhelimeen saa yhteyden numerossa 010 2864 000 arkisin klo 9-16 välillä.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen
Avaa pop-up -ikkuna