YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Turvetuotannon alasajossa jarrut pohjaan? – Huoltovarmuus vaatii yrittäjien mukanaoloa
Suomen turvetuotantoa ollaan oltu ajamassa jo alas, mutta Venäjän hyökkäys Ukrainaan on nostanut esiin kysymyksen Venäjältä tuotavan energian, esimerkiksi hakkeen, raakaöljyn ja mahdollisesti sähkön korvaajasta. Kyse on huoltovarmuudesta ja hintapiikkien tasoittamisesta.
Koneyrittäjät ry. kiirehtii päätöstä, joka palauttaisi turpeen polttoainevalikoimaan.
– Rahoitamme näin epäsuorasti Venäjän sotatoimia. Samaan aikaan romutamme Suomessa ylijäämäksi jäänyttä turvetuotantokalustoa valtion tuella. Sangen irvokasta. Tämän on muututtava, Koneyrittäjät ry:n energiavaliokunnan puheenjohtaja Marko Vainionpää sanoo.
Vainionpään mukaan Suomessa on luotettu liikaa puun tuontiin Venäjältä.
– Jotkut tahot ovat laskeneet tuontipuun jopa huoltovarmuutta lisääväksi. Ukrainan sodan myötä asetettavat pakotteet lopettavat energian tuonnin Venäjältä ja hyvä niin, hän sanoo.
Vainionpään mukaan ensi kesän turvetuotanto ratkaistaan maaliskuun aikana. Lähiviikot ratkaisevat, nostetaanko ensi kesänä turvetta vai ei.
Suomen Yrittäjät tukee ajatusta siitä, että turpeen tulee olla valikoimissa yli akuutin kriisin.
Huoltovarmuus vaatii yritysten mukanaoloa
Huoltovarmuuskeskuksen voimajärjestelmäasiamies Petri Nieminen kertoo Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa, että Suomessa käytetystä energiahakkeesta venäläisen tuontihakkeen osuus on noin viidesosa, eikä sitä pystytä enää korvaamaan kotimaisella turpeella.
Turvetta ei enää tuoteta, mutta varastoidulle turpeelle on ollut tänä talvena kysyntää. Kylmä talvi, sähkön korkea kysyntä ja puuhakkeen saatavuutta heikentänyt UPM:n lakko on verottanut varastossa ollutta turvetta.
Elinkeinoministeri Mika Lintilä kertoi keskiviikkona Maaseudun Tulevaisuudelle, että hallitus varautuu korvaamaan Venäjältä tuotavaa energiahaketta. Turve voi olla yksi vaihtoehto. Ilman kotimaista puuta ja turvetta olemme polttoöljyn varassa. Varmuutta kokonaisuuden lopullisesta muodosta ei ole.
Lintilä kertoo Maaseudun Tulevaisuudelle, että turve huoltovarmuuspolttoaineena vaatii sekä Huolto-varmuuskeskuksen että yritysten mukanaoloa ja sitoutumista. Ongelma on, että yritykset ovat luopumassa turpeen nostamisesta.
– Ymmärrän hyvin, että ei lähdetä nostamaan, jos sitoutuminen on yhdeksi kesäksi. Tarvitaan parin kesän näkymä nostoa varten, jotta yritykset lähtevät mukaan, Lintilä sanoo Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa.
On selvitystyön alla, miten kotimainen puu saataisiin liikkeelle. Siihen tarvittaneen ulkomaista kausityövoimaa, josta suuri osa tulee Ukrainasta.
Toimitus
toimitus@yrittajat.fi