YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Kuva: Getty Images
22.11.2024 klo 10:19
Uutinen

Tutkimus: Epäonnistumisen pelko este naisten yrittäjyydelle – ”Sukupuolten ero kaventuu hyvin hitaasti”

Miehillä on naisia useammin aikeena perustaa yritys, ja sukupuolten väliset erot ovat merkittäviä. Ilmiö nousee esiin tuoreessa Oulun yliopiston tutkimuksessa.

Pelko yritystoiminnan epäonnistumisesta yrityksen perustamisen esteenä on yleisempää naisilla kuin miehillä. Jokaisena tarkasteltuna vuonna 37–57 prosenttia naisista raportoi pelkoa epäonnistumisesta yrittäjänä, kun miehillä vastaava osuus oli 24–38 prosenttia.

Epäonnistumisen pelko oli merkittävin uusimmassa aineistossa vuodelta 2021.

– Vaikka naisten yrittäjyyttä on pyritty lisäämään, sukupuolten välinen ero näyttää kaventuvan hyvin hitaasti. Naisten aliedustus yrittäjyydessä viittaa potentiaaliin, joka voisi lisätä talouskasvua ja hyvinvointia. Naisten korkeammalla aktiivisuudella olisi positiivisia vaikutuksia yrityskenttään, sanoo tutkimusjohtaja Martti Saarela Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin tiedotteessa.

Miehet raportoivat yleensä suurempaa luottamusta omiin tietoihinsa, taitoihinsa ja kokemukseensa yrityksen perustamisessa. Jokaisena tutkimusvuonna vain noin 30 prosenttia naisista ajatteli, että heillä on tarvittavat taidot yritystoimintaan. Miehillä vastaava osuus oli tutkimusvuodesta riippuen 43–59 prosenttia. Lähes puolet naisista, joilla oli perustamisaikeita, ei uskonut itsellään olevan tarvittavia kykyjä.

– Olisi hyvä, jos esimerkiksi korkeasti koulutetut naiset näkisivät yrittäjyyden entistä useammin uravaihtoehtona. Yrittäjyyskasvatus ja naisyrittäjien johtamien yritystarinoiden kertominen ovat hyviä keinoja kulttuurin muutoksessa, Saarela jatkaa tiedotteessa.

Näin tutkittiin

Tutkimuksessa hyödynnettiin Global Entrepreneurship Monitorin (GEM) Suomessa kerättyä dataa ja analysoitiin yrittäjyyteen liittyviä aikomuksia, epäonnistumisen pelkoa sekä koettuja yrittäjyystaitoja eri ikäryhmissä. Tutkimusaineisto on vuosilta 2003, 2009, 2015 ja 2021.

Tutkimuksen tekivät Martti Saarela, Pauliina Björk, Ossi Kotavaara ja Matti Muhos Kerttu Saalasti Instituutista Oulun yliopistosta sekä Mervi Heikkinen Oulun yliopiston kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunnasta.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus