YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Yrittäjät haluaa stopin kuntien "villin lännen" hankinnoille
Kuva: Getty Images
10.12.2024 klo 08:46
Uutinen

Tutkimus: Inhouse-yhtiöt selvästi tehottomampia kuin yksityiset – ”Markkinatoimijoiden käyttö huomattavasti kustannustehokkaampi vaihtoehto”

Yliopistotutkimuksen mukaan yksityiset yritykset hallitsevat työvoimakustannukset paremmin ja ovat selvästi kustannustehokkaampia.

Jyväskylän yliopistossa selvitettiin kahdessa tutkimuksessa julkishallinnollisessa omistuksessa olevien ns. inhouse-yhtiöiden kustannustehokkuutta ja suorituskykyä verrattuna yksityisesti omistettuihin yrityksiin verrattuna. Tutkimuksissa analysoitiin ja vertailtiin yritysten taloudellista suorituskykyä sekä pyrittiin tunnistamaan mahdolliset erot kustannustehokkuudessa ja tuottavuudessa. Lisäksi arvioitiin yksityistämisen vaikutuksia toiminnan tehokkuuteen.

Valtio tai kunta voi tehdä inhouse-yhtiöiltä hankintoja ilman hankintalain määräämää kilpailutusta. Normaalisti kaikki julkiset yli 60 000 euron hankinnat tulee kilpailuttaa.  

Inhouse-yhtiö

Inhouse-yhtiö on julkisen sektorin kuten kunnan tai valtion omistama yhtiö, joka tuottaa palveluita pääasiassa omistajilleen.
Hankintalainsäädäntö sallii omistajalle hankintojen tekemisen inhouse-yhtiöstä ilman julkista kilpailutusta.
Julkinen sektori hankkii Suomessa tavaroita ja palveluja yhteensä noin 45 miljardilla eurolla vuodessa, josta inhouse-yhtiöiden osuus on merkittävä.

Yksityiset hallitsevat paremmin työvoimakustannukset

Tutkimustulosten mukaan yksityiset yritykset näyttävät hallitsevan työvoimakustannukset inhouse-yhtiöitä paremmin. Myös yksityisten yritysten tuottavuus on parempi. 

– Tutkimuksessa tarkasteltiin yksittäisen inhouse-yhtiön kulu- ja laskutusrakennetta ja vertailtiin sitä yksityiseen tilitoimistoon, joka oli ostanut inhouse-yhtiön liiketoiminnan. Yksityisen yrityksen hinnat ovat tutkimuksen perusteella keskimäärin 41 prosenttia alhaisemmat kuin inhouse-yhtiöllä, tutkimuksen tehnyt Reetta Ghezzi sanoo tiedotteessa.

Tutkimuksessa huomattiin, että yksityistämisen jälkeen työntekijöiden tehokkuus parani peräti 82,5 prosenttia. Työvoimakustannukset laskivat keskimäärin kahdeksan prosenttia. Tutkimustulos perustuu tietoihin, jossa yksityinen tilitoimisto osti inhouse-yrityksen liiketoiminnan, ja näin tutkimukseen saatiin arvokasta tietoa yritysten erilaisista kulu- ja laskutusrakenteista.

– Tämä on merkittävä tulos, koska tutkimuksen mukaan inhouse-yhtiöllä oli keskimäärin vähemmän laskutettavia asiakkaita, ja niissä tehtiin vähemmän työtunteja kuin yksityisissä yrityksissä. Kuitenkin inhouse-yhtiöissä työskenteleville maksettiin keskimäärin 14 prosenttia parempaa tuntipalkkaa, Ghezzi kertoo.

Yksityistäminen lisää kustannustehokkuutta

Toisessa tutkimuksessa tarkasteltiin yritysten liikevaihtoa suhteessa henkilöstön määrään. Vertailussa oli mukana kuusi hallitusohjelmassa mainittua toimialaa, joista kustakin valittiin vertailuun kahdesta kolmeen ostoiltaan suurinta inhouse-yhtiötä. Näitä vertailtiin verrokkiyritykseen yksityiseltä puolelta kullakin toimialalla. Tutkimuksessa tarkastellut toimialat olivat yleis- ja taloushallinto, ICT, henkilöstövuokraus, henkilöstöruokala- ja ateriapalvelut, kiinteistöhuolto sekä pesula- ja tekstiilihuolto.

Ghezzin mukaan tutkimukset antavat vahvan viitteen siitä, että yksityistäminen parantaa inhouse-yritysten kustannustehokkuutta ja sitä kautta myös säästää valtioiden ja kuntien kustannuksia.

– Tutkimuksesta on nähtävissä, että markkinaehtoisten toimijoiden käyttö voi olla julkisyhteisöille huomattavasti kustannustehokkaampi vaihtoehto julkisen sektorin hankinnoille, Ghezzi sanoo.

Ghezzin mukaan inhouse-yhtiöiden toimintaa voitaisiin tehostaa joko yksityistämisen tai valvonnan kautta. Ghezzin mukaan muualla Euroopassa inhouse-yhtiöille on käytössä erilaisia valvontapisteitä, mutta Suomessa niin ei ole.

Jyväskylän yliopiston tutkimusryhmä toivoo inhouse-yhtiöiltä myös aiempaa avoimempaa raportointia.

– Kun yritykset raportoivat toiminnastaan avoimesti ja yksityiskohtaisesti, luodaan selkeät tiedonlähteet, joita tutkijoiden ja analyytikoiden on helpompi tarkastella ja arvioida objektiivisesti. Tämä helpottaisi myös näiden yhtiöiden valvontaa, Ghezzi sanoo.

Näin tutkittiin

Inhouse-yhtiöitä tarkasteltiin kahdessa tutkimuksessa, joista ensimmäisessä vertailtiin 17 inhouse-yhtiön kannattavuuslukujen suhdetta toimialojensa mediaaneihin sekä volyymiltaan vastaaviin yksityisiin yrityksiin.
Toisessa tutkimuksessa vertailtiin yksityisen ja julkisomisteisen tilitoimiston tehokkuutta ja taloudellista kannattavuutta talous- ja palkkahallinnon palveluissa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus