YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Toiminimiyrittäjä, vastaa verottajan kyselyyn
Kuva: Getty Images
1.4.2025 klo 12:01
Uutinen

Tutkimus: Kansalaisilta vahva ei hyvinvointialueiden verotusoikeudelle

Suomen Yrittäjien johtajan Harri Jaskarin mukaan ensin olisi syytä avata hyvinvointialueiden oman tuotannon kustannukset.

Vain joka neljäs suomalainen kannattaa hyvinvointialueiden verotusoikeutta, kertoo Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan arvo- ja asennetutkimus. Hyvinvointialueiden verotusoikeutta vastustaa 41 prosenttia vastaajista, Eva jatkaa tiedotteessaan.

Halukkuus hyvinvointialueiden lisärahoittamiseen on rajallista, vaikka 73 prosenttia vastaajista pitää hyvinvointivaltiota hintansa arvoisena. Suomalaisista 38 prosenttia olisi henkilökohtaisesti valmiita maksamaan valtiolle lisää veroja hyvinvointialueiden rahoituksen turvaamiseksi. 42 prosenttia vastustaa veronkorotuksia, ja 19 prosenttia ei osaa ottaa kantaa.

37 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, ettei valtion pidä jatkuvasti lisätä hyvinvointialueiden rahoitusta, vaan alueiden pystyttävä tehostamaan toimintaansa. Vastakkaista mieltä on 35 prosenttia vastaajista.

– Nyt olisi ensisijaista avata hyvinvointialueiden oman tuotannon kustannukset ja verrata niitä yksityisen ja kolmannen sektorin laatuun ja hintaan, ja vasta sen jälkeen alkaa keskustella hyvinvointialueiden verotusoikeudesta, Suomen Yrittäjien johtaja Harri Jaskari sanoo.

– Helppoja veronkiristyskohteita hyvinvointialueiden rahoittamiseksi ei ole, koska työn ja kuluttamisen verotus on jo valmiiksi korkealla tasolla. Maakuntavero kohdistuisi ansiotuloihin, joten se lisäisi painetta kiristää työn verotusta entisestään. Ilman talouskasvun käynnistymistä hyvinvointialueiden rahoittaminen on vaikeaa, toteaa puolestaan Evan johtava veroasiantuntija Emmiliina Kujanpää tiedotteessa.

Evan Taloustutkimuksella teettämään arvo- ja asennetutkimukseen vastasi 2 070 henkilöä 12.–24. maaliskuuta. Virhemarginaali on 2–3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus saa olla minuun yhteydessä mahdollista haastattelua varten
Toimitus
Toimitus