YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Tutkimusryhmä kumosi yleisen väitteen: Yrittäjät uupuvat työssään palkansaajia harvemmin
Aalto-yliopiston tutkimusryhmä tarkasteli yrittäjyyteen liitettyjä uskomuksia.
Kauppakorkeakoulun johtamisen laitoksella työskentelevän yrittäjyyden professorin Ewald Kiblerin yhdessä kollegoidensa kanssa tekemä tutkimus selvitti yrittäjyyteen yleisesti liitettyjä uskomuksia ja niiden todenperäisyyttä. Kibler on työskennellyt aikaisemmin muun muassa Itävallan ja Britannian yliopistoissa.
Kibler selvitti tutkimuksessaan muun muassa sitä, palavatko yrittäjät helpommin loppuun verrattuna palkansaajiin. Tämä on tutkimusryhmän mukaan tarua. Tutkimuksen mukaan yrittäjät itse asiassa uupuvat työssä paljon harvemmin kuin muut työssä käyvät.
Kibler ja hänen kollegansa selittävät uupumattomuutta ”positiivisella yrittäjämäisellä työriippuvuudella”. Riskitekijöitä ovat korkea sitoutumisaste työhön ja vähäinen päivittäinen palautumisaika, mutta samaan aikaan yrittäjillä on puolellaan monta uupumusta vähentävää etua. Yrittäjän työhön kuuluu keskimäärin huomattavasti vähemmän päivittäisiä työstressin aiheita, kuten aikapainetta ja hallinnollisia tehtäviä, verrattuna muiden työntekijöiden työnkuvaan. Yrittäjillä on työssään myös enemmän itsemääräämisoikeutta kuin muilla työntekijöillä, koska yrittäjillä on suurempi vapaus itse suunnitella ja toteuttaa työtään haluamallaan tavalla.
Yksinyrittäjät vähemmän stressaantuneita kuin työnantajat
Erilaisten hallinnollisten tehtävien ja aikapaineen on todettu lisäävän työuupumuksen riskiä. Kibler kollegoineen osoitti, että toisin kuin aiemmin on uskottu, yrittäjillä onkin näitä stressaavia velvoitteita vähemmän kuin palkkatyössä olevilla. Yrittäjillä on tutkijoiden mukaan usein paremmat resurssit kuin palkkatöissä olevilla. Näihin resursseihin kuuluvat itsenäisyys työhön liittyvässä päätöksenteossa sekä henkilökohtaiset resurssit, joilla viitataan henkiseen pääomaan.
Lisäksi tutkimusryhmä totesi, että yksinyrittäjät ovat vähemmän stressaantuneita kuin yrittäjät, jotka työllistävät muita ihmisiä. Taustalla on yksinyrittäjien työn itsenäisyys sekä se, että työhön sisältyy vähemmän velvollisuuksia kuin työnantajayrittäjillä. Näitä ovat esimerkiksi hallinnolliset tehtävät. Tutkijoiden mukaan psykologinen hyöty on tärkeä yrittäjyyden aloittamiseen ja yrittäjänä pysymiseen kannustava tekijä erityisesti yksinyrittäjien kohdalla. Psykologinen hyöty voi kompensoida sitä, että yritystä kasvattamalla ja muita työllistämällä he todennäköisesti ansaitsisivat enemmän. Tämän takia tutkijat huomauttavat, että psykologinen hyöty voi olla yksi este liiketoiminnan kasvulle. Saavutetuista eduista luopuminen voi olla erityisen vaikeaa riskialttiiden valintojen yhteydessä, kuten siirryttäessä yksinyrittäjyydestä työnantajayrittäjyyteen.
Tämä väite on tarua
Tutkijat pyrkivät selvittämään, pitääkö väite sarjayrittäjien paremmasta stressinsietokyvystä aloitteleviin yrittäjiin verrattuna paikkansa. Tutkimus osoitti väitteen taruksi.
Kiblerin tutkimusryhmä totesi, että sarjayrittäjät ja yrittäjät, jotka perustavat ensimmäisen startup-yrityksensä, kokevat samantasoista stressiä ja työuupumusta. Yritysten iälläkään ei ole väliä, sillä työuupumusta ja stressiä ei ole enempää aloittelevien yrittäjien keskuudessa kuin konkariyrittäjillä.
Tutkijoiden mukaan jokaisessa yrityshankkeessa on omat haasteensa ja esteensä riippumatta siitä, onko yrittäjä aloittelija vai sarjayrittäjä.
Vinkkaa meille juttuaihe!
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen@yrittajat.fi