YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

lukio-opiskelijat sidosteella

Nuoret ja työelämä: Työelämäviikolla luokiolaiset perehtyivät Sidosteen sukkien valmistuksen saloihin

Työelämäviikko on Yritteliäs Tampere -verkoston yhteinen teemaviikko, jossa ovat mukana kaupungin varhaiskasvatus, perusopetus, toinen aste, korkeakoulut sekä työllisyys- ja kasvupalvelut. Työelämäviikkoa vietettiin Tampereella 2.-6.9.2024. Tässä artikkelissa pääset seuraamaan nuorten matkaa Sidosteen sukkatehtaalla.

1350 lukio-opiskelijaa ja 43 paikallista yritysvierailukohdetta

Työelämäviikko näkyi Tampereen lukioissa monipuolisen tapahtumakalenterin kautta. Tarjolla oli esimerkiksi verkon kautta seurattavia tapahtumia, puhujavieraita ja vierailuja. Kaikki toisen vuoden opiskelijat osallistuivat yritysvierailuun, jossa vierailukohteita on tarjolla kattavasti eri aloilta. Ohjelman tavoitteena oli herättää lukiolaisten kiinnostusta yrittäjyyttä ja työelämää kohtaan. Teemaviikko antoi nuorille eväitä orientoitua ja suunnitella omaa jatko-opinto- ja työelämäpolkuaan.

Työelämäviikon keskiviikko startattiin Sampolan koulun auditoriossa, jossa Pirkanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Jenni Pöllänen kertoi oman uratarinansa ja kannusti nuoria etsimään oman polkunsa. Työelämään kannattaa Pölläsen mukaan suhtautua avoimin mielin ja kokeilla rohkeasti uusia asioita. Jokainen työpaikka opettaa jotakin uutta – ja samalla oppii tuntemaan myös itseään ja omia intohimojaan.

Tänä vuonna yritysvierailukohteita oli mukana mahtava määrä. Yhteensä 43 yritystä halusi tarjota nuorille näköalapaikan oman yrityksensä toimintaan ja eri rooleihin yrityksen sisällä.

– Ilmoittautumiset aloitettiin jo keväällä. Jokainen opiskelija sai itse päättää, minne lähtee vierailulle, Tammerkosken lukion avustava rehtori Jaana Marttila kertoo.

Auditorion yleisössä oli myös nuoria 4H-yrittäjiä. Tutustu tästä tämän taitavan käsityöläisen korumallistoon!

Inspiroivan puheenvuoron jälkeen 1350 lukiolaista lähti yritysvierailuille. Pirkanmaan Yrittäjät oli mukana Vuoden 2023 yrittäjänäkin palkitun Sidosteen sukkatehtaan työelämäkierroksella.

Näimme omin silmin, kuinka jokainen sukkakuvio suunnitellaan silmukka silmukalta tietokoneohjelmalla. Lisäksi kuulimme, että Sidosteen sukkataiteilija pääsee itse vaikuttamaan valittuihin kuviointeihin, ja että on hänen vastuullaan seurata nousevia trendejä ja kausivärejä.

Tuotannon puolella saimme kattavan opastuksen sukkien ohjelmointiin ja valmistukseen. Koneiden mekaniikan ymmärtäminen sekä laadunvalvonta, ovat tässä roolissa avainasemassa.

Seuraavaksi siirryimme varasto- ja logistiikkaosastolle. Täältä sukkakuljetukset lähtevät suuriin tavarataloihin, paikallisiin putiikkeihin sekä ulkomaille. Erityisesti värikästä pörrösukkaa lähtee isoina kuormina Aasiaan. Tärkeintä varastonhallinan puolella on järjestelmällisyys. Perusmatematiikalla pääsee jo pitkälle.

Matkan varrella piipahdimme vielä toimiston puolella ja kuulimme, että laskutusta ja tilausten käsittelyä pääsee tekemään useammalla eri koulutustaustalla. Oma kiinnostus ratkaisee! Iso osa työstä opitaan työpaikalla.

Pirkanmaan Yrittäjät kiittää Yritteliäs Tampere -verkostoa, yrittäjyyskasvatusta isolla sydämellä tekeviä pirkanmaalaisia opettajia, työelämäviikkoon osallistuneita opiskelijoita sekä kaikkia paikallisia yrittäjiä, jotka annoitte oman panoksenne työelämäviikon toteutumiseen.

Työelämäviikko on Yritteliäs Tampere -verkoston yhteinen teemaviikko. Teemaviikolla järjestetään työelämään ja yrittäjyyteen liittyen työpajoja, vierailuja ja kilpailuja taaperosta tohtoriin. Lue täältä, kuinka työelämäviikko näkyi koko Tampereella aina varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin.

Työelämäviikon yhteistyökumppanit: Nuorten yrittäjyys ja talous NYT, Tampereen 4H-yhdistys ry, Ensimetri, Pirkanmaan yrittäjät

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Eija Ranua