26.9.2023 klo 09:53
Uutinen

Työmarkkinoiden käänne heikompaan antaa odottaa – ”Suomen hidastuva kehitys ja Euroopan talouden entistä pahempi yskiminen eivät vielä näy”

Rakentamisen ja teollisuuden kasvavat haasteet eivät näkyneet vielä työllisyyskehityksessä. Työllisyysasteen trendiluku tasaantui elokuussa ja oli 77,8 prosenttia, kertoo Tilastokeskus.

– Käytännössä trendiluku ei muuttunut edellisen vuoden vastaavasta ajanjaksosta, sanoo Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen.

– Työmarkkinoiden kääntyminen heikompaan suuntaan antaa odottaa itseään. Suomen hidastuva talouskehitys ja tärkeimmän vientialueemme eli Euroopan talouden entistä pahempi yskiminen eivät vielä näy luvuissa.

– Luvut tukevat hallituksen kunnianhimoista työllisyystavoitetta, jota tulee nyt tinkimättömästi toteuttaa. Työmarkkinauudistusten merkitys kasvaa entisestään nyt, kun talouskehitys hidastuu, Malinen huomauttaa.

Tilastokeskuksen mukaan heinäkuussa työttömiä oli 5 000 enemmän kuin vuotta aiemmin. Miesten työttömyys on edelleen kasvanut ja naisten vähentynyt vuoden takaiseen verrattuna.

– Vaikka avointen työpaikkojen määrä on lievästi laskenut, Suomen työmarkkinoilla on samanaikaisesti valtavasti työttömiä ja moni työnantaja kärsii suuresta työvoimapulasta. Elokuussakin työttömiä 15–74-vuotiaita oli hieman enemmän kuin vuotta aiemmin, Malinen sanoo.

Työvoiman ulkopuolella olevien määrä väheni ja oli vuoden 2023 elokuussa noin 37 000 vähemmän kuin vuosi sitten.

– Tämän kehityksen vahvistaminen on ensiarvoisen tärkeää. Vaikka suhdanneluonteisesti työttömyys on nyt hieman noussut, rakenteellisesta työvoimapulasta kärsivässä Suomessa tulee kääntää kaikki kivet työikäisten työllistämiseksi. Tarve osaavasta työvoimasta tulee olemaan tällä vuosikymmenellä on suurempaa kuin koskaan lähihistoriassa, Malinen muistuttaa.

– Suhdannetilanteesta huolimatta hallituksen on pikaisesti toimeenpantava uudistukset, joilla työnteosta tehdään aina kannustavampaa kuin sosiaalituilla elämisestä. Meillä ei ole varaa siihen, että jopa 300 000 työntekijää on työvoiman ulkopuolella ja lisäksi yli 200 000 henkeä työttöminä.

Uusien rakennuslupien määrä yhä jyrkässä laskussa

Uudisrakentamiseen myönnettiin rakennuslupia touko-heinäkuussa 2023 aikana yhteensä seitsemän miljoonaa kuutiometriä, joka oli 26 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Valmistuneiden rakennushankkeiden kuutiomäärä 18 prosenttia vuodentakaisesta.

Luvut osoittavat, että kyseessä että poikkeuksellinen tilanne. Samaan aikaan on hyvä tunnistaa, että muutaman viime vuoden aikana on rakennettu jopa poikkeuksellisen paljon. Näin ollen tässä tilanteessa nähtävä pudotus on suurempi kuin tilanteessa, jossa kehitys olisi ollut maltillisempaa, Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen sanoo.

Asuinrakentamiseen myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä väheni vuoden 2023 touko-heinäkuun aikana 53 prosenttia vuodentakaisesta. Rakennuslupia myönnettiin vuoden 2023 huhti-kesäkuussa 4 898 asunnolle, mikä oli 56 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Asuntorakentamisen osalta kyseessä on poikkeuksellinen kuoppa ja hyvin haastava tilanne, jossa näkyy selvästi vuosikymmenen kehitys.  Kun korot olivat pitkään poikkeuksellisen matalalla tasolla, kasvatti se asuntojen kysyntään voimakkaasti ja nyt kun korot ovat nousseet, kysyntää ei vastaavasti juurikaan ole, Malinen sanoo.

Heikko tilanne on näkynyt myös rakennusalan kasvaneina konkurssilukuina.

Konkurssien takana näkyy kuluttajien epävarmuus, joka jatkuu todennäköisesti niin kauan, kunnes kuluttajilla on varmuus siitä, että korot ovat saavuttaneet kattonsa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus