YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Työnantaja, tiesitkö tästä velvollisuudesta? Koskee osa-aikaisenkin työntekijän palkkaamista
Lakisääteisen työterveyshuollon velvollisuudet eivät Aluehallintoviraston ylitarkastajan mukaan ole välttämättä kaikilla tiedossa.
Oletko juuri palkannut tai palkkaamassa ensimmäistä työntekijää? Työnantajalla on useita velvollisuuksia, joista yksi on niin sanotun ehkäisevän työterveyshuollon järjestäminen.
Lain mukaan työnantajalla on vastuu työterveyshuollon järjestämisestä, vaikka palveluksessa olisi vain yksi työntekijä. Sen sijaan sairaanhoidon järjestäminen on työnantajalle vapaaehtoista. Lakisääteiseen työterveyshuoltoon kuuluvat työhön liittyvät terveystarkastukset, työpaikkaselvitys, työkyvyn tukeminen ja sairauksien tai oireiden selvittely, joilla on yhteyttä työhön.
Aluehallintoviraston (AVI) ylitarkastaja Ulla Arvo huomauttaa, että lakisääteiseen velvollisuuteen ei vaikuta se, onko työntekijä osa-aikainen.
– Kun työsuhde on solmittu ja työn tekemisestä on sovittu työnantajan ja työntekijän välillä, työterveyshuolto pitää järjestää. Velvollisuuteen ei vaikuta se, kuinka monta tuntia töitä työntekijä viikossa tekee.
Työpaikan haitat tunnistettava
Uuden työnantajan tulee tehdä työpaikkaselvitys, jossa työnantaja selvittää, millaisia vaaroja työpaikalla mahdollisesti on liittyen töiden tekemiseen.
Ulla Arvon mukaan työpaikkaselvitysvelvollisuus ei välttämättä ole kaikilla työnantajilla tiedossa. AVI tekee yrityksissä työpaikkatarkastuksia, joissa puutteet tulevat esille.
– Työnantajilla, joilla on aikaisempaa kokemusta yritystoiminnasta, on yleisesti ottaen paremmat tiedot velvollisuuksista. Jos kyse on ensimmäistä kertaa työntekijöitä palkkaavasta yrittäjästä, tieto voi olla puutteellista. Tarjolla oleva tieto työnantajavastuista ei aina tavoita uutta yrittäjää. Työpaikkatarkastuksissa velvollisuus tulee viimeistään tietoon.
Työpaikkatarkastukseen voi johtaa paitsi työnantajan, myös työntekijän, työsuojeluvaltuutetun tai työterveyshuollon tarkastuspyyntö.
– Tarkastuksessa lähdetään siitä, että työnantaja tunnistaa työn ja työolosuhteiden haitat ja vaarat. Työpaikalla voi olla esimerkiksi biologisia, kemiallisia tai fysikaalisia altisteita. Kun ne ovat tiedossa, voidaan paremmin edistää työn terveellisyyttä ja turvallisuutta yhteistyössä työterveyshuollon kanssa suuntaamalla toimenpiteitä tarkoituksenmukaisella tavalla, Arvo jatkaa.
Työterveyshuolto tekee työpaikkaselvityksessään työn ja työolosuhteiden terveydellisen merkityksen arvioinnin ja antaa toimenpidesuosituksia työnantajalle.
Ei sanktiota
Jos työpaikkatarkastuksessa selviää, ettei esimerkiksi osa-aikaiselle työntekijälle ole järjestetty työterveyshuoltoa, AVIn tarkastaja antaa kehotuksen sen järjestämisestä. Sanktiota laiminlyönnistä ei seuraa heti, mutta jos työnantaja ei noudata kehotusta, viranomainen voi käyttää hallinnollista toimivaltaansa.
– Annamme työnantajalle riittävän ajan järjestää asia kuntoon, Arvo kertoo.
Työterveyshuollon lakisääteinen minimitaso riittää siihen, että lain kirjaimen mukainen vaatimus täyttyy.
– Mitä paremmin työnantaja toimii työterveysyhteistyössä työterveyshuollon kanssa, sitä paremmin asiat yleensä työpaikalla ovat. Silloin työnantaja saa tukea ja apua työterveyden edistämiseksi.
Vinkkaa meille juttuaihe!
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen@yrittajat.fi