YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Työnantajan täytyy muistaa velvoitteensa, jos palkkaa Ukrainasta paenneen – Tutustu tilapäisen suojelun ehtoihin
Suomalaisten halu auttaa ukrainalaisia on kova, ja yksi tapa auttaa on tarjota työtä sekä majoitusta.
Suomen Yrittäjät on saanut paljon kyselyitä siitä, miten työtä voisi tarjota ja onko sille esteteitä.
Ukrainalaiset pääsevät tilapäisen suojelun piiriin, mikä tarkoittaa turvapaikkahakemusta huomattavasti kevyempää ja nopeampaa menettelyä.
Ukrainalaisen tulee rekisteröityä poliisille tai rajaviranomaiselle, jonka jälkeen Maahanmuuttovirasto tekee päätöksen tilapäisen suojelun myöntämisestä. Tilapäiseen suojeluun kuuluu myös työlupa sekä sosiaali- ja terveydenhuoltopalvelut.
Lue maahanmuuttoviraston ohjeistus tilapäisen suojelun hakemiseen.
Suomen Yrittäjien asiantuntija Albert Mäkelä muistuttaa työnantajia velvoitteista.
– Työnantajan on varmistuttava, että ukrainalainen henkilö on saanut tilapäisen suojelun päätöksen ennen kuin hänet voidaan palkata. Työnantajalla on velvollisuus huolehtia siitä, että työntekijällä on työnteko-oikeus, Suomen Yrittäjien asiantuntija Albert Mäkelä muistuttaa.
Direktiivin mukaan tilapäisen suojelun piiriin kuuluvat ukrainan kansalaisten lisäksi turvapaikan saaneet ja heidän perheenjäsenensä, eli kolmannen maan kansalaiset.
Käytännön kysymyksiä selvitetään
Tilapäisen suojelun direktiivi on EU-maiden sisäministereiden vahvistama. Koska vastaavaa ei ole aikaisemmin ollut, monet käytännön kysymykset ovat vielä avoinna. Yleiset linjaukset ovat olemassa, mutta on mahdollista, että maihin tulee kansallisia erityispiirteitä.
– Tilapäisen suojelun konsepti helpottaa toimintaa alkuvaiheessa. Olemme kuitenkin tunnistaneet erityiskysymyksiä ja käytännön asioita on selvityksessä, kuten koulu ja terveydenhuolto. Kun päästään pidemmälle, katsotaan, voidaanko kansallisesti tehdä jotain toisin, sisäministeriön maahanmuutto-osaston osastopäällikkö Minna Hulkkonen sanoo.
Elina Hakola
elina.hakola@yrittajat.fi