YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

Työnantajayrittäjät kertovat työterveydestä: Laskuja maksettava sokkona, kustannukset karanneet, haamutyöntekijä…
Yrittäjät.fi kysyi työnantajayrittäjiltä kokemuksia työterveyshuollosta.
Yleisradio kertoi viime viikolla, että työterveyshuollossa on tullut ilmi tapauksia, joissa lääkärit ovat toistuvasti veloittaneet yrityksiltä ylihintaa. Ylen esimerkkinä käyttämä Terveystalo myönsi asian Ylelle, ja sen mukaan kyse on yksittäistapauksista.
Yrittäjät.fi pyysi työnantajayrittäjiä kirjoittamaan kokemuksistaan työterveyshuoltoon liittyen. Vastauksia tuli runsaasti, ja niissä korostuivat alan kolme isoa toimijaa.
Yritysten päällimmäinen huoli on se, että niiden on nykyisin lähes mahdotonta saada tietoa lääkäriyhtiön teettämistä tutkimuksista ja hoidoista laskutuksen valvomiseksi. Monet yrittäjät kirjoittivat vaihtelevin sanakääntein työterveyshuollon laskutuksen olevan enemmän tai vähemmän avoin valtakirja.
Myös työterveyspalvelujen kustannusten nousu puhutti yrittäjiä. Näin oli tapahtunut varsinkin silloin kun työterveys oli siirtynyt kaupan tai jonkin muun syyn takia pienemmältä toimijalta isommalle.
– Kritiikki on laajaa, ja se kohdistuu pääasiassa alan suuriin toimijoihin, joilla on vahva markkina-asema. Toki on myös paljon tyytyväisiä työterveysfirmojen asiakasyrityksiä, jotka saavat tilaamaansa palvelun ja myös tietävät, mistä maksavat, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.
– Ongelma ei ole käsittääkseni yleensä työterveyspalvelun laatu vaan kustannukset ja se, että asiakasyritys ei joko saa mitä luulee tilanneensa, ei tiedä riittävän tarkasti mistä joutuu maksamaan, yritykselle ei tarjota sitä mitä hän on tilannut – ennaltaehkäisevän tai laajan paketin – tai yritykselle myydään pakollisena sellaista palvelua, mikä ei ole pakollista, Pentikäinen jatkaa.
Pentikäisen mukaan Suomen Yrittäjien jäsenyritykset ovat järjestöön jatkuvasti yhteydessä työterveyshuollon ongelmista.
– Järjestelmässä on isoja valuvikoja, joita pitää korjata luottamuksen palauttamiseksi.
Näin yrittäjät kertovat
Yrittäjät.fi julkaisee nimettömänä otteita osasta työnantajayrittäjien kertomuksista muun muassa työterveyshuollon laskutukseen liittyen. Kirjoittajien henkilöllisyys on toimituksen tiedossa.
1. ”Pk-yrityksenä meillä on käytössä lakisääteinen työterveyshuolto, jonka pitämisestä maksamme kuukausittain kiinteitä maksuja. Kiinteiden maksujen lisäksi satunnaisesti laskulla on myös muita oletettavasti lakisääteisyyden perusteella maksettavia hoitokuluja. Laskun maksaja ei voi kuitenkaan mitenkään varmistaa, kuuluuko kustannus oikeasti lakisääteisesti korvattaviin kuluihin, milloin kustannus on syntynyt tai onko kustannus edes omasta työntekijästä.”
2. ”Laskun liitteeksi ei laiteta enää listaa, kuka palveluita on käyttänyt vaan liitteeksi liitetään luettelo yrityksen työntekijöistä. Tämä johtaa tilanteeseen, jossa laskun maksaja ei mitenkään voi tarkistaa, että kyseisiä palveluita on todellisuudessa käytetty tai että työntekijä on käyttänyt tarkoituksenmukaisia palveluita. Tästä syystä olen vakavasti harkinnut, että muutan työterveyshuoltosopimuksen minimitasolle.”
3. ”Olen taistellut X:n kanssa viimeisestä laskusta jo reilut kaksi vuotta. En ole saanut mielestäni riittävää selvitystä, mistä lasku muodostuu ja kuka on käyttänyt mitä palveluita. Laskua on pyöritelty perintätoimistoissa, ja olen riitauttanut laskun oikeellisuuden.”
4. ”Laskun maksajalla ei ole mitään mahdollisuutta tietää, maksaako oikeista asioista. Ymmärrän, että työntekijän terveystiedot eivät ole julkisia mutta jokin ratkaisu tähänkin pitää löytyä.”
5. ”Meillä on käytössä suppein sopimus koskien työterveyshuollon palveluita. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi lääkäripalvelut on siinä rajattu pois. Työterveyshoitajalla on kuitenkin mahdollisuus ohjata työntekijöitä tarvittaessa lääkärille, laboratorioon, fysioterapeutille, kuulotutkimuksiin jne. Tätä mahdollisuutta työterveyshuollon edustajat tuntuvat käyttävät systemaattisesti hyväksi. Näistä käynneistä emme saa mitään tietoa. Puutteellisten tietojen takia meidän on käytännössä mahdotonta tarkistaa laskuja tai valvoa laskutusta.”
6. ”Terveydenhoitajan kanssa sovimme, että uuden työntekijän työhöntulotarkastus tehdään vasta kun koeaika päättyy ja näemme, jääkö hän palvelukseemme. Työhöntulotarkastus tehtiin heti toisena kuukautena, meille tuli vain lasku tiedoksi. Samoin tämä työntekijä oli käynyt muissa laboratoriokokeissa ja lääkärillä, vaikka meidän työterveyteemme tämä palvelu ei kuulunut. Laskun saatuani minulle tietysti sanottiin, että ei voida kertoa, kuka on käynyt, vaan minun pitäisi itse kysyä työntekijöiltä. Työsuhde kyseisen työntekijän kanssa purettiin koeaikana.”
7. ”Olen nyt ohjeistanut henkilökuntaamme ilmoittamaan aina minulle, kun menevät/käyttävät työterveyshuollon palveluja. Se on ainoa tapa tällä hetkellä, miten voimme tarkastaa laskut.”
Yritykselle kuulumattomia laskuja
Toinen useammassa vastauksessa esille tullut asia oli se, että kun yrityksellä on lakisääteinen minimityöterveys ja sen päälle erillinen terveysvakuutus, niin toistuvasti isot toimijat ovat yrittäneet maksattaa yrityksillä laskuja, jotka olisi kuulunut lähettää suoraan vakuutusyhtiölle.
8. ”Yksi ongelma työterveyden ja terveysturvavakuutusten kanssa on, että terveyspalveluita tuottava yritys laskuttaa yritykseltä kuluja, jotka kuuluisivat vakuutukseen (yrityksen ottama terveysturva). Näitä on lähes mahdoton yrityksessä valvoa, koska eihän yritykseen tule tietoa, kuka on käynyt minkäkin asian takia lääkärissä. Sitten jos tieto työnantajalla asiasta on, niin melko usein (monta kertaa vuodessa) paljastuu, että yritystä laskutetaan asioista, jotka kuuluisivat vakuutukseen.”
9. ”Yritykseni vakuutti avaintekijät terveysvakuutuksella. Vakuutusyhtiölle kuuluvia laskuja laskutettiin yritykseltä jatkuvasti. Virheitä oli vaikea korjata, vain jokusen korjasivat. Suurin vaikeus on tuo tietoturva: kun ei mistään tiedä, mitä palvelua työntekijä on käyttänyt, mitä laskutetaan ja mikä kuuluisi vakuutusyhtiölle. Ainoa vaihtoehto, että jokainen tekijä kertoo itse ja jo varatessa vannottaa, että vakuutusyhtiölle lasku.”
10. ”Vaihdoimme työterveytemme palveluntarjoajaa, syynä toimintatavat. Olemme vakuuttaneet koko henkilökuntamme täyden ajan tapaturma- ja sairaskuluvakuutuksella, jossa 20 euron omavastuulla voi käydä missä tahansa lääkärissä hoidattamassa itseään. Sen vuoksi meillä on vain lakisääteinen minimityöterveyssopimus. Meille tuli useamman vuoden laskuja, jossa laskutus poikkesi merkittävästi perusmuotoisesta sopimuksesta. Meitä laskutettiin lukuisista sekä lääkärin että työterveyshoitajan tekemistä toimenpiteistä, jotka olimme erityisesti kieltäneet ja joista jokaisesta olimme aina erikseen yhteydessä. Lukuisista pyynnöistämme huolimatta emme saaneet koskaan vastausta, mitä nämä laskutukset olivat.”
Maksoi haamutyöntekijästä
Eräälle yritykselle työterveys oli puolestaan lisännyt haamutyöntekijän.
11. ”Minulla on pieni yritys, joka työllistää itseni lisäksi yhden kokopäiväisen työntekijän. En yleensä tarkasta laskun liitteitä, koska ne on suojattu salasanalla, jota en muista enkä jaksa kaivaa esiin. Erään kerran tuli isompi lasku, ja päätin mennä portaaliin katsomaan, olisiko siellä lisätietoa. Portaalista havaitsin, että yritykselleni oli merkitty ylimääräinen tuntematon työntekijä. Tämä työntekijä ei ollut missään suhteessa yritykseeni. Tämä työntekijä oli käyttänyt useita terveyspalveluita ja aiheuttanut kuluja yritykselleni useamman kuukauden ajan. Sain melko pian selville, että tämä työntekijä oli töissä yrityksessä, jonka nimi muistuttaa omaa yritystäni. Työterveys oli siis laittanut minulle uuden työntekijän kysymättä sitä minulta tai ilman lupaani. Lopulta työterveys joutui selvittämään vanhempaa laskutusta ja hyvittämään tämän työntekijän aiheuttamat kustannukset.”
Miten Suomen Yrittäjät muuttaisi työterveyshuoltoa?
Suomen Yrittäjien toimitusjohtajan Mikael Pentikäisen mukaan työterveyshuollon kustannuskehitykseen pitää kiinnittää huomiota.
– Hintoja pitää saada alas. Kulut ovat nousseet liikaa ja asiakasyritykset kokevat, etteivät pysty vaikuttamaan niihin. Jos tähän ei saada muutosta, yhä useampi yritys siirtyy käyttämään vain lakisääteistä minimipalvelua. Isot työterveysyhtiöt tekevät kovaa tulosta usein ulkomaisille pääomasijoittajille, mihin nykyjärjestelmä lainsäädännön suojaamana antaa avoimen valtakirjan.
Laskujen maksajille pitää Pentikäisen mukaan avata paremmin sitä, mistä he maksavat.
– Nyt mennään liikaa tietosuojan taakse. Tarvittaessa lakeja pitää muuttaa niin, että riittävä tieto kulkee maksajille. Se on tärkeää myös yrityksen työkykytoiminnan kehittämiseksi.
Pentikäinen nostaa esiin myös lisäkilpailun tarpeen ja mahdollisuuden räätälöidä palveluita yritysten todellisiin tarpeisiin.
– Riittävä kilpailu ja asiakaslähtöiset palvelut on paras tapa alentaa kustannuksia ja nostaa asiakastyytyväisyyttä. Alalle pitää tulla aito markkinatalous, jossa asiakas voi ostaa sitä, mitä tarvitsee, eikä sitä, mitä laki määrää tai korporaatiot sopivat. Alalle tulon kynnystä pitää laskea, jotta saadaan uusia toimijoita ja enemmän kilpailua. Tämä johtaisi todennäköisesti myös palveluntuottajissa palvelumuotoiluun, jonka myötä syntyisi nimenomaan pienyrityksille sopivia ja tarpeellisia palveluita.
Pentikäisen mukaan työkykyasioita pitää myös palauttaa enemmän yritysten omaan hoitoon.
– Niitä on ulkoistettu liikaa työterveysyhtiöille. Työkyky on työpaikan yhteinen asia. Toki pitää huomioida, että pienissäkin yrityksissä voidaan tarvita ammattilaisten apua, jota pitää olla tarjolla.
Pentikäinen myös kannustaa jokaista työnantajayritystä katsomaan oman sopimuksensa kuntoon ja vaatimaan omalle yritykselle sopivaa palvelua, enemmän avoimuutta ja pienempää hintaa.
– Työterveyskumppaniin pitää olla aktiivisesti yhteydessä ja olla vaativa asiakas, koska kustannus on suuri ja palvelu on henkilöstölle sekä työnantajalle tärkeä.
Vinkkaa meille juttuaihe!

Toimitus
toimitus@yrittajat.fi