YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Kuva: Pixhill

Työntekijän irtisanomisesta tuli painajainen – ”Seuraavat irtisanomiset suoritti konkurssipesä”

Savossa toimiva yrittäjä on kokenut omakohtaisesti, miten hankalaa työntekijän irtisanominen voi olla.

Savolainen yrittäjä oli aikanaan mukana hankkimassa yritystä sen edelliseltä yrittäjältä oltuaan vuosia kyseisen yrityksen palveluksessa. Uudessa yrityksessä oli alun perin useampi tasaveroinen osakas.

Kaupan jälkeen muutama entinen työntekijä jatkoi yrityksen palkkalistoilla ja osakkaina. Myöhemmin yksi henkilö luopui osakkuudesta ja hallituspaikasta omasta tahdostaan. 

– Emme onnistuneet saamaan hänen työtään kannattavaksi. Kyseinen liiketoiminta-alue tuotti jatkuvasti tappiota, yrittäjä kertoo.

Kyseinen liiketoiminta päätettiin lopettaa, koska samaan aikaan yrityksellä vakavia talousvaikeuksia. Työntekijälle ehdotettiin osa-aikaisuutta, mutta hän ei suostunut. Hieman aiemmin yrityksessä oli irtisanottu yksi työntekijä tuotannollisin ja taloudellisin perustein.

Asian käsittelyyn ja päätöksiin osallistui yrityksen hallitus ja johtoryhmä, johon kuului myös henkilöstöpäällikkö.

– Kaikki muut olivat jo aiemmin suositelleet irtisanomista, mutta itse pitkitin sitä niin pitkään kuin mahdollista ja yritin kääntää kaikki kivet, ettei irtisanomista tarvittaisi. 

Yritys päätti sanoa työntekijän irti tuotannollisista ja taloudellisista syistä.

Langettava tuomio oikeudessa

Yrittäjä yllättyi, kun työntekijän irtisanomisesta seurasikin vuoden päästä haaste käräjäoikeuteen.

– Lain mukaan irtisanomiseen on oltava asiallinen ja painava syy. Oikeuden päätöksessä luki, että meillä oli asiallinen syy. Painavaa syytä ei ollut.

Tilanne oli vaikea, sillä yritys ei pystynyt maksamaan työntekijän palkkaa. Yrityksen talousvaikeudet pahenivat. Lopulta verottaja haki yrityksen konkurssiin.

– Yritimme kaikin tavoin keksiä kyseiselle työntekijälle lisätöitä, mutta se oli vaikeaa yrityksen toimintojen supistamisen takia.

Yritys hävisi oikeudessa ja se tuomittiin laittomasta irtisanomisesta. Tuomiossa yritys määrättiin maksamaan yli puolen vuoden palkka työntekijälle. Se tarkoitti kymmeniä tuhansia euroja.

Yrittäjän oli vaikea sulattaa tuomiota.

– Mielestäni on aika painava syy, jos ei yrityksellä ei ole varaa maksaa palkkoja. Minulle on edelleen epäselvää, mitä asiallinen ja painava syy tosiasiassa tarkoittaa.

Asiantuntija: Dokumentointi tärkeässä roolissa

Yrittäjä pitää Suomessa käytössä olevaa irtisanomismenettelyä liian hankalana yrityksen kannalta. Petteri Orpon (kok) vetämä hallitus pyrkii helpottamaan menettelyä siten, että työntekijästä aiheutuvan irtisanomisen perusteeksi riittäisi asiallinen syy nykyisen asiallisen ja painavan syyn sijaan. Suomen Yrittäjät on pitkään ajanut kyseistä muutosta lakiin.

– Irtisanomiseen liittyvät prosessit ovat erityisesti pienille yrityksille usein liian hankalia, ja tämä nostaa myös kynnystä palkata uusia työntekijöitä. On tärkeää, että irtisanomisen helpottamista edistetään hallitusohjelmaan kirjatulla tavalla, Yrittäjien asiantuntija Atte Rytkönen-Sandberg kertoo.

Tuotannollisten ja taloudellisten irtisanomisperusteiden osalta on Rytkönen-Sandbergin mukaan tärkeää, että työnantaja dokumentoi tarkasti prosessiin liittyvät vaiheet.

– Tämä on tärkeää siksi, ettei myöhemmin synny niin sanottuja sana sanaa vastaan -tilanteita. Jos työnantaja esimerkiksi tarjoaa työntekijälle muuta työtä irtisanomisen vaihtoehtona, työntekijältä kannattaa aina pyytää kirjallinen vastaus tarjoukseen, jotta asiasta ei myöhemmin synny epäselvyyttä.

Oikeuden päätös palkkojen maksusta pahensi yrityksen tilannetta, ja lopulta yritystoiminta päättyi konkurssiin.

– En voi sanoa, että lopullinen syy olisi ollut tuomio, mutta ei se kyllä yhtään auttanut asiaa. Tämän prosessin jälkeen ja varsinkaan sen aikana emme uskaltaneet irtisanoa ketään, eli toiminnan supistaminen ja sopeuttaminen oli mahdotonta usean vuoden ajan. Seuraavat irtisanomiset suoritti konkurssipesä, kertoo savolaisyrittäjä.

Lue myös Näistä laiminlyönneistä työntekijää ei saanut irtisanoa

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen