Heinäkuussa avoimia työtehtäviä oli 3273 Kanta-Hämeessä. Määrä on alhaisin tällä vuosikymmenellä.
23.8.2023 klo 10:56
Uutinen

Epävarmuus ja halu pitää kiinni osaajista vääntävät kättä – syksy näyttää suunnan

Työttömien määrä kasvoi 393 henkilöä Kanta-Hämeessä edelliseen kuukauteen verrattuna. Hämeen ELY:n mukaan kyse on kesälle tyypillisestä ilmiöstä. Kevään päätteeksi oppilaitoksista valmistuu nuoria työmarkkinoille ja joillakin aloilla määräaikaisia työsuhteita päättyy kesän ajaksi. Jälkimmäinen ilmiö on tyypillinen erityisesti julkisella sektorilla.

Heinäkuun lopussa maakunnassa oli 7466 työtöntä työnhakijaa. Määrä on 110 (-1,5 %) vähemmän kuin vuotta aikaisemmin, mikä on suhdannetilannetilanteeseen nähden myönteinen yllätys. Samanaikaisesti työttömien määrä kasvoi valtakunnallisesti parilla prosentilla. Kanta-Hämeessä työttömyys kasvoi hieman kaupungeissa ja väheni kaikissa kahdeksassa maalaiskunnassa.

– Selvitämme tällä hetkellä yrittäjien tilanteita ja näkemyksiä henkilöstön palkkaamiseen tai mahdolliseen työvoiman sopeuttamiseen liittyen. Nämä tulokset tulemme julkaisemaan syyskuun alkupuolella, Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Juha Haukka toteaa.

Avointen työpaikkojen määrä on laskenut voimakkaasti suhdannetilanteen seurauksena. Heinäkuussa avointen työpaikkojen määrä maakunnassa laski 700 edelliseen kuukauteen verrattuna. Heinäkuussa avoimia työmahdollisuuksia oli 3273. Määrä on alhaisin tällä vuosikymmenellä.  

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta kunnittain Kanta-Hämeessä 7/2023 (taulukko: Hämeen ELY, työllisyyskatsauksen tilastoliite 22.8.2023)

– Avointen työpaikkojen määrä on parituhatta vähemmän kuin vuotta aikaisemmin ja määrä on vain kolmasosa Ukrainan sotaa edeltävältä ajalta. Tämän lisäksi epävarmuus ja halu pitää kiinni osaavista tekijöistä vääntävät kättä tällä hetkellä, Haukka kuvailee.

Avoimia työtehtäviä on eniten tarjolla lähihoitajille, sairaanhoitajille, myyjille, varastotyöntekijöille ja ravintolatyöntekijöille. Avoimista työtehtävistä yli neljä viidesosaa on yksityisellä sektorilla.

Tutustu asiaa tarkemmin: