YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Työvoimapula kiusaa yrityksiä etenkin rakennusalalla – Ministeri lupailee apua budjettiriihestä
Tuoreen Pk-yritysbarometrin mukaan työvoiman saatavuus on yksi pahimmista esteistä yritystoiminnan kehittämiselle ja kasvulle Suomessa.
Kerroimme viime viikolla Riihimäellä toimivan thaimaalaisen ravintolan yrittäjästä Pertti Mattilasta, joka ei ole onnistunut löytämään kolmen vuoden aikana pätevää kokkia ravintolansa keittiöön. Työntekijää on etsitty kuumeisesti myös Suomen rajojen ulkopuolelta.
Pk-yritysbarometrin mukaan työvoiman saatavuus on pahimpia ongelmia heti suhdannetilanteen jälkeen.
– Rakennusalalla työvoiman saatavuus on jopa paljon isompi este kuin suhdannetilanne, Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen sanoo.
Ongelmat kasvavat isommilla yrityksillä
Työvoiman saatavuus on Malisen mukaan pahentunut korona-aikana ja koskee kaikkia päätoimialoja. Pahin tilanne on rakentamisessa, seuraavina tulevat teollisuus, kauppa ja palvelut. Olemme aikaisemmin kertoneet työvoimapulasta muun muassa it-alalla ja ravintoloissa.
– Barometrin tulos kuvastaa sitä, työvoimaa ei ole tällä hetkellä saatavissa riittävästi. Työpaikkoja olisi tarjolla, jos olisi tulijoita. Yrityksillä olisi halua ja kykyä kasvaa, mutta heti kun kyseessä on vähänkään isompi yritys, sitä vaikeampi on löytää työntekijöitä.
Kyseessä on niin sanottu kohtaanto-ongelma, jonka ratkaiseminen ei käy käden käänteessä.
– Joko tämän hetken työttömät eivät ole oikealla tavalla koulutettuja tai he ovat maantieteellisesti väärässä paikassa. Tai sitten on jokin muu syy, miksi ei haluta tulla töihin. On myös ammatteja, joihin on vaikea saada suomalaisia töihin. Lisäksi kasvukeskuksissa on runsaasti palvelualan ammatteja, joissa matala palkkaus ja korkeat elinkustannukset ovat haastava yhdistelmä.
Ministeri: Budjettirihessä etsitään täsmätoimia
Työministeri Tuula Haataisen (sd) mukaan ensi viikolla käynnistyvän budjettiriihen yhteydessä etsitään keinoja työvoiman saatavuuden parantamiseen.
– Koko hallituskauden aikana on tehty töitä työvoiman saatavuuden parantamiseksi, mutta on ilmeistä, että nyt hyvän talouskehityksen yhteydessä nämä haasteet ovat jälleen erittäin ajankohtaisia. Budjettiriihen yhteydessä etsitään nopeita täsmätoimia pitkäjänteisen työn tukemiseksi. On selvää, että yritykset tarvitsevat menestyäkseen osaavaa työvoimaa. Tarpeet ja keinot kuitenkin vaihtelevat aloittain ja olen syksyn aikana käynnistämässä alakohtaisia keskusteluja tämän vauhdittamiseksi.
Suomen Yrittäjät on aikaisemmin tuonut esille huolen rakenteellisen työvoiman vähentymisestä. Yhtenä ratkaisuna järjestö pitää työperäisen maahanmuuton lisäämistä.
– Rakennusalalla on ollut pitkään ulkomaista työvoimaa, mutta koronatilanteen takia sitä on ollut viime aikoina käytettävissä vähemmän kuin aikaisemmin. Sekään ei kuitenkaan selitä täysin työvoiman heikkoa saatavuutta alalla, Petri Malinen sanoo.
Malinen muistuttaa lisäksi, että Suomessa vailla työtä olevat ihmiset pitäisi ohjata nykyistä paremmin avoimiin työpaikkoihin.
Kuva: Getty Images
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi