YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Työvoimavajeen täyttämisessä tarvitaan yhteistyötä yli rajojen
Herkkumaa Oy:n Kati Rekola on vuosikausia pohtinut ja löytänytkin ratkaisuja työvoimatarpeen täyttämiseksi. Uusia lääkkeitäkin on mietitty.
Herkkumaa Oy:n Kati Rekola on vuosikausia pohtinut ja löytänytkin ratkaisuja työvoimatarpeen täyttämiseksi. Uusia lääkkeitäkin on mietitty.
Hämeenlinnan Tuuloksessa toimivan Herkkumaa Oy:n kurkku- ja punajuurisäilykkeet sekä hillot, marmeladit, maustekastikkeet ja majoneesit ovat tuttuja lähes joka ruokakaupan hyllyltä. Merkittävin vientimaa on Venäjä ja Euroopassa tuotteille on saatu jalansijaa kauppajätti Lidlin myymälöissä.
Muonavahvuus 35-62 pizzaa
Herkkumaalla työskentelee 35 vakinaista henkilöä ympäri vuoden. Satokaudella työvoima kasvaa yli 60 henkilöön. Rekrytointi on pääosin ulkoistettu henkilöstöpalveluyrityksille. Sesonkiaikoina osa työskentelee vuokratyöntekijöinä, vakituiset työntekijät rekrytoidaan itse.
– Eräänä vuonna työlupia ulkomailta saapuville ei myönnetty, koska ”alueella on avoimia työpaikkoja ja avoimia työnhakijoita ja ne kohtaavat kyllä”. Työvoimaviranomaisten pitäisi enemmän pureutua työstä kieltäytymisen syihin ja yhteiskunnan pitäisi kannustaa kannattavaan työntekoon, tuskailee Rekola.
Työvoimaa muista maista
Sesonkityövoima tulee tällä hetkellä pääasiassa EU-alueelta – Virosta, Latviasta, Liettuasta, Valko-Venäjältä, Ukrainasta ja Venäjältä. Vakinaisissa tehtävissä on henkilöitä myös EU:n ulkopuolelta, kuten Thaimaasta. He ovat jo kauan Suomessa asuneita.
Vakinaiselta henkilöstöltä edellytetään suomen kielen taitoa. Satokausityössä pitää pärjätä vähintään englannin kielellä. Työnjohtajilla on tähän hyvät valmiudet ja perehdyttäminen hoidetaan yhdessä asiantuntijayritys Innolinkin kanssa.
– Vakituinen porukkammekin on oppinut ymmärtämään rekrytoinnin haasteet niin, että meitä on tultu oikeasti auttamaan, ei kilpailemaan työpaikoista.
Suomeen tullaan paiskimaan töitä hartiavoimin. Saattaa mennä useita kuukausia, ettei tavata omia lapsia. Siitä huolimatta tahtoa löytyy.
– Työntekijät haluaisivat tehdä enemmänkin tai peräti tuplavuoroja, mutta se ei tietenkään ole sallittua. Sairauspäiville ja hetken kiireille löytyy aina halukkaita paikkaajia.
Työntekijäpooli tasaamaan sesonkeja
Kati Rekola heittää ajatuksen työntekijäpoolista elintarvikealan työvoimavajeen kattamiseksi. Alan yritykset voisivat yhdessä rekrytoida, kouluttaa ja perehdyttää osaajia. Sesongit voivat vuodenajoittain vaihdella tuotantosuunnista riippuen, joten tätä kautta voitaisiin työllistää jopa ympärivuotisesti.
– Oma-aloitteista yhteistoimintaa tässä tietysti kaivattaisiin ja mielelläni kutsuisin yrityksiä ja oppilaitoksia tähän haasteeseen. ”Vakituinen keikkatyö” on arkipäivää jo joillakin toimialoilla, teollisuudessa harvemmin, väläyttää Kati Rekola.