YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Ukrainalaiset voivat tuoda helpotusta työvoimapulaan
Suomessa on vakava työvoimapula mm. terveys- ja sosiaalialalla, ravintola-alalla sekä rakennusalalla. Useilla sotaa paenneilla ukrainalaisilla on koulutusta ja työkokemusta juuri näiltä toimialoilta. Monella heistä on myös yrittäjätausta.
Työllistyminen Suomessa tarkoittaa ukrainalaisille pakolaisille taloudellista turvaa, terapiaa tekemisen kautta, verkostoitumista, integroitumista yhteiskuntaan, kulttuurin ja kielen oppimista. Työn avulla tulee säännöllinen rytmi ja päiviin merkitystä. Lisäksi työn tarjoamien yhteyksien kautta syntyy mahdollisuus auttaa muita ukrainalaisia löytämään työ- tai opiskelupaikka. Tulevaisuudessa suomea oppineet ja työtä saaneet voivat toimia siltana Suomen ja Ukrainan välillä, kun Ukrainan jälleenrakentaminen käynnistyy.
Ritva-Liisa Luomaranta, Ira Hammermann ja Tatyana Pitchulina perustivat kesäkuusssa 2022 Suomenoja Ukraine Aid apukeskuksen, jossa neljän kuukauden aikana apua jaettiin säännöllisesti ja rekisteröitiin 21 791 asiakaskäyntiä. Nyt heidän aloitteestaan järjestetään
Rekrytori Ukraine Aid Finland -rekrymessu Espoo Metro Areenalla tiistaina 25.10.2022 klo 12-16. Katso lisätietoja tapahtumasta Espoon kaupungin sivuilta.
TE-palvelut järjestää Ukrainalaisten työllistäminen – kysymyksiä ja vastauksia webinaarin työnantajille torstaina 27.10.2022 klo 13. Katso lisätietoja webinaarista TE-palveluiden sivuilta.
Ekaterina Davydova, N-Clean kohdeohjaaja Hotel Valo & work:
Kun aloitimme ukrainalaisten työllistämiskampanjan, se oli erittäin hektistä, koska kukaan ei tiennyt mitään juridisista asioista: mahdollisuudesta työskennellä Suomessa, mitä asiakirjoja tarvitaan, mitä vaaditaan pankkitilin avaamiseen, miten hankintaan verokortti ja niin edelleen.
Asia, joka erottaa ukrainalaiset muista työntekijöistä, on heidän motivaationsa. Heille työ ei ole vain rahan saamista, se antaa turvallisuuden tunteen, myös psykologisesta näkökulmasta.
On tärkeää, että jokainen tuntee olonsa tervetulleeksi yritykseen ja että se tarjoaa turvallisen sekä ymmärtävän ympäristön. Ihmisillä on paljon kysymyksiä erilaisista työprosesseista ja dokumentaatiosta. Yrityksen tuki näissä asioissa on erittäin tärkeää. Ukrainalaiset ovat motivoituneita oppimaan mahdollisimman nopeasti osoittaakseen sopivansa kyseiseen työhön. Työnantajana meidän on seurattava koulutusprosessia ja huolehdittava siitä, että nopeasti ja innokkaasti oppimaan pyrkivät ihmiset eivät pala loppuun. Heidän elämässään on niin paljon työn ohella muutakin epävarmuutta.
Temur Capkan, Beauty Barbers, omistaja, toimitusjohtaja:
Ammattitaitoinen henkilö, oli hän kotoisin mistä päin maailmaa tahansa, pääsee nopeasti uudessakin ympäristössä työn sisään ja sopeutuu hyvin työyhteisöön. Kaikilla toimialoilla kieli ei ole kovin tärkeä kuten ravintolassa, kaupassa ja parturi-kampaamoissa. Näissä tehtävissä pärjää suppealla sanavarastolla.
Kun työ ja opiskelu tapahtuvat saman aikaisesti, se motivoi työntekijää. Tässä tarvitaan vielä TE-palveluiden ja yrittäjien yhteistyön kehittämistä. Näin varmistetaan, että tuki on työntekijän saatavilla ja hän tietää, miten sitä saa. Tukea tarvitaan erityisesti, kun kieli tuottaa haasteita. Muuten perehdytys yrityksessä työtehtäviin tehdään kuten muidenkin uusien henkilöiden kanssa.
Valeriia Pustohvar, N-Clean siivooja / kerroshoitaja, Hotel Valo:
Olen erittäin iloinen, että pääsin Suomessa töihin melkein heti, kun pakenin sotaa. Olin onnekas, kun pääsin luotettavaan yritykseen ja voin olla osa upeaa tiimiä. Työ auttoi myös siihen, että lopetin jatkuvan sodan ja uutisten ajattelemisen. Sain myös uusia ystäviä töistä sekä ukrainalaisia että ulkomaalaisia. Tuemme toisiamme, mikä on minulle erittäin tärkeää.
Tiimissä on hyvä ryhmähenki ja sain erittäin hyvän perehdytyksen. Voin itse päättää, kuinka paljon ja milloin haluan tehdä töitä. Jos minulle tulee mahdollisuus päästä suomen kielen kursseille, minun on se helppoa järjestää. Työympäristö ja säännöt ovat hieman erilaiset kuin kotimaassani, mutta totuin niihin hyvin helposti. Saan työssäni tukea esimiehiltä ja tiimin jäseniltä, joten en tunne koskaan oloani yksinäiseksi.
Ainoa vaikeus minulle on työmatka. Asun Riihimäellä ja työpaikkani on Helsingissä, joten käytän joka päivä yhteensä lähes neljä tuntia työmatkoihin. Valitettavasti en voi vielä muuttaa lähemmäs työpaikkaani, koska asuinpaikkani on Punaisen Ristin tarjoama ja olemme siihen sidoksissa. Onneksi minulla ei ole ollut isoja ongelmia kielen kanssa, koska puhun hieman englantia ja esimieheni puhuu venäjää.
Mila Zaporohzets, Beauty Barbers, kampaaja:
Itsensä toteuttaminen omassa ammatissa tuo yksinkertaisesti aitoa iloa elämään. Tämä on minun ammattini, jota rakastan ja olen tehnyt sitä jo 15 vuotta. Olen joutunut tottumaan uusiin hiusten-leikkausmalleihin ja uusiin hiusrakenteisiin. Se on ollut kuitenkin helppoa, kun kyseessä on oma ammatti, jonka tunnen ja hallitsen hyvin.
Suurin ongelma on tietysti kieli. Kommunikointi työkavereiden ja asiakkaiden kanssa nopeuttaa kielen oppimista. Tämän lisäksi tarvitaan oikeita kielikursseja, joissa annetaan perusteellisempaa kielen opetusta.
Tatyana Pitchulina, Suomenoja Ukraine Aid:
Tulin Suomeen jouluna 1996. Menin opiskelemaan Mukkulan lukioon Lahdessa. En osannut suomea ja englannin kielen tasoni oli heikko. Tuolloin ei ollut vielä Google-kääntäjää, joten käytin tukena perinteistä sanakirjaa. Opiskelin suomea itsenäisesti. Sain lukiossa tukiopetusta ja opin suomen kielen nopeasti. Koen, että minun kohdallani onnistunut kotoutuminen koostui seuraavista asioista:
- Sain kavereita, tunsin itseni tervetulleeksi.
- Sain selkeää perehdytystä siitä, miten Suomessa asiat toimivat, millaiset mahdollisuudet ovat opiskella ja miten Suomessa voi työllistyä.
- Halusin oppia suomen kieltä mahdollisimman nopeasti.
- Halusin oppia kulttuuria ja integroitua yhteiskuntaan.
Uskon, että ripaus onnea ja myötätuulta on ollut minulla mukana. Merkittävä asia oli molemminpuolinen -suomalaisten tahojen ja minun henkilökohtainen- aktiivisuus. Toivon, että sotaa paenneille ukrainalaisille puutteellinen kielitaito ei olisi esteenä työllistymiselle ja opiskelulle, kuten se ei ole ollut esteenä minullekaan.
Rekrytori Ukraine Aid Finland -tapahtuman Metro Areenalla 25.10.2022 klo 12 -16 järjestävät Espoon kaupunki, Omnia, Laurea, Uudenmaan TE-toimisto, Ukrainalaiset Suomessa ry, Suomenoja Ukraine Aid -avustuskeskus ja Staffpoint. Lisätietoa tapahtumasta löydät täältä.