YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Urheilu-uran jälkeinen romahdus vei Kiira Korven oppimaan positiivista psykologiaa − ”Mielen vahvuutta voi harjoittaa kuten lihaksia”
Taitoluistelija Kiira Korpi puhui Yrittäjäristeilyllä mielen hyvinvoinnista – myös omakohtaisista kokemuksista, sillä hän on itse taistellut kilpailukulttuurin aiheuttamien ongelmien kanssa. Apua on löytynyt positiivisen psykologian opinnoista.
Kiira Korpi puhui mielen hyvinvoinnista mielellään yrittäjille, sillä hän arvioi heidän olevan urheilijoiden tapaan kunnianhimoisia ja kilpailuhenkisiä.
− Yrittäjät tekevät ahkerasti töitä, mutta välillä olisi oltava armollinen itselle. Kun on tasapaino vaatimusten ja relauksen välillä, mieli pysyy vahvana. On hyvä miettiä, onko nyt päivä, jolloin pitää vaatia itseltä enemmän vai hetki, jolloin on viisasta hieman ”luovuttaa”, Korpi sanoo.
Näitä ajatuksia Korpi on käsitellyt syvällisesti itse etenkin kilpailu-uran lopettamisen jälkeen.
− Jouduin miettimään, elänkö arvojeni mukaan. Viimeisenä kisavuotena ymmärsin, ettei se toteudu kovinkaan hyvin. Olin koko ajan ahdistunut, loukkaantunut ja yksinäinen.
Kisauralla tarjolla oli psyykkistä valmennusta, mutta se jäi melko pinnalliseksi.
− Vasta oman henkisen ja fyysisen romahduksen kautta aloin kurkistaa syvemmälle itseeni.
Raskaimmat kokemukset Korvella liittyvät taitoluistelukulttuurin luomiin ongelmiin.
− Pahinta on varmasti valmennuskulttuurin aiheuttamat ongelmat. Niistä yksi on syömishäiriöt, joiden kanssa teen edelleen töitä.
Sisäinen kriitikko on vahva
Korpi päätti kilpailu-uran vuonna 2015. Taitoluistelun huipulla valmennus keskittyi etenkin virheisiin, ja aivot mukautuvat negatiiviseen ajatteluun.
Korpi on pystynyt muokkaamaan omaa ajatteluaan ja suhtautumistaan positiivisen psykologian avulla. Hän on opiskellut psykologiaa New Yorkissa New School -yliopistossa, jossa suoritti kandidaatin tutkinnon. Lisäksi hän kävi läpi Positive psychology practitioner -koulutuksen.
− On tärkeätä tietää, että ajatukset ovat tottumuksia. Mielen vahvuutta voi harjoittaa kuten lihaksia, ja on kiva huomata, että se myös toimii.
Opintojen lisäksi Korpi on käsitellyt mielen ongelmia myös terapiassa, jossa on käytännössä nähnyt, miten niitä voi ratkaista.
− Sisäinen kriitikko muistuttelee monella vahvasti. Siellä voi kuulua kriittisen vanhemman ääni lapsuudesta, valmentajan, pomon tai muun auktoriteetin ääni. Se on hyvä tunnistaa.
Korpi muutti Yhdysvalloista takaisin Suomeen viime kesänä. Hän on perustanut omaa nimeään kantavan akatemian, jossa valmentaa lapsia ja nuoria taitoluistelussa.
− Se pohjautuu nimenomaan positiiviseen psykologiaan. Haluan saada valmennettavat rentoutumaan ja nauttimaan jäällä olosta.
Valmennuksen ja koreografioiden teon lisäksi Korpi työskentelee taitoluistelun parissa myös esiintyjänä erilaisissa projekteissa.
Tiina Rantakoski
tiina.rantakoski@yrittajat.fi