YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

6.7.2017 klo 21:47
Uutinen

Uudenlainen projektori muuttaa tavallisen pöydän kosketusnäytöksi

Prototyyppiasteella oleva lisätyn todellisuuden innovaatio voi tehdä mistä tahansa pöydästä kosketusalustan kohtuullisella kustannuksella.

Vielä kehitysasteella oleva amerikkalaiskeksintö toimii pienen projektorin, syvyyssensorin ja tietokoneen avulla. Se heijastaa pöydälle kosketusnäytön huolimatta siitä, millainen alusta on kyseessä.

Desktopography-nimellä kulkeva innovaatio esiteltiin äskettäin Lissabonissa. Teknologia mahdollistaa esimerkiksi kuvien heijastamisen pöydälle tai halutulle seinäpinnalle. Destopography ottaa huomioon pöydällä olevat fyysiset esineet siten, että projisoinnit pysyvät hyvin näkyvillä ilman että esineet pilaavat näkyvyyden. Käytännössä projosoitu kuva vaihtaa paikkaa pöydällä, jos sen päälle asettaa esimerkiksi kahvikupin. Toisaalta projisoinnin voi kiinnittää haluttuun alustaan, esimerkiksi kirjan kanteen, jolloin se seuraa mukana kun kirjaa siirretään.

Kenties mielenkiintoisinta prototyypissä on sen virtalähde. Laite kierretään lampun kantaan, minkä jälkeen projektori käyttää lampun virtaa toimiakseen.

Desktopographyllä pöydälle voidaan heijastaa esimerkiksi laskin tai kartta. Käyttäjä voi liikutella projisoitua kuvaa sormieleillä samaan tapaan kuin älypuhelimen tai tabletin näytöllä.

Kyse on tämän hetken kuumasta trendistä, lisätystä todellisuudesta (augmented reality) ja sen yhdestä sovelluksesta. Tutkijoiden tavoitteena on tuoda keksintö käyttäjien päivittäiseen arkeen. Desktopographyn etuna on, että se ei vaadi erillisiä lisätyn todellisuuden laseja.

Innovaation kaupallistamiseen on kuitenkin vielä matkaa, sillä projektorin heijastamien kuvien siirtäminen sormieleillä ei ole kovin helppoa toteuttaa aukottomasti. Haasteena on myös tarvittavan teknologian puristaminen riittävän pieneen tilaan. Kehittäjien mukaan laite voisi olla valmis markkinoille viiden vuoden kuluttua.

Voit katsoa lisää keksinnöstä Youtube-videolta.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@yrittajat.fi