YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

11.9.2024 klo 09:00
Uutinen

Uudenmaan pk-yritysten näkymät ovat parantuneet

Pk-yritysten suhdanneodotukset ovat parantuneet selvästi verrattuna pariin edelliseen vuoteen sekä Uudenmaan Yrittäjien alueella että valtakunnallisesti. Käänne näyttää nyt pysyvältä. Valtakunnallisesti yhtä moni yrittäjä odottaa nyt yleisten talousnäkymien paranevan kuin huononevan.

Pk-yritysbarometrin luvut ennakoivat Suomen taloudelle samansuuntaista kehitystä kuin useat viimeaikaiset BKT-ennusteet.

– Matalana pysynyt inflaatio, laskenut korkotaso ja Suomen irtautuminen venäläisestä energiasta luovat edellytyksiä talouskasvulle, arvioi Suomen Yrittäjien ekonomisti Roope Ohlsbom.

Uudenmaan alueen pk-yritykset ovat kuitenkin hieman varovaisempia näkemyksissään yleisistä suhdannenäkymistä verrattuna koko maan yrityksiin; odotukset ovat vielä piirun verran nollan alapuolella. Valtakunnallisesti alueellinen hajonta on suurta, ja yritysten odotukset vaihtelevat nollan molemmin puolin.

Uudenmaan Yrittäjien alueella yritykset suhtautuvat työllisyyden, liikevaihdon ja innovaatioiden kehitykseen valtakunnallista keskiarvoa myönteisemmin.

Kasvuhakuisuus on lisääntynyt Uudellamaalla

Uudenmaan Yrittäjien alueella pk-yritykset ovat hieman koko maata kasvuhakuisempia. Kasvuhaluisuus on lisääntynyt hieman vuodentakaisesta, mutta on edelleen alhaisempaa kuin yleensä. Alueen yrityksistä 33 % tavoittelee kasvua, ja 6 % on voimakkaasti kasvuhakuisia. Itäuusmaalaiset yritykset erottuvat erityisesti, sillä jopa 51 % niistä pyrkii kasvuun.

Työvoiman saatavuus ja suhdanteet koetaan kasvun esteiksi

Yrittäjät kokevat yleisen suhdannetilanteen merkittävimmäksi kasvun esteeksi. Uudellamaalla 41 % yrityksistä arvioi suhdanteiden olevan suurin ulkoinen haaste. Työvoiman saatavuus nousee toiseksi suurimmaksi esteeksi, sillä 14 % uusmaalaisista yrityksistä kokee sen ongelmaksi. Työvoiman saatavuus korostuu erityisesti Länsi-Uusimaalla ja Kuuma-kunnissa. HyRi-alueella taas kilpailutilanne on merkittävä este, jonka 21 % yrityksistä mainitsee haasteekseen, mikä poikkeaa selvästi koko maan keskiarvosta.

Markkinointi, myynti ja henkilöstön kehittäminen ovat tärkeimpiä tunnistettuja kehityskohtia

Uudenmaan pk-yritykset näkevät suurimman kehittämistarpeen markkinoinnissa ja myynnissä, jonka mainitsee 57 % vastaajista. Henkilöstön kehittäminen ja koulutus nousevat myös keskeisiksi kehityskohteiksi, erityisesti Kuuma-kunnissa, missä 39 % yrityksistä pitää tätä prioriteettina. Johtamisen kehittäminen ylittää valtakunnallisen keskiarvon ja nousee kolmanneksi tärkeimmäksi kehityskohteeksi.

Innovaatiotoiminnan kehittämistarpeista korostuvat verkosto-osaaminen, digitalisaation hyödyntäminen ja liiketoiminnan uudistaminen, jotka tukevat alueen yritysten kilpailukykyä ja kasvutavoitteita.

– Yritysten tulisi rohkeammin hyödyntää digitaalisia markkinointikanavia ja panostaa henkilöstön jatkuvaan koulutukseen. Johtamisen ja verkosto-osaamisen kehittäminen ovat myös avainasemassa. Sekä alueemme monet oppilaitokset että kehittämisyhtiöt tarjoavat näihin hyviä työkaluja matalalla kynnyksellä, puhumattakaan yrittäjäjärjestön tarjoamasta vertaisverkostosta ja tuesta, Uudenmaan Yrittäjien aluejohtaja Petri Ovaska sanoo.

Rahoituksen kysyntä varovaista, mikroyrityksille tulossa lainarahaa

Uudenmaan yrityksistä alle kolmanneksella on ollut rahoitustarpeita viimeisen vuoden aikana. Jopa 15 prosenttia alueen yrityksistä ei saanut tai edes hakenut rahoitusta, vaikka sille olisi ollut tarvetta. Rahan korkea hinta sekä kireät vakuusvaatimukset ovat tärkeimpiä syitä sille, ettei yritys ole hakenut tai saanut rahoitusta.

Vain 16 prosenttia Uudenmaan yrityksistä aikoo hakea ulkopuolista rahoitusta seuraavan 12 kuukauden aikana.Yleisimmin rahoitusta aiotaan hakea investointeihin sekä käyttöpääomarahoitukseksi. Sen sijaan kasvuun ja kansainvälistymiseen, vientikauppaan sekä omistajanvaihdoksiin liittyvät rahoitusaikeet ovat valtakunnallista tasoa selvästi matalampia.

– Haluamme rohkaista alueen yrityksiä valmistautumaan suunnitelmissaan jo talouden käänteeseen ja kysynnän piristymiseen. Finnveran takaus voi auttaa rahoituksen järjestymisessä. Olemme myös valmistelemassa lainaohjelmaa mikroyritysten kasvuun tähtääviin investointeihin, kertoo Finnveran aluejohtaja Anna Karppinen.

Pk-yritysbarometrin toteutti Taloustutkimus Oy Suomen Yrittäjien, Finnvera Oyj:n ja työ- ja elinkeinoministeriön toimeksiannosta. Raportti tarjoaa kattavan katsauksen Uudenmaan alueen yritysten tilanteeseen ja vertailun koko maan näkymiin.

Pk-yritysbarometrit löydät täältä >>

Alueraportit, syksy 2024 >>

Seutukuntien raporit, syksy 2024 >>