YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Uudet valvontamaksut uhkaavat hauholaista kalayrittäjää: “Tämä voi olla kuolinisku”
Hauhon Järvituotteen yrittäjä pitää mahdollisena, että maa- ja metsätalousministeriön aikeet korottaa elintarvikevalvonnan maksuja voivat tuhota hänen yritystoimintansa.
Maa- ja metsätalousministeriön suunnitelmissa on parhaillaan korotetut elintarvikkeiden valvontamaksut. Käytännössä maksujen määrä voisi jopa kymmenkertaistua nykyisestä.
Korotuksia perustellaan EU-asetuksen vaatimuksella siitä, että valvonnan tuottojen pitäisi vastata paremmin valvonnan kustannuksia.
Maksujen mahdollinen korotus huolestuttaa etenkin kalastus- ja tilapuotiyrityksiä. Yksi huolestunut on Hauhon Järvituotteen yrittäjä Konsta Kankaala, joka myy kalatuotteitaan yksityiskuluttajille sekä ravintoloille, kaupoille ja tukkuliikkeille.
– Toteutuessaan korotukset eivät pelkästään vaikeuta yritystoimintaa vaan ne saattavat lopettaa sen kokonaan, ainakin sellaisena kuin se on tällä hetkellä.
Kankaalan yritys tekee noin 50 000 euron liikevaihtoa. Jos ministeriön suunnitelmat toteutuvat, valvontamaksut voivat nousta useisiin tuhansiin euroihin.
– Nykyisin valvontamaksut ovat joitakin satoja euroja vuodessa. Kyllä se kuolinisku olisi, jatkossa parin kuukauden palkka menee viranomaisille siihen, että he tekevät saman työn kuin tähänkin asti.
– Jos esitys tulee voimaan, minun pitää luultavasti lopettaa jalostustoiminta kokonaan, siirtyä kalastamaan isompia määriä ja myydä kalaa käsittelemättömänä, jolloin vältetään suuret valvontamaksut.
Kankaala muistuttaa, että suunnitelmat sotivat EU:n kalatalouspolitiikkaa vastaan.
– EU:ssa pyritään tukemaan pienimuotoista toimintaa, joka ei vaaranna kalakantoja.
”Fileerauksesta tulisi kalliimpaa”
Valvottavilta elintarvikealan yrityksiltä kerättävät valvontamaksut tulisivat olemaan suunnitelmien mukaan vuosittaisia ja kiinteitä. Jatkossa maksut eivät olisi enää kiinni siitä, tehdäänkö tarkastus, vaan vuosimaksua tulee maksaa, vaikkei tarkastuksia omalle kohdalle sattuisikaan.
Kiinteä vuosimaksu pitäisi sisällään mahdollisen valvontakäynnin ja käyntiin liittyvät näytteenotot. Maksuluokat valvontamaksuihin perustuvat puolestaan yrityksen riskiluokitukseen.
Kankaalan mukaan uuden määräykset vaikuttaisivat etenkin kalan fileeraukseen.
– Jatkossa kalanjalostus tulisi huomattavan paljon kalliimmaksi uusien riskiluokkien takia.
Tällä hetkellä voimassa olevien säädösten mukaan Kankaala saa fileerata elintarvikehuoneistossaan enintään 1000 kiloa filettä. Hän pelkää, että mahdolliset lakimuutokset vaikuttaisivat myös muikun mädin talteenottoon.
”Kala säilyisi huonommin”
Kankaalan yritys toimittaa vakuumipakattua kalaa kuluttajille ja ravintoloille. Ministeriön suunnitelmien toteutuessa myös pakkaustapa pitäisi muuttaa, jos uudet riskiluokat tulevwt käyttöön.
– Jatkossa minun pitäisi pakata kala pakastepussiin, jotta säästäisin kustannuksissa. Siinä tapauksessa kala säilyy huonommin ja pakkaus on paljon rumemman näköinen.
Kankaala ei näe korjattavaa nykyisessä tilanteessa.
– Olen ollut alalla pian viisi vuotta enkä ole saanut ainuttakaan reklamaatiota tuotteista. Kukaan ei ole niistä sairastunut. Senkään takia en ole löytänyt tästä esityksestä mitään positiivista. Vaikuttaa pelkältä rahankeruulta. Hallituksen tavoitteena on ollut leikata turhanpäiväistä byrokratiaa, tämä kyllä sotii niitä puheita vastaan.
Yrittäjä aikoo seuraavaksi perehtyä tarkasti ministeriön esitykseen.
– Täytyy nyt lukea ehdotus ajatuksella läpi ja sitten kommentoida sitä. Teksti on melko vaikeaselkoista, joten sen kanssa menee aikaa, Kankaala harmittelee.
Elintarvikelakiluonnoksen lausuntoaika päättyy tänään.
Yrittäjät: Maksukorotukset vedettävä pois
Suomen Yrittäjät vaatii, että suunnitellut maksukorotukset vedetään pois. Yrittäjien mielestä valvonnan kohteiden ei tule yksin kantaa valvonnan kustannuksia. Jos maksuja täytyy tarkistaa, korotuksia tulee lieventää olennaisesti. Maksun suuruus voisi olla sidottu yrityksen liikevaihtoon, ainakin pienemmässä yrityskoossa.
Suomen Yrittäjien kilpailuasioiden päällikkö Satu Grekin pelkää, että esitys vaikuttaa rajulla tavalla etenkin pieniin yrityksiin.
– Suunniteltu valvontamaksujen nosto on erittäin suuri, ja sen vaikutukset olisivat rajut. Pienimmillä elintarvikeyrittäjillä 5 000 – 10 000 euron vuosittainen valvontamaksukulu johtaisi pohdintaan, kannattaako yritystoimintaa enää jatkaa. Valvontamaksujen tason tulisi mieluummin kannustaa yrittäjiä laadukkaaseen toimintaan. Jos esitykset toteutetaan, käy päinvastoin.
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi