YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

7.8.2020 klo 15:27
Uutinen

Uuselintarvike odotti hyväksyntää 2,5 vuotta – Suomalaisen yrityksen juoma lupailee helpotusta krapulaan

Suomalaisyrityksen juoman on tarkoitus helpottaa krapulaa. Juoman myynti on käynnistynyt Amerikassa ja käynnistymässä Venäjällä. EU:ssa pitkittynyt lupakäsittely on turhauttanut yrittäjiä.

Yhdelle juoman vaikuttavista osista, japanilaisen rusinapuun kaarnasta uutettavalle antioksidantti dihydromyrisetiinille ei ole aiemmin haettu lupaa elintarvikekäyttöön EU:ssa. Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto on nyt hyväksynyt juoman raaka-aineen elintarvikekäyttöön. Elintarvikekäyttö edellyttää vielä lopullisen hyväksynnän Euroopan unionilta.

Joulukuussa 2018 perustetun Health Hack Labs Oy:n juomassaan käyttämän antioksidantin lupakäsittely vei 2,5 vuotta. Lupahakemuksen virastoon jätti ruotsalainen yritys, joka kerää kyseistä japanilaisen rusinapuun kaarnaa. Health Hack Labs Oy:n hallituksen puheenjohtaja John Niemen mukaan tieteellinen tutkimus kyseisellä flavonoidilla aloitettiin vuonna 1984.

Juoma on yhdistelmä rohdoskasveja ja vitamiineja.

– Virastoon on lähetetty neljä kertaa toksikologisia selvityksiä. Elintarviketurvallisuusvirasto on tehnyt kliinisiä ihmiskokeita ja myös toksikologisia testejä. Syytän ja kiitän EU:ta yhtä aikaa, jos kasvin osa olisi ollut hyväksytty jo aiemmin, meillä ei olisi niin laajaa tietoa tästä flavonoidista.

Ennen vuotta 2007 EU:n alueella olevat elintarvikkeet hyväksyttiin automaattisesti, sen jälkeen sisämarkkinoille tulleista elintarvikkeista ja hyväksytyistä sellaisista puhutaan uuselintarvikkeina.

Absurdi tilanne: EU:ssa tuotetta ei saa myydä, mutta Amerikasta käsin voi myydä Eurooppaan

EU:ssa pitkittynyt lupakäsittely turhautti yrittäjiä, sillä raaka-aineena käytetty japanilaisen rusinapuun (Hovenia Dulcis) kaarna on perinteinen ainesosa aasialaisessa lääketieteessä.

– Tilanne on sama kuin heinäsirkkojen elintarvikekäytössä vielä muutama vuosi sitten. Tuotetta saa tuoda maahan, pitää hallussa, syödä ja myydä koristekäyttöön. Mutta emme saa sitä markkinoida tai myydä elintarvikkeena, sanoo John Niemi.

Niemi kiinnostui krapulaa helpottavista rohdoista 6-7 vuotta sitten. Kilpaurheilutaustansa vuoksi hän oli käyttänyt paljon ravintolisiä. Yliopistolla työskennellessään hän pääsi tiedon äärelle, ja lopulta tilasi kotiinsa rohdoskasveja ympäri maailmaa.

– Tuotteen kehittämis- ja testaamistyötä on tehty täysillä puolitoista vuotta. Kaikki on tähdännyt siihen, että saamme myyntituloja tuotekehityksen maksamiseen jo tänä vuonna, Niemi sanoo.

John Niemen mukaan tilanne on absurdi: EU:ssa tuotetta ei saa myydä EU:n kansalaisille, mutta USA:sta käsin sitä saa myydä myös EU:n kansalaisille.

Millaisia terveysväittämiä eri maanosissa saa esittää?

EU:ssa lainsäädäntö säätelee yhteisiä pelisääntöjä siitä, minkälaisia väitteitä elintarvikkeista saa esittää.

– Jenkeissä saamme suoraan sanoa, että voit välttää krapulan kokonaan juomalla FixU-drinkin. EU:ssa meidän pitää olla varovaisia, vaikka juoma auttaa krapulaan, emme saa markkinoida sitä sillä tavalla. Toki on hyvä, että Euroopassa on varovaisuutta terveysväittämien suhteen.

Myynti Venäjällä on alkamassa elokuussa maan suurimman verkkokauppaportaali ozon.ru kautta. Yritys ei ole vielä käynnistänyt markkinointia Venäjällä. Niemen käsitys on, että markkinointi on hiukan EU:ta vapaampaa terveysväittämien suhteen.

Tuote on kehitetty yhteistyössä itävaltalaisen juomavalmistaja Beverage Scouts Gmbh:n kanssa.

– Emme halunneet lähteä raskaisiin investointeihin ennen kuin näemme, että markkina on valmis tuotteellemme, Niemi kertoo.

Amerikassa Health Hack Labs Oy:n Fixu Drink hakee rahoitusta 12. elokuuta päättyvällä Indiegogo-joukkorahoituskampanjalla. Amerikassa myynnin hoitaa paikallinen kumppaniyritys.

– Olemme huomanneet, että tuotteen lanseeraaminen Amerikassa vaatisi pienen 6-numeroisen summan.

Yritys keskittyy nyt Suomen, Venäjän ja Euroopan markkinoihin.

Kuva: Health Hack Labs, kuvassa Health Hack Labs Oy:n John Niemi

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi