26.4.2023 klo 14:23
Uutinen

Uusi normaali?

Perheyrittäjyyttä on itselläni takana 23 vuotta. Vuonna 2020 Suomen kohtasi korona, joka laittoi osan meistä polvilleen. Korona teki pahaa jälkeä ja kaatoi yrityksiä. Suomen hallitus antoi koronatukia ja elvytti. Elvytti avokätisesti niitäkin kenellä siihen ei ollut mitään tarvetta ja vahvoilla taseilla olevat yritykset nostivat koronatukia. Joillakin yrityksillä heräsi tosin tunne, että onko tämä oikein ja ne palauttivat saatuja tukia takaisin.

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022 ja polttoaineiden ja muiden käyttötavaroiden hinnat alkoivat nousta; ja inflaatio juoksee ja pitää varpaillaan. Minulla on semmoinen tunne, että kaksi isoa kaupan alan toimijaa hyödyntävät nyt hinnan nostoja kaikkiin tuoteryhmiin surutta ja häpeilemättä. Laskeeko korkea ruuan hinta, kun elämä palautuu ”normaaliin”?

Voin sanoa, että olen aina ollut jonkin asteen Sauli Niinistö -fani. Nyt Ukrainan sodan alettua ja historiallisen Naton-jäsenyyden johdosta Saulin pisteet ovat tapissa. Parempaa neuvottelijaa ja Suomen lähettilästä tästä maasta ei löydy. Saulille pitäisi antaa jatkokausi.

Kevään eduskuntavaaleista tuli mielenkiintoisimmat aikoihin ja puheenjohtajien vaaliväittelyt olivat parasta viihdettä, vieläpä Prime time -aikaan.

Toivottavasti saamme omia kansalaisia jatkossa paremmin työllistettyä avoinna oleviin työpaikkoihin.  Mitä enemmän nuoremme tekevät töitä, sitä vähemmän meillä on mielen-terveysongelmia ja muita lieveilmiöitä, joita kotona istumisesta seuraa. Tämä siis pätee kaikenikäisiin. Ihminen on luotu liikkumaan ja olemaan toisten kanssa, on tärkeää tuntea, että pärjää omillaan. Järjestelmä on ajanut osaa ihmisistä siihen tilaan, että ei mun tarvii jos mä en viitsi. Tämä voi periytyä sukupolvilta toiselle ja se maksaa taas lisää niille, jotka yrittävät hoitaa oman osuutensa hyvinvoivasta Suomesta. Kannustetaan tekemään työtä, vaikka se ei olisikaan juuri se oman toiveen ykköspesti.

Hyvää kevättä kaikille Yrittäjille ja yrittäjähenkisille

Jari Parviainen
hallituksen jäsen
Lohjan Yrittäjät ry