YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Kuva: Getty Images
24.10.2024 klo 08:46
Uutinen

Uusi opas auttaa työturvallisuuslain soveltamisessa työpaikoilla

Työterveyslaitos on julkaissut maksuttoman verkko-oppaan helpottamaan työturvallisuuslain soveltamista työpaikoilla.

Asiantuntijatyönä rakennettu opas tarjoaa käytännönläheistä tulkinta-apua päivittyviin lakipykäliin.

– Helppolukuinen, maksuton verkko-opas tulee tarpeeseen, koska työturvallisuuslakia sovelletaan lähes kaikissa tilanteissa, joissa tehdään työtä. Lakipykälien tulkinta on ollut työturvallisuusasiantuntijoillekin vaativaa. Opas tarjoaa ohjeita ja käytäntöjä, Työterveyslaitoksen (TTL) tiedotteessa todetaan.

Uusi opas julkaistaan osissa, ja sisältöä päivitetään tarvittaessa. Alkuun opas kattaa työturvallisuuslain neljä keskeistä pykälää.

Oppaan olennaista antia työpaikoille ovat pykälien ymmärtämistä helpottavat soveltamisosat.

– Käytännönläheiset ohjeet avaavat työturvallisuuslain perimmäistä tarkoitusta. Ohjeisiin tutustuminen auttaa työpaikkoja tekemään toimia työturvallisuuden kehittämiseksi, Työterveyslaitoksen työturvallisuusyksikön johtaja Tommi Alanko arvioi tiedotteessa.

– Toivon, että opas otetaan työpaikoilla vastaan työturvallisuuden tietopankkina, jonka kautta löytyy sitten lisää tietoa. Opas hyödyttää kaikkia työturvallisuusasiantuntijoita ja työturvallisuusorganisaatioita, Alanko jatkaa.

Työturvallisuuslain soveltamisoppaan ovat laatineet TTL:n sekä sosiaali- ja terveysministeriön asiantuntijat. Pohjana on hyödynnetty aiemmin monilla työpaikoilla käytettyä maksullista opaskirjaa, joka kuitenkin on vanhentunut sitä mukaa, kun työturvallisuuslakia on päivitetty.

– Lisäksi olemme kuulleet työelämän asiantuntijoita. Sidosryhmäpaneeli on kommentoinut oppaan ohjeita ja auttanut löytämään hyviä käytäntöjä. Ne hyödyttävät lukuisia työpaikkoja, Alanko kiittää.

Opasta päivitetään muutama pykälä kerrallaan. Ensin julkaistut sivut kattavat työturvallisuuslaista neljä pykälää, jotka käsittelevät työnantajan yleistä huolehtimisvelvoitetta, työn vaarojen selvittämistä ja arviointia, työntekijälle annettavaa opetusta ja ohjausta sekä työnantajan sijaista.

Tutustu oppaaseen tästä.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus