YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Uusi parempi normaali
Ei turhaan palata vanhaan normaaliin vaan otetaan opiksi ja luodaan kriisin kautta uusi, parempi normaali.
Kaikki odottavat, että koronasta päästään palaamaan normaaliin, mutta onko normaali oikeasti tavoittelemisen arvoinen tila? Kriisi on perinteisesti paikka uudistua, kehittyä tai aloittaa jokin asia täysin puhtaalta pöydältä. Heitämmekö tämän mahdollisuuden roskakoriin siksi, että olemme jumittuneet vanhoihin toimintamalleihin? Uuden keksiminen ei ole helppoa, mutta vanhojen huonojen tapojen tunnistamisen on. Muistellaanpa siis hetki normaalia.
Aamuruuhkassa liukkaassa pakkaskelissä jonossa töihin ajaminen. Yksi kiroileva ihminen per auto. Työpaikalla tiedossa kahdeksan tuntia kannettavan tietokoneen tuijottamista. Sitten uusitaan kollektiivinen ruuhkakokemus toiseen suuntaan. Yllättävän moni on huomannut pystyvänsä tekemään töitä etänä. Yhteisesti toimistoille kokoontumisessa on kyllä etunsa – ideat sinkoilevat keskusteluissa paremmin kuin etäyhteydellä, ja työkavereiden kanssa pääsee helpommin juttelemaan päivänpolttavista aiheista. Varsinaisen toteuttavan työn voi kuitenkin tehdä tutkitusti tehokkaammin etänä. Pidetään tästä kiinni. Samalla säästämme työmatkakustannuksissa, luontoa liikenteen vähentyessä ja yrityksetkin voivat tiivistää toimitilojaan pienempään kokoluokkaan.
Viikonloppuna perheen sullominen autoon ja matkaaminen ostoskeskukseen noin miljoonan muun ihmisen kanssa. Kyynärpäät edellä ähistään alehyllyjen välissä ja vietetään perheenkeskeistä laatuaikaa pääasiassa jonottamalla kassalta toiselle. Välillä käydään syömässä kouluruokalan kokoisessa ravintolassa, jossa saa hyvällä onnella taas jonottaa paitsi istumapaikkaa niin myös ruokaa ja laskua. Kotikaupungin liikkeissä saa henkilökohtaista palvelua yleensä jonottamatta ja ruoankin voi nauttia vähemmän korvia huumaavassa miljöössä, jopa kävelymatkan päässä kotoa. Olisiko jatkossakin fiksumpaa ostaa Koskista?
Entä ruokakaupassa käyminen ennen vanhaan? Oli sitten flunssa tai vatsatauti niin lähikauppaan mennään rohkeasti aivastelemaan ja käsiä pesemättä näppituntumalla tuotteita valitsemaan. Kassahenkilöä toki tervehditään iloisesti rykien. Mitä jos jatkossakin huolehdittaisiin aina käsihygieniasta ja flunssaoireisena käytettäisiin rohkeasti maskia ihmisten ilmoilla? Ei siis palata vanhaan normaaliin vaan otetaan opiksi ja luodaan kriisin kautta uusi, parempi normaali.
Turvallisempaa kevättä toivottaen,
Matti Lintula
Puheenjohtaja
Valkeakosken Yrittäjät
Julkaistu Valkeakosken Sanomissa 16.3.2021