YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

25.9.2024 klo 09:32
Uutinen

Uusi rahoitusmahdollisuus mikroyrittäjille – Finnveralta lainaa uusiin avauksiin ja investointeihin

Finnveran mikroyrityksille suunnattu laina on tarkoitettu 1–9 henkilöä työllistävien yritysten kasvun ja tuottavuuden parantamiseen ja on haettavissa rajoitetun ajan 1.10.2024–31.3.2025. Uudella lainatuotteella Finnvera haluaa tukea uusien kasvuyritysten syntymistä. Lainaa voi hakea millä tahansa yhtiömuodolla (pl. osuuskunnat ja säätiöt) eli laina soveltuu myös toiminimiyrittäjälle.

Hakuohjeet

1. Tutustu lainaehtoihin.

2. Täytä rahoituksen vaikuttavuus -lomake (pdf).

3. Palauta lomake rahoitushakemuksen liitteenä Finnveran sähköisessä asiointipalvelussa 1.10.2024 alkaen ja viimeistään 31.3.2025.

Finnvera vastaa pk-yritysbarometrin esiin nostamaan haasteeseen – pienten yritysten kasvu- ja investointihalukkuus saatava nousuun

Suomen Yrittäjien tuore pk-yritysbarometri kertoo, että yhä useampi yritys ei ole saanut tai hakenut lainaa, vaikka olisi sitä tarvinnut. Vuoden 2021 keväällä tällaisten yritysten osuus oli 25 prosenttia, vuoden 2024 syksyllä jo 43 prosenttia. Pirkanmaan Yrittäjät kirjoitti aiheesta vastikään täällä.

– Seuraamme aktiivisesti Suomen Yrittäjien kaksi kertaa vuodessa julkaisemaa pk-yritysbarometria, Finnveran Sisä-Suomen aluejohtaja Kari Hytönen sanoo.

Vaikea lainansaanti on lykännyt yritysten investointeja tai pahimmassa tapauksessa torpannut ne kokonaan. Mikroyritysten uusi lainatuote on haettavissa rajoitetun ajan 1.10.2024–31.3.2025. Uuden lainatuotteen vaikutuksia seurataan laina-aikana ja hakija sitoutuu toimittamaan pyydetyt tiedot Finnveralle.

– Mikroyritysten rahoituksen saanti on selkeästi vaikeutunut ja suomalaiset mikroyritykset saavat pohjoismaisia vertaisiaan heikommin rahoitusta. Finnvera haluaa muuttaa tilanteen. Tutkimme samalla uuden rahoitusinstrumentin vaikuttavuutta, Hytönen jatkaa.

Millaisiin hankkeisiin laina sopii?

Laina on tarkoitettu alle 10 henkeä työllistävälle yritykselle, jonka vuosiliikevaihto tai taseen loppusumma on enintään 2 miljoonaa (EU:n mikroyritys määritelmä). Laina soveltuu kaikille yhtiömuodoille poislukien osuuskunnat ja säätiöt. Lainaa voi siis hakea myös toiminimiyrittäjä.

Lainaa myönnetään mikroyrityksen kasvua, tuottavuutta tai kilpailukykyä edistäviin, tavanomaisesta toiminnasta poikkeaviin uusiin rahoitustarpeisiin kuten:

  • Uuden työntekijän palkkaaminen
  • uuden toimipisteen avaaminen
  • uudet isommat ja/tai paremmat toimitilat
  • investoinnit koneisiin ja/tai kalustoon
  • liiketoiminnan laajentaminen, kehittäminen, uudistaminen kuten uudet tuote-/palvelulanseeraukset
  • liiketoiminnan digitalisointi.

Laina voidaan myöntää yritykselle, jolla on takanaan vähintään yksi tilikausi ja tilikaudelta on saatavilla vahvistettu tilinpäätös. Hakijaksi soveltuu myös yksinyrittäjä.

Mihin lainaa ei myönnetä?

  • Yrityksellä ei saa olla maksuhäiriöitä
  • omistajilla tai vastuuhenkilöillä ei saa olla maksuhäiriöitä
  • Suomen Asiakastiedon Rating Alfa -luokituksen mukainen riskiluokka vähintään A
  • yrityksellä arvioidaan olevan riittävä velan takaisinmaksukyky sekä edellytykset jatkuvaan kannattavaan liiketoimintaan
  • taseen oma pääoma ei saa olla negatiivinen viimeksi vahvistetussa tilinpäätöksessä
  • laina ei sovellu osuuskunnille eikä säätiöille
  • rahoitus ei sovellu vientihankkeeseen, mutta muuhun kansainvälistymiseen sitä on mahdollista hakea.

Omarahoitusosuutta ei edellytetä – lainan määrä on 20 000–50 000 euroa

Lainan yläraja on 50 000 euroa ja alaraja 20 000 euroa. Lainahakemusten käsittelyssä arvioidaan yrityksen takaisinmaksukykyä ja sitä, onko yrityksellä edellytyksiä kannattavaan liiketoimintaa. Rahoitusta voi hakea yritys, jolla on takanaan vähintään yksi kokonainen tilikausi.

Laina-aika on enintään 5 vuotta. Laina-ajan alkuun voidaan myöntää enintään 1 vuoden lyhennysvapaa.

Muuta huomoitavaa

Vakuus

Finnvera edellyttää hakevan yrityksen pääosakkailta omavelkaisia erityistakauksia, joissa takaajan vastuu on rajattu euromääräiseen ylärajaan. Lainan myöntöhetkellä takausten tulee kattaa 20 % lainan määrästä. Omavelkaisen takauksen vähimmäismäärä on 3 000 euroa.

Lainan korko

Korko on kuuden kuukauden euribor + marginaali 4,5 % p.a.
Lainasta peritään myös 1,5 % toimitusmaksu lainan noston yhteydessä.

Finnvera maksuton rahoitusneuvonta

Puhelin 029 460 2580 (arkisin 9.00–16.15)
Sähköposti asiakaspalvelu@finnvera.fi

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Eija Ranua