YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

5.4.2019 klo 11:30
Uutinen

Uusi startup-yrittäjän lupa kiinnosti erityisesti teknologiaosaajia EU:n ulkopuolelta

Maahanmuuttovirasto myönsi 23 startup-yrittäjän oleskelulupaa vuoden aikana. EU:n ulkopuolelta tuleville hakijoille tarkoitettu lupa on kiinnostanut erityisesti teknologia-alan osaajia.

Business Finland ja Maahanmuuttovirasto käynnistivät EU:n ulkopuolisille startup-yrittäjille suunnatun oleskeluluvan haun vuosi sitten. Vuoden aikana Business Finland sai yli sata hakemusta, joista 34 sai myönteisen lausunnon. Maahanmuuttovirasto myönsi oleskeluluvan niistä 23 startup-yrittäjälle.

Oleskelulupa herätti kiinnostusta erityisesti teknologia-alan osaajissa. Oleskelulupaa on voinut hakea EU:n ulkopuolelta tuleva hakija, joka aikoo perustaa Suomeen startup-yrityksen. EU:n kansalaisille prosessi on yksinkertainen, startupin perustaminen Suomeen ei edellytä oleskelulupaa, ainoastaan rekisteröitymisen.

– Oleskelulupa edellyttää aina Business Finlandin myönteistä lausuntoa. Se arvioi yrityksen liiketoimintasuunnitelman ja sen, onko perustettavalla yrityksellä riittävä osaaminen sekä mahdollisuudet ja resurssit kansainväliseen kasvuun ja liiketoimintaan, sanoo asiantuntija Annamari Soikkeli Business Finlandista.

Myönteisen lausunnon jälkeen Maahanmuuttovirasto tekee päätöksen oleskeluluvasta.

– Hakijat ovat usein korkeakoulutettuja oman alansa ammattilaisia, kertoo Maahanmuuttoviraston tulosalueen johtaja Anna Hyppönen.

Soikkeli arvioi Suomen kiinnostavan muun muassa hyvien rahoitusmahdollisuuksien takia.

– Täällä on hyvät yksityiset ja julkiset rahoitusmahdollisuudet sekä startupeille tarjottavat palvelut. Myös hyvä elämänlaatu yrittäjille ja heidän perheilleen kiinnostaa, Soikkeli sanoo.

Eniten Venäjältä ja Kiinasta

Hakemuksia tuli eri puolilta maailmaa, eniten Venäjältä (37), Kiinasta (10) ja Iranista (9). Joukossa on sekä yhden hengen yrittäjiä, joilla ei vielä ole edellytyksiä saada positiivista lausuntoa, että tiimejä, joilla on jo laaja kokemus yritysmaailmasta ja liiketoimintasuunnitelmat pitkällä.

– Yli puolet hakemusten liiketoimintaideoista liittyy digitaalisiin palveluihin tai ohjelmistoihin. Näillä aloilla liikkeellelähtö on helpompaa ja skaalautuvampaa eikä isoja investointeja välttämättä tarvita, Soikkeli kertoo.

Hakemuksia on tullut myös Suomessa olevilta kansainvälisiltä tutkijoilta, jotka haluavat perustaa yrityksen tutkimuksen pohjalta syntyneen idean kaupallistamiseen.

Suomeen perustettu kansainvälinen startup-yritys voi hakea myös 50 000 euron rahoitusta Business Finlandilta liiketoimintansa kehittämiseen. Kriteereinä käytetään samoja innovatiivisuuden ja kansainvälisen kasvun edellytyksiä kuin suomalaistenkin perustamilta yrityksiltä.

Suomen lisäksi myös monilla muilla mailla on käytössään startup-yrittäjille tarkoitettuja oleskelulupia sekä rahoitus- ja palvelukokonaisuuksia.

– Kansainvälisistä osaajista ja startup-yrittäjistä käydään kovaa kilpailua eri maiden välillä. Tavoite on, että startup-lupa saa lisää tunnettuutta tulevina vuosina ja hakijoita tulee lisää, Soikkeli korostaa.

Hakijalle myönnetään yleensä oleskelulupa kahdeksi vuodeksi. Jos startup-yrittäjyys jatkuu, jatkolupaa voi hakea samalla perusteella.

Ohjeita oleskeluluvan hakemiseen on Maahanmuuttoviraston verkkosivuilla. Business Finland on hiljattain lanseerannut Startup Kit -palvelukokonaisuuden ja tekee yhteistyötä muun muassa. Slushin kanssa.

toimitus (at) yrittajat.fi

Kuva: Getty Images