YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Rahoitusassistentti Juulia Hautamäki (vas.) ja konttorinjohtaja Outi Parviainen palvelevat asiakkaita OmaSp:n Hämeenlinnan ja Riihimäen konttoreissa.

Uusi yrittäjyys kumpuaa uudesta sukupolvesta – rahoituskumppanilla ja yritysneuvonnalla vastuullinen rooli

20 vuotta pankkialalla työskennellyt OmaSp:n konttorinjohtaja Outi Parviainen on noteerannut markkinakriisien keskelläkin nuoren sukupolven kasvanutta asennetta ja kiinnostusta yrittäjyyttä kohtaan. Aina löytyy niitä, jotka haluavat päättää tekemisistään ja onnistumisistaan viivan alle.

– Nykyään tietoa saa helpommin ja yrityksen juridinen perustaminenkin käy varsin sujuvasti. Kevytyrittäjyys tai keikkatyöt ovat olleet monelle ponnahduslauta täysipäiväinen yrittäjyyteen. Yhteiskunta on onneksi ollut kehityksessä mukana, kiittelee Parviainen.

Hämeen Uusyrityskeskuksen toimitusjohtaja Antti Mikkola toteaa, että kun yritysten nettomäärä on ollun muutaman vuoden ajan vahvassa kasvussa, niin vuonna 2024 kasvuvauhti loiveni selkeästi.
– Konkurssien määrä on valitettavasti lisääntynyt ja moni pienikin toiminimiyritys on lopettanut vapaaehtoisesti. Lisäksi PRH on lakkauttanut ei-aktiivisia yrityksiä.

Tilastonotkahduksesta huolimatta Mikkolalla on hyvä usko tulevaisuuteen. Hän kertoo havainneensa positiivisen tekijän, millä nuori sukupolvi erottuu aikaisemmista.
– Nuorilla tuntuu olevan enemmän rohkeutta aloittaa ja halua miettiä yrittämisen tärkeintä kysymystä: ”Miksi asiakas ostaisi minulta?” Rakkaus lajiin ja omaan tuotteeseen ei enää riitä, kuvailee Mikkola.

Mitä yrittäjä odottaa ja saa pankilta?

Uudelle yritykselle ensimmäisiä välttämättömiä asioita on pankkitilin avaaminen. Outi Parviainen kertoo, että niin kyselyt kuin yritystilin avaukset ovat viime vuosina kasvaneet.
– Pidämme ovemme auki mahdollisimman matalalla kynnyksellä ja henkilökohtaisesti kohdaten. Pankissamme voimme hoitaa yrittäjän yritys- ja yksityisasiat saman yhteyshenkilön kautta tarvitsematta varata aikoja eri osastoille, muistuttaa Parviainen.

Omaa liikeideaa kannattaa sparrata asiantuntijoiden kanssa, koska siinä vaiheessa taksamittari ei vielä raksuta. Keskusteluissa Uusyrityskeskuksen ja valitsemansa pankin kanssa yrittäjä pystyy koeponnistamaan vahvempaa astinlautaa toimintansa aloittamiselle.
– Aidosti potentiaalia osoittava liiketoimintasuunnitelma vaikuttaa kantaamme puoltaa ja myöntää rahoitusta. Todennäköisimmin suosittelisin uudelle yrittäjälle Finnveran valtiontakausta, mitä pankki on ollut mukana puoltamassa. Rahoitusta voi toki hakea omillakin reaalivakuuksilla.

Luottamus talouteen heilahtelee – huoli jarruttaa kuluttamista

Pitkään kestänyt nollakorkojen kauden päättyminen yllätti pahanpäiväisesti niin kotitalouksia kuin yrityksiä. Talousasiantuntijat ja media ovat optimistisia sen suhteen, että laskeva korko, työmarkkinaneuvottelut ja inflaation hidastuminen alkaisivat kuitenkin tänä vuonna kasvattaa ostovoimaa.
– Viime vuodet ovat olleet monelle shokkihoitoa ja stressitesti. Asuntomarkkinoiden virkoaminen olisi yksi iso moottori, joka pyöräyttäisi kansantalouden käyntiin. Kasvava ostovoima toisi välittömästi positiivisen sykäyksen yrittäjäsektorille.

Vastuullisempia yrittäjiä, vastuullisempia tekoja

Yritysvastuusta on rummutettu jo vuosikausia. Vuonna 2024 EU:ssa voimaan astuneen yritysten kestävyysraportointia koskeva direktiivi (CSRD) muuttaa yritysten tiedonantovaatimuksia. Aluksi se koskee vain suuryrityksiä, mutta tullee toimintatapana heijastumaan pienempiinkin yrityksiin.
– Emme suoranaisesti pk-yrityksiltä velvoita mitään dokumentoitua vastuullisuusohjelmaa, joskin saatamme erityistapauksissa pyytää taustaselvityksiä. Sijoituskohteissamme kiinnitämme erityistä huomiota tiettyihin toimialoihin, kuten aseteollisuus, aikuisviihde ja halpatyövoimaa käyttävät yhtiöt. Vastuullisuus näkyy myös pitkinä asiakassuhteina ja korkeana asiakastyytyväisyytenä, kuten myös työnantajan näkökulmasta pitkinä työsuhteina ja korkeana henkilöstötyytyväisyytenä, painottaa Outi Parviainen.

Teksti ja kuva: Pasi Nuutinen

Hämeenlinnan Yrittäjät