Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Uusien autojen myynti matelee edelleen
Tänä vuonna ensirekisteröidyistä henkilöautoista hieman alle 27 prosenttia on ollut täyssähköautoja ja noin 20 prosenttia ladattavia hybridejä. Kuva: Getty Images

Uusien autojen myynti matelee yhä – Autoala esittää Ruotsin mallin mukaista kierrätyspalkkiota

Alkuvuoden aikana on rekisteröity 50 905 uutta henkilöautoa, mikä on noin 17 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden tammi-elokuussa.

Autokannan uusiutuminen on Autoalan tiedotuskeskuksen mukaan hidastumassa selvästi. Uusien autojen tilaukset ovat jääneet kuluvana vuonna hieman yli kolmanneksen pitkän aikavälin keskiarvosta. Tänä vuonna henkilöautojen ensirekisteröintien määrän arvioidaan jäävän 75 000 autoon, mikä on vähemmän kuin kertaakaan yli 30 vuoteen.

Elokuussa rekisteröitiin 6 548 uutta henkilöautoa, mikä on 16,3 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden elokuussa. Alkuvuoden aikana on rekisteröity 50 905 uutta henkilöautoa, mikä on noin 17 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden tammi-elokuussa. Rekisteröintien määrä on jäänyt lähes neljänneksen tammi-elokuun viiden vuoden keskiarvoa alemmas.

Uusien autojen ensirekisteröintien määrä vähentää myös valtion autoverotuloja. Valtiovarainministeriön arvion mukaan autoverotuloa arvioidaan tänä vuonna kertyvän uusista henkilö- ja pakettiautoista lähes 250 miljoonaa euroa. Autoalan arvion mukaan määrä on jäämässä noin 10 prosenttia tätä alemmas, sillä uusien autojen ensirekisteröintien jää selvästi budjetissa arvioitua 82 000 henkilöauton lukemaa alemmas.

– Uusien autojen kysynnän elvytykseen nopein toimi on kierrätyspalkkiokampanja, josta on saatu hyviä kokemuksia muun muassa vuosina 2015 ja 2018. Kierrätyspalkkio lisää valtion tuloja, sillä palkkion seurauksena kasvavat auto- ja arvonlisäverotulot lisäävät valtion tuloja enemmän kuin palkkioiden edellyttämä tuki, Autotuojat ja -teollisuus ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio sanoo.

Autoala esittää budjettiriiheen kierrätyspalkkiota, jollainen käynnistyi Ruotsissa elokuussa. Autoalan arvion mukaan alle vuoden mittaisen kierrätyspalkkiokampanjan aikana hankittaisiin yhteensä lähes 11 000 uutta autoa.

Alkuvuoden aikana käytettyjä autoja on autoliikkeissä myyty noin kuusi prosenttia viime vuotta enemmän.

Bensiiniautojen osuus kasvussa

Elokuun rekisteröinnit eivät Autoalan mukaan tuoneet suuria muutoksia käyttövoimien jakaumaan. Tänä vuonna ensirekisteröidyistä henkilöautoista hieman alle 27 prosenttia on ollut täyssähköautoja ja noin 20 prosenttia ladattavia hybridejä. Bensiiniautojen osuus alkuvuoden ensirekisteröinneistä ollut noin 47 prosenttia ja dieselautojen noin kuusi prosenttia. Bensiiniautojen osuus on hieman kasvanut viime vuoteen nähden ja täyssähköautojen vastaavasti pienentynyt.

Alkuvuoden aikana käytettyjä autoja on autoliikkeissä myyty noin kuusi prosenttia viime vuotta enemmän. Käytettyjen henkilöautojen kauppa jatkoi autoliikkeissä kasvuaan elokuussa. Käytettyjä henkilöautoja myytiin autoliikkeistä noin 1,8 prosenttia viime vuoden elokuuta enemmän.

– Autoliikkeiden vaihtoautokaupan kasvusuunta alkoi jo vuoden 2023 alussa ja sen ennakoidaan jatkuvan myös syksyn ja talven ajan. Uuden auton kauppa reagoi hitaammin talouden muutoksiin kuin vaihtoautokauppa. Käytettyjen autojen kaupassa hinnat eivät kysynnän kasvusta huolimatta ole kääntyneet kasvuun. Kilpailu käytettyjen autojen markkinalla on kiristynyt selvästi kuluvan vuoden aikana, Autoalan Keskusliiton toimitusjohtaja Tero Lausala kertoo.

Laskua pakettiautojen rekisteröinneissä

Uusia pakettiautoja rekisteröitiin heinäkuussa 965 kappaletta, mikä on 0,8 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden elokuussa. Pakettiautojen ensirekisteröntien määrä tammi-elokuussa oli 7,1 prosenttia vähemmän kuin vastaavana ajankohtana viime vuonna. Pakettiautojen rekisteröinnit ovat alkuvuonna jääneet noin viidenneksen viiden viime vuoden keskiarvoa alemmas.

Uusia kuorma-autoja on tänä vuonna ensirekisteröity 2 437. Määrä on noin 17 prosenttia viime vuoden tammi-elokuuta suurempi.

Viime vuoden elokuussa ensirekisteröitiin yli kaksi kertaa normaalia enemmän kuorma-autoja. Taustalla oli kuorma-autoille elokuussa 2023 voimaan astunut uusi digitaalista ajopiirturia koskeva vaatimus. Piirturien saatavuusongelmien takia kuorma-autojen ensirekisteröintejä jouduttiin aikaistamaan, jolloin loppuvuoden 2023 rekisteröinnit painottuivat elokuulle. Yli 16 tonnin painoluokan kuorma-autoja on alkuvuoden aikana ensirekisteröity 1 890, mikä on 13,2 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna. 

Tilastojen mukaan uusia linja-autoja rekisteröitiin tammi-elokuussa 445 kappaletta, mikä on yli kaksi kertaa enemmän kuin tammi-elokuun rekisteröintimäärä viiden viime vuoden aikana keskimäärin. Alkuvuonna rekisteröidyistä linja-autoista noin 60 prosenttia on kaupunkiliikenteen sähköbusseja ja noin kolmannes pieniä dieselkäyttöisiä kokonaismassaltaan alle kahdeksan tonnin linja-autoja.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus