12.5.2021 klo 08:31
Uutinen

Uusien hallituslaisten esittely: Paola Guerrero de Cohen, Ainoa Winery

Paola on kotoisin Ecuadorista. Hän muutti sisarensa perässä Yhdysvaltojen Massachusettsiin vuonna 1992. Hän opiskeli yliopistossa taloushallintoa. Massachusettsissa vierähti 16 vuotta ennen Suomeen muuttoa. Yliopistosta valmistumisen jälkeen Paola on työskennellyt mm pankissa ja tehnyt taloushallinto- ja kirjanpitotehtäviä eri yrityksissä. Pian Yhdysvaltoihin muuton jälkeen Paola tapasi tulevan miehensä Davidin. Perheessä on kolme lasta, joista kaksi vanhinta ovat syntyneet Yhdysvalloissa ja nuorin Suomessa.

Mikä sitten sai perheen muuttamaan Suomeen? ”David on insinööri ja hänelle tarjoutui työpaikka hänen osaamisensa ja kokemuksensa takia. Hän suunnitteli PCR –laitteita ja vastaavaa kokemusta ei ollut Suomessa”, Paola kertoo. He asuivat ensin Espoossa 11 vuotta ja nyt perhe on asunut Lahdessa neljä vuotta. Paola ja miehensä David perustivat yrityksensä Ainoa Wineryn vuonna 2014. Työt yrityksessä jakautuvat siten, että David hoitaa viinituotannon ja Paola hoitaa kaiken muun, joihin siis kuuluvat hallinnolliset tehtävät, lainsäädäntö ja luvat sekä kaikki juoksevat asiat.

Viinintuotanto alkoi ensin harrastuksesta 20 vuotta sitten. Ensin he valmistivat viinejä viinirypäleistä. ”Tai David tykkäsi tehdä ja minä maistella” Paola heittää vitsiä. ”Kun muutimme Suomeen aloimme tehdä marjaviinejä.”

”Viinintuotantoala ei todellakaan ole helppo. Piti opiskella viinintuotanto ja lainsäädäntö. Koko ala sääntelyineen piti opiskella.” Paola kertoo yrityksen alkuajoista. ”Aloitimme vuokralaisina 8 vuotta sitten toisella viinitilalla ja teimme ensin pieniä eriä. Pikkuhiljaa olemme kasvaneet.”

Paola ja David löysivät Miekkiön tilan noin viisi vuotta sitten. Sijainti viinitilalle on loistava. ”Kaikista tärkein asia viinintuotannossa on puhdas vesi ja marjat. Täällä on maailman puhtain vesi sekä parhaimmat marjat.”

Alku ei ole kuitenkaan ollut helppo. ”Ensin vuonna 2019 valmistui suuri remontti, jonka jälkeen meillä piti olla suuret avajaiset”, David kertoo. ”Korona kuitenkin sotki kaiken.”

Nyt paikalla toimii viininvalmistamo ja pieni myymälä, jossa viinit ovat esillä. Hyllyt, värit ja valot on suunniteltu siten, että viinien oikea väri tulee esille. Kaikki harmoniassa keskenään.

Pariskunta on viihtynyt Miekkiössä hyvin. Suurena apuna kaikessa yritystoiminnassa on ollut Hollolan elinkeinopäällikkö Sarianna Vilander sekä Ladec. Molemmat saavat pariskunnalta vuolaat kiitokset.

Yrityksen ja tilan hoitaminen on vienyt viime vuosina pariskunnan ajan, joten vakituisille harrastuksille ei juurikaan ole jäänyt aikaa. ”Käymme yhdessä kävelyillä lasten ja lemmikkien, pupun ja kissan, kanssa.” David kertoo harrastavansa lasten kuljetusta ja kokkausta, Paola vierailee joka toinen viikko Helsingissä hoitamassa siskonpojan pientä lasta. Lisäksi hän opettelee hoitamaan mehiläisiä.