YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Yrityslähestymiskiellon valmistelu etenee
Suomen Yrittäjien asiantuntija huomauttaa, että uhkaavasti ja väkivaltaisesti käyttäytyvät asiakkaat ovat vaaraksi paitsi yrittäjälle, myös henkilökunnalle ja asiakkaille. Kuva: Getty Images

“Vaaraksi myös asiakkaille” – Häirintä ja uhkailu lisääntyvät kaupoissa, yrityslähestymiskielto etenee

Yrityslähestymiskielto olisi Yrittäjien asiantuntijan mukaan hyödyksi tilanteissa, joissa sama henkilö aiheuttaa uhkatilanteita.

Oikeusministeriö jatkaa yrityslähestymiskiellon toteuttamisvaihtoehtojen selvittämistä. Yrityslähestymiskiellolla tarkoitetaan pääsykieltoa yrityksen tiloihin häiriökäyttäytymisen takia.

Suomen Yrittäjien lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivonen pitää yrityslähestymiskiellon etenemistä tärkeänä yritysten kannalta.

– Olemme saaneet kauppias-yrittäjiltä tietoomme, että häirintä, uhkailu ja näpistykset ovat lisääntyneet viime vuosina kaupoissa. Myös poliisin tilastot tukevat tätä.

Toivonen huomauttaa, että uhkaavasti ja väkivaltaisesti käyttäytyvät asiakkaat ovat vaaraksi paitsi yrittäjälle, myös henkilökunnalle ja asiakkaille.

– Tällä hetkellä pienellä työnantajalla ei ole tehokkaita työkaluja poistaa tai estää tällaisten henkilöiden pääsyä liikkeeseen. Sen vuoksi tarvitsemme Suomeen yrityslähestymiskieloa koskevaa sääntelyä.

”Kiellon rikkomista sanktioitava”

Pääministeri Petteri Orpon (kok) hallitusohjelmaan on kirjattu tarve arvioida nykyistä sääntelytilannetta ja selvitetty yrityslähestymiskiellon toteuttamisvaihtoehtoja. Valmistelua on tehty yhteistyössä työ-ja elinkeinoministeriön sekä sisäministeriön kanssa. Oikeusministeriö järjesti perjantaina keskustelutilaisuuteen, johon osallistuivat SOK, Kesko, PAM, EK, Suomen Yrittäjät, Erikoiskaupan liitto ETU ry, Kaupan liitto ja K-kauppiasliitto. Keskustelua käytiin muun muassa nykysääntelyn toimivuudesta sekä ongelmista, joita yrityslähestymiskiellolla ratkaistaisiin.

Pääministeri Orpon hallitusohjelmassa on kaksi yrityslähestymiskieltoa koskevaa kirjausta. Ensimmäisessä todetaan, että yrityslähestymiskielto otetaan käyttöön yritys- ja työturvallisuuden parantamiseksi. Toisessa kirjauksessa lähestymiskiellon hakeminen halutaan mahdollistaa yrityksille toistuvaa uhkaa tai häiriötä aiheuttavaa henkilöä kohtaan.

Yrityslähestymiskiellosta olisi Yrittäjien asiantuntijan mukaan hyötyä etenkin tilanteissa, joissa sama henkilö aiheuttaa toistuvasti uhkatilanteita liikkeessä.

– Yrityslähestymiskieltoa koskevan sääntelyn tulee olla sellaista, että sillä pystytään tehokkaasti estämään vakavat vaaratilanteet myymälöissä. Sen vuoksi kiellon antamisen tulee olla nopeaa ja tehokasta. Sen lisäksi kiellon rikkomisesta tulee sanktioida ja sen noudattamista on valvottava, Yrittäjien Tiina Toivonen sanoo.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen