Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Yrittäjä, muistitko tämän tärkeän vakuutuksen?
Yritystoiminnassa voi tulla eteen tilanteita, joissa sopimuskumppanin kanssa syntyy riita esimerkiksi siitä, mitä osapuolten välillä on sovittu. Kuva: Getty Images
5.9.2024 klo 09:29
Uutinen

Vaarallinen ilmiö yleistyy – Yrittäjä, muistitko tämän tärkeän vakuutuksen?

Varatuomarin mukaan yrityksen on tärkeä huolehtia oikeusturvavakuutuksen voimassaolosta.

Muun muassa pk-yritysten riita-asioita hoitava Lakiasiaintoimisto Juutilainen & Co Oy:n varatuomari (OTK) Jaana Juutilainen on huomannut viime aikoina valitettavan ilmiön. Yhä useampi riitatilanteeseen joutunut yritys ei ole varautunut erilaisiin riitatilanteisiin oikeusturvavakuutuksella.

Kyseessä on vakuutus, jolla vakuutuksen ottaja varautuu kuluihin, jotka aiheutuvat lakitoimiston kuluista riitatilanteessa.

– Oikeusturvavakuutuksen puuttuminen voi johtaa siihen, että yritys ei voi puolustautua aiheettomiakaan vaatimuksia vastaan. Laskun aiheetonkin reklamaatio saattaa johtaa siihen, että yritys ei voi periä saataviaan tai luopuu osasta laskuaan. Myös mahdolliset sopimusrikkomukset saatetaan painaa villaisella.

Varsinkin laskureklamaatiot ovat Juutilaisen mukaan lisääntyneet vuoden 2024 aikana. Samaan aikaan aiheettomat riitatilanteet ovat kasvussa.

– Ilmiö reklamaatioihin liittyen korostuu, jos toinen osapuoli on iso yritys, jolla on maksuvaraa tai jos toisella osapuolella on vakuutus. Työntekijäkin voi esittää vaatimuksia ilman kuluriskiä ammattiyhdistysliiton tuella. Vakuutus tuo yritykselle turvaa ja mahdollistaa omien oikeuksien puolustamisen.

Juutilaisen mukaan vakuutuksen puuttuminen on usein yllätys yrittäjälle itselleenkin.

– Asia voi tulla esiin riitatilanteessa, kun vastauksena oikeusturvaedun vahvistamishakemukseen tuleekin tieto vakuutuksen puuttumisesta.

“Jos yrityksellä ei ole voimassa olevaa oikeusturvavakuutusta, asianajo- ja oikeuskulut voivat tulla maksettavaksi yrityksen kassasta tai yrittäjän omasta pussista.”

Tiina Toivonen, Yrittäjät

Vertaile ehtoja

Yrittäjien asiantuntija Tiina Toivonen muistuttaa yrittäjiä oikeusturvavakuutuksen tärkeydestä. Yritystoiminnassa voi tulla eteen tilanteita, joissa sopimuskumppanin kanssa syntyy riita esimerkiksi siitä, mitä osapuolten välillä on sovittu. Riitä voi koskea myös työsuhdetta. Pahimmillaan riita voi edetä oikeuteen tai välimiesmenettelyyn, jolloin yrittäjä tarvitsee lainoppineen apua.

– Jos yrityksellä ei ole voimassa olevaa oikeusturvavakuutusta, asianajo- ja oikeuskulut voivat tulla maksettavaksi yrityksen kassasta tai yrittäjän omasta pussista. Oikeusturvavakuutuksella voi varautua myös mahdollisiin rikoksen ratkaisemisesta aiheutuviin lakikuluihin, Toivonen kertoo.

Yritykset eivät välttämättä aina ole tietoisia siitä, mitä vakuutuksia kyseiselle yritystoiminnalle on saatavilla. Toivonen kehottaakin yrityksiä tarkistamaan, että kaikki tarpeelliset vakuutukset on otettu.

– Oikeusturvavakuutus ei ole pakollinen vakuutus, mutta yrittäjän on hyvä tietoisesti arvioida sen tarpeellisuutta. Lisäksi on tärkeää huomata, että oikeusturvavakuutuksen ehdot voivat vaihdella vakuutusyhtiöiden välillä. On hyvä vertailla vakuutusten ehtoja eli sitä, missä tilanteissa vakuutus turvaa yritystoiminnasta aiheutuvia riskejä. Usein vakuutukseen liittyy omavastuu ja enimmäiskorvaus.

Vältä katkoksia vakuutuksen voimassaolossa

Fennian asiantuntija Artturi Mikkonen kertoo, että pienimmillään oikeusturvavakuutus korvaa lainopillisia palveluita 30 000 euron edestä. Vakuutusmäärä ja omavastuu sovitaan vakuutusta tehtäessä. Vakuutuksen hintaan vaikuttaa muun muassa toimiala, sillä joillakin toimialoilla riiteleminen on yleisempää.

Mikkosen mukaan useimmat pk-yritykset huolehtivat siitä, että oikeusturvavakuutus on voimassa.

– Pääsääntöisesti oikeusturvavakuutus myydään yhdessä tavallisten vastuuvakuutusten kanssa.

Ongelmia voi tulla, jos vakuutusta ei ole ostettu ennen kuin yritys päätyy syystä tai toisesta riitatilanteeseen.

– Jos esimerkiksi kahden yrityksen väliseen sopimukseen joudutaan palaamaan myöhemmin ja syntyy riita, vakuutus korvaa vain, jos se on astunut voimaan ennen kyseisen sopimuksen solmimista. Välillä eteen tulee tällaisia tilanteita, Mikkonen sanoo.

Jaana Juutilaisen mukaan osa yrityksistä on saattanut vahingossa päättää oikeusturvavakuutuksen ja vastuuvakuutuksen voimassaolon tietämättään tilanteessa, jossa vakuutukset on siirretty uuteen yhtiöön. Siirto on voinut aiheuttaa sen, että esimerkiksi oikeusturvavakuutus ei ole ollut hetkellisesti voimassa. Korvauspäätöksen kannalta on oleellista, että vakuutus on ollut voimassa ilman katkoksia.

– Teoriassa ongelmia voi tulla, jos vakuutuksen voimassaolossa on päivänkin katkos, Mikkonen kertoo.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen