YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Vaatekauppa sinnittelee ja uskoo ihmiseen
Kauppakeskuksessa on pelottavan rauhallista. Hämeenlinnan Goodmanissa toimiva miestenvaateliike Sentleman on pitänyt ovet kiinni 17.3. lähtien ja yrittäjä hoitaa yrityksen asioita kotoa käsin.
– Toiveikkaana odottelen – olisi kova halu lähteä töihin. Tällä hetkellä Sentlemanilla ei ole verkkokauppaa, mutta se on lähes valmiuksissa. Jonkin verran on vakioasiakkaiden kanssa sovittu yksityisiä tapaamisia liikkeessä. Myynti on lähes lamaantunut, kuvailee yrittäjä Sinikka Kiiskinen.
Kiiskinen ei ole heittänyt hanskoja tiskiin, vaan on aktiivisesti pyrkinyt turvaamaan yrityksen selviämistä. Yritystukien paperityöt ja taloudenhoito ovat pitäneet työssä kiinni, mutta leivän syrjään ei niillä ole päästy. Hän on saanut myönteisen päätöksen Finnveralta valtion tukemalle lainalle ja saanut 2000 euron yksinyrittäjätuen kaupungin elinkeinoyhtiön kautta.
– Henkilökohtaisia tuloja ei nyt ole, joten olen hakeutunut lisäksi työttömyysturvan piiriin. Yksinyrittäjän kaksitonninen ei ole tasapuolinen kaikille, sillä yritysten liikevaihdot ja tasearvot on niin erilaisia. Olen silti kiitollinen, koska oma tukipäätös tuli todella nopeasti Linnan Kehitys Oy:ltä ja rahat olivat tilillä jo samana päivänä. Monelle yksinyrittäjälle, joka haluaisi kehittää yritystään, ovat sopivat tukimuodot vähissä, koska esimerkiksi Elyn tai Business Finlandin kautta ei voi hakea, kuvailee Kiiskinen tilannetta.
Kulut pysyvät kiinteinä, ihmissuhteet lujittuvat
Erikoiskaupan puolella ja ravintolatoiminnassa hätä on suuri. Kipein ongelma on kiinteät kustannukset, joiden kattamiseen tarvittaisiin nopeaa apua.
– Hoidettaisiin ensin akuutit ongelmat kuntoon, ettei kehitystukien hersyttelyn sijaan kuultaisi konkurssiuutisia. Moni ei saa minkäänlaisia tukia eikä edes lainaa, etenkin jos talous ennen koronatilannetta ei ole ollut salonkikelpoinen. Kauppakeskuksemme vuokranantajalle voin antaa varauksetta kiitoksia vastaantulosta, sopimuksia tarkemmin avaamatta.
Pitkittyvä tilanne kangistaa talouselämää ja jossain vaiheessa sairastumiskäyrät alkavat laskea. Olisiko syytä jo ruveta hiljalleen purkamaan rajoituksia – esimerkiksi valvontaa ja terveysmääräyksiä lisäämällä?
– Terveys edellä mennään tietysti. Rajoitussäännöksiin pitäisi saada joustoa. Parhaimmillaankin meillä on vain muutama asiakas liikkeessä, kun isoissa marketeissa voi olla yhtä aikaa satoja kävijöitä. Toivon kovasti, että touko-kesäkuun tienoilla päästäisiin palailemaan kaupalle. Tilanne alkaa muuten käymään vaikeaksi niin yrittäjien kuin lomautettujen perheissä.
Miltä maailma näyttää koronaepidemian jälkeen, se jää nähtäväksi. Kokenut vaatekauppias vannoo henkilökohtaisen palvelun ja ihmissuhteiden nimiin, vaikka verkkokauppakin voi tuoda uusia kaupallisia mahdollisuuksia ja kanavia.
– Kyllä tämä kriisi varmasti muokkaa arvomaailmaamme niin ihmissuhteissa kuin laajemmalti yhteiskuntaa ja ympäristöä ajatellen. Ehkä vuosien päästä huomaamme ottaneemme oppia tästäkin hetkestä. Hätä auttaa oivaltamaan, mikä meillä on tärkeintä, uskoo Sinikka Kiiskinen.