YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

20.9.2024 klo 14:00
Uutinen

Vaikeuksien kautta voittoon

Pelasin taannoin ’Settlers of Catan’-lautapeliä poikani ja vaimoni kanssa. Kokeneena pelaajana voitan melko usein. Sattumalla on kuitenkin suuri merkitys ja juuri tuolla kerralla alkupeli meni todella huonosti.

Olosuhteet eivät olleet puolellani ja suorastaan masennuin. Jossain vaiheessa väsyin kuitenkin omaan tappiomielialaani ja ryhdyin yrittämään jonkinlaista nousua. Voitin lopulta pelin täpärästi.

Myös ura yrittäjäksi ja yrittäjänä voi olla täynnä haasteita, nousuja, laskuja ja jopa romahduksia. Minulla oli jo nuorena jonkinlainen halu yrittäjyyteen. Kun ystäväni sitten halusi minut yhtiökumppaniksi opiskeluaikanamme, olin heti valmis, vaikkei rahaa ollut. Elämä kuitenkin jatkui, tulin uskoon, innostuin yrittäjyydestä vielä enemmän mutta menin myös naimisiin, perustin perheen ja valmistuakin piti. Jotta perhe tulisi toimeen tarvittiin vakaata ja turvallista toimeentuloa sekä muitakin vakaita olosuhteita. Yrittäjyys ei tuntunut sopivan yhtälöön.

Haaveeni ja intoni ei kuitenkaan hävinnyt. Kaiken keskellä lueskelin mm. kirjan ’Vapautettu bisnes’ joka yhä lisäsi salaista haavettani vielä kerran olla yrittäjä ja olin tekemisissä mm. kristittyjen liikemiesten kanssa. Erään elämän vaikean parin vuoden jakson jälkeen ja tuoreena omakotitalon omistajana, ryhdyin kaikesta uhkakuvista huolimatta lopulta kokopäiväiseksi yrittäjäksi. Siihenkin piti vähän silloisen työnantajan työntää eteenpäin.

Siinä vaiheessa olin ilmeisesti valmis. Työkokemuksestakin oli huomattavaa hyötyä asiantuntijayrittäjän roolissa ja oikea toiminta lähti nopeasti ja kannattavasti liikkeelle. Yrittäjänäkin toki tuli myöhemmin vaikeita aikoja ja isoja tappioita eivätkä olosuhteet aina olleet minun puolellani. Muistan mielessäni joskus kuulleeni entisen työnantajani lähes viimeisiä sanoja yrittäjänä ja tulevalle yrittäjälle: ’Joskus on leivän päälle makkaraa ja toisinaan ei ole oikein sitä leipääkään.’

Epävarmuuteen on saanut tottua. Aina ei voi voittaa mutta voi jatkaa yrittämistä. Keskustellessani entisen olympiamitalistin ja nykyisen kansanedustajan Mika Poutalan kanssa hän löysi yrittäjyydestä paljon yhteistä urheiluun: kisoissa on aina lopulta vain yksi voittaja.

Kilpailuja on kuitenkin yhä uudestaan, joten tulevaisuudessa on myös sinun mahdollisuutesi voittaa. Vain yrittämällä voi voiton ajoittain saavuttaa.

Kirjoittaja:
Heikki Pernu
Espoon Yrittäjien hallituksen jäsen
sekä Espoon kristillisen koulun hallituksen jäsen, mukana useissa liikemiesverkostoissa, lautapelaaja, kahdeksan lapsen isä ja innokas rohkaisemaan muita yrittäjiä sekä sellaisiksi aikovia.